Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σε πόσο χρόνο από την ενηλικίωση του μπορεί ο ανήλικος να αποποιηθεί κληρονομία – Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Mέχρι πριν κάποια χρόνια η πάγια νομολογία των Δικαστηρίων δεχόταν ότι η 4μηνη προθεσμία αποποίησης ισχύει και κατά ανικάνων προς δικαιοπραξία προσώπων, όπως οι ανήλικοι, και αναστέλλεται εφ’ όσον -εντός αυτής- υποβληθεί αίτηση παροχής αδείας αποποιήσεως από τους γονείς του ανηλίκου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε πόσο χρόνο από την ενηλικίωση του μπορεί ο ανήλικος να αποποιηθεί κληρονομία – Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Το ζήτημα της αποποίησης κληρονομιάς από ανήλικο, το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα δικαστήρια και υπηρεσίες αποσαφηνίζεται με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 35 του Νόμου 4786/2021 που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 24 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο: «Κατά την αληθή έννοια του άρθρου 1912 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α΄ 164), ο κληρονόμος που ενηλικιώνεται δικαιούται εντός της ετήσιας προθεσμίας του άρθρου 1912 ΑΚ να αποποιηθεί την κληρονομία».

Μάλιστα, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, «αποσαφηνίζεται, προς άρση πάσης τυχόν αμφιβολίας, ότι, εφόσον ο κληρονόμος που ενηλικιώνεται δεν εκπίπτει από το ευεργέτημα της απογραφής μέχρι τη συμπλήρωση ενός (1) έτους αφότου ενηλικιώθηκε, δικαιούται, εντός της ετήσιας αυτής προθεσμίας του άρθρου 1912 ΑΚ, να αποποιηθεί την κληρονομία».

Για το ζήτημα διατυπωνόταν συχνά διχογνωμία από τα δικαστήρια. Κάποιες δικαστικές αποφάσεις έκριναν ότι οι ανήλικοι κληρονόμοι δύνανται να αποποιηθούν την κληρονομία μέσα στο έτος που ακολουθεί από την ενηλικίωση τους, δηλαδή μέσα στο έτος στο οποίο οφείλουν να συντάξουν την κατ’ άρθρο 1912 ΑΚ απογραφή, με το σκεπτικό ότι εφόσον ο ενηλικιούμενος κληρονόμος δεν εκπίπτει από το ευεργέτημα της απογραφής αν συντάξει απογραφή μέσα στο έτος που ακολουθεί την ενηλικίωση του, δικαιούται, πολλώ μάλλον, εντός της αυτής ετήσιας προθεσμίας, να αποποιηθεί την κληρονομία. 

Ωστόσο, μέχρι πριν κάποια χρόνια η πάγια νομολογία των Δικαστηρίων δεχόταν ότι η 4μηνη προθεσμία αποποίησης ισχύει και κατά ανικάνων προς δικαιοπραξία προσώπων, όπως οι ανήλικοι, και αναστέλλεται εφ’ όσον -εντός αυτής- υποβληθεί αίτηση παροχής αδείας αποποιήσεως από τους γονείς του ανηλίκου στο Ειρηνοδικείο και συνεχίζει να «τρέχει» μετά την έκδοση της σχετικής οριστικής απόφασης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ