Στα… κάγκελα δικηγόροι και επιστημονικοί φορείς: Νέο αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές

Αντιδρούν στην αύξησή τους από το νέο έτος. Έχουν προαναγγείλει και κινητοποιήσεις.

NEWSROOM
Στα… κάγκελα δικηγόροι και επιστημονικοί φορείς: Νέο αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές

Κοινό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πρόθεσης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους συνεχίζουν να έχουν δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις όπως έγραψε το dikastiko.gr σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για αναστολή του μέτρου.

Για το λόγο αυτό κατέθεσαν νέο αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για μη ανταπόκριση σε κοινή επιστολή τους από τις 4 Οκτωβρίου, στην οποία εξέθεταν τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή της αύξησης εισφορών.

«Σε συνέχεια της από 4.10.2022 κοινής επιστολής των επιστημονικών φορέων της χώρας και δεδομένου ότι ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει επί του αιτήματος αναστολής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – αυτοαπασχολουμένων για το επόμενο έτος (2023), υπεβλήθη νέο κοινό αίτημα των φορέων για την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι κομβικής σημασίας για όλους τους επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενους» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το κοινό αίτημα υπογράφουν: Η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

FREEPIK

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Τι ανέφεραν στην επιστολή τους

Στην κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας στις 4 Οκτωβρίου οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούσαν την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων αυτοαπασχολουμένων τουλάχιστον για το επόμενο έτος (2023).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Κατά την εισαγωγή της ρύθμισης του άρθρου 39 παρ. 6 ν. 4387/16, που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ. από 1.1.2023, δεν είχε ληφθεί υπόψη η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική οικονομία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν που καθιστούν την εφαρμογή της καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και δη για τους νεότερους από αυτούς.

Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό 10-12% η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Χώρα αλλά και η Ευρώπη γενικότερα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίων αλλά και στη κρίση στη διετή μέχρι σήμερα πανδημία του Covid-19 καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω ρύθμισης τουλάχιστον για το 2023.

Εξάλλου, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ