Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Στην Ολομέλεια η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων – Αρνητική η πρόβλεψη, δεν συμπληρώνονται 200 ψήφοι – Η στάση της αντιπολίτευσης

Το νομοσχέδιο στηρίζουν 190 βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ αρνητικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να διεξάγονται δύο ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες Ελλήνων εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και το ΚΚΕ που επιμένει στη διατήρηση περιορισμών προκειμένου όπως υποστηρίζει να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην Ολομέλεια η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων –  Αρνητική η πρόβλεψη, δεν συμπληρώνονται 200 ψήφοι – Η στάση της αντιπολίτευσης

Μακρινό σενάριο μοιάζει αυτή τη στιγμή η συγκέντρωση των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς.

«Είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμη και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ισχύει με το νόμο του 2019.

Το νομοσχέδιο στηρίζουν 190 βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ αρνητικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να διεξάγονται δύο ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες Ελλήνων εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και το ΚΚΕ που επιμένει στη διατήρηση περιορισμών προκειμένου όπως υποστηρίζει να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι θέσεις του ΜεΡΑ25 είναι πιο κοντά με στην κυβερνητική πρόταση, αλλά ακόμη και μια θετική ψήφος από τους 9 βουλευτές του Μέρα25, δεν αρκεί για να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς θα αγγίξει τις 199 ψήφους

Γ. Κατρούγκαλος: Πυροτεχνήματα και υποκρισία από τη ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων-Δεν ενδιαφέρεται για την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά για τα στενά κομματικά της συμφέροντα

Για ανακοίνωση του νομοσχεδίου από «τα τηλεπαράθυρα» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και είναι αποτέλεσμα συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων. Το σημερινό εγχείρημα του υπουργού δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά».

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και το οποίο φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων, ακριβώς γιατί σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει το νόμο. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μηνών και εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ το εγχείρημα του σημερινού Υπουργού προφανώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά. Ούτε ήταν αφορμή για τον νόμο για το εγχείρημα αυτό οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους απόδημους της Νότιας Αμερικής στις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ένα παρόμοιο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η νομοθετική πρόταση συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, ως παράδειγμα της υποκρισίας της ΝΔ, σε δηλώσεις του Γραμματέα Αποδήμων του Κόμματος, κατά τις οποίες, «Η Κυβέρνηση δεν προτείνει να μετέχουν Έλληνες τρίτης γενιάς που δεν είναι Έλληνες πολίτες και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, μας λένε(ο ΣΥΡΙΖΑ), για τους Portokalos και για τη θεία από το Σικάγο, ξεχνώντας ότι δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο». Αυτό αποτελεί, κατά τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κλασικό παράδειγμα οργουελικής διπλολαλιάς της ΝΔ και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Ως προς τους αποδήμους, γιατί, προφανώς, δεν αποκαλεί «Πορτοκάλος» και «θείες» τους ομογενείς ο Πρωθυπουργός, όταν αναφέρεται σε αυτούς, ούτε τους διαχωρίζει.  Ως προς το εσωτερικό, γιατί αποκρύπτει ότι βάσει του Κώδικα Ιθαγένειας, όλοι όσοι έλκουν καταγωγή έστω και από ένα Έλληνα πρόγονο έχουν δικαίωμα αναγνώρισης της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη και αυτόματη εγγραφή στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους.

Την αλήθεια αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία και ως προς ό,τι ισχύει σε σχέση με την ρύθμιση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων στην διεθνή πρακτική. Χώρες χωρίς διασπορά, αλλά μόνο με εκπατρισμένους πολίτες, που έχουν σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα, πράγματι έχουν ένα γενικευμένο εκλογικό δικαίωμα. Ακόμη όμως και αυτές οι χώρες περιορίζουν χρονικά το σχετικό δικαίωμα: Ο Καναδάς προβλέπει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη χώρα- πέντε χρόνια!- η Αυστραλία μετά από έξι χρόνια, η Νέα Ζηλανδία μόλις μετά από τρία.

Η πρόταση, αντιθέτως, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το θεσμικό Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική για τις χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Βέλτιστη πρακτική θεωρήθηκε και από τον κ. Γεραπετρίτη, ως συνεισηγητή της σχετικής έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά, ως προς τη δημιουργία περιφερειών του εξωτερικού, και από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Θύμισε δε ότι ανάλογη ήταν η συνταγματική πρακτική στο παρελθόν: ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν Βουλευτής Λονδίνου σε πολλές εκλογές, ο δε πατέρας του, πρόξενος της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν Βουλευτής Μάντσεστερ. Σύμφωνα με την πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι απόδημοι θα έχουν τέσσερις εκπροσώπους που θα τους επιλέγουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με το συμβιβασμό που επικράτησε, οι απόδημοι θα έχουν μόνο δύο εκπροσώπους, αφού η δέσμευση που υπάρχει στον νόμο είναι στις τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας να υπάρχει ένας απόδημος και, μάλιστα, απόδημος που δεν θα επιλέγεται από τους ίδιους, αλλά θα επιλέγεται από τα κόμματα.

«Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό γενικά των επιλογών σας. Δεν σας νοιάζει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης, δικαίωμα επιλογής. Το κόμμα είναι αυτό που σας νοιάζει» κατέληξε ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του την κριτική που απεύθυνε ο Ε. Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε του ΠΑΣΟΚ, στην αντίστοιχη συζήτηση νόμου της Νέας Δημοκρατίας το 2009, παρόμοιου με την σημερινή της πρόταση: «Σταματήστε την πατριδοκαπηλεία, την εθνοκαπηλεία και την καπηλεία των αποδήμων. Οι απόδημοι ανήκουν στο έθνος. Δεν είναι κομματικός σας μηχανισμός ούτε κομματικό σας τρόπαιο, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας».

«Προφανώς θεωρώ αιτιολογημένη την άρνηση σας όταν δεν ικανοποιείται το αίτημα προσμέτρησης. Όμως εσείς κάνατε μια πρόταση ότι θα μπορούσατε να συζητήσετε κλπ για πραγματική εκλογή απόδημων σε επίπεδο περιφερειών. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος θα μπορούσατε από την στιγμή που έχετε την πρόθεση να κάνετε ευρύτερες αλλαγές και εκτός από την κατάργηση των περιορισμών να βάλετε επιστολική ψήφο και δημιουργία περιφερειών εξωτερικού. Δεν το κάνατε εσείς, θα το κάνουμε εμείς με πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

«Ποιος ο λόγος να συζητάμε ένα νομοσχέδιο ενώ υπάρχει πρόσφατος νόμος, όταν θα έπρεπε να συζητήσουμε άλλα ζητήματα. Ζητήματα εφαρμογής αυτού του νόμου, που εμείς ζητάμε εδώ και ένα χρόνο που υπάρχει η διακομματική… καλύτερης ενημέρωσης για το νόμο και για γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός είναι ο λόγος που συζητούμε αυτό το νομοσχέδιο και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμετωπίζετε τους απόδημους ως κουκιά και στις άλλες υποχρεώσεις που έχετε στους απόδημους, εκπαίδευση, προξενικές αρχές, δεν κάνατε τίποτα» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιαννης Γκιόκας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ