Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στο “πύρινο” μέτωπο οι εργαζόμενοι: Τι δικαιούνται σε περίπτωση καταστροφής από φωτιά της επιχείρησης

Δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν εργασία, αλλά χάνουν τις αποδοχές τους. Μπορεί να καταγγελθεί η σύμβαση, δικαιούνται όμως αποζημίωσης εάν η επιχείρηση είναι ασφαλισμένη για πυρκαγιά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο “πύρινο” μέτωπο οι εργαζόμενοι: Τι δικαιούνται σε περίπτωση καταστροφής από φωτιά της επιχείρησης freepik

Την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής μισθού προβλέπουν για τις επιχειρήσεις οι διατάξεις σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η καταστροφή των εγκαταστάσεων της από εκτεταμένη πυρκαγιά.

Τα δικαιώματα εργαζομένων εάν καταστραφεί από φωτιά η επιχείρηση τους

«Κατά την κρατούσα άποψη, ανωτέρα βία συντρέχει όταν η αποδοχή της εργασίας εμποδίζεται από τυχηρά γεγονότα, τα οποία είναι απρόβλεπτα και δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν, ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης. Έχει γίνει δεκτό από δικαστικές αποφάσεις της χώρας μας, ότι συνιστά ανώτερη βία, μεταξύ άλλων, η ολική ή μερική καταστροφή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης από εκτεταμένη πυρκαγιά που προκάλεσε είτε προσωρινή είτε οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. Κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του παραπάνω άρθρου, συμπεραίνεται ότι η ανώτερη βία λειτουργεί ως λόγος απαλλαγής του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής μισθού» αναφέρει ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. Τα δικαιώματα εργαζομένων εάν καταστραφεί από φωτιά η επιχείρηση τους

Όπως σημειώνει, στην περίπτωση που η επιχείρηση επλήγη από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την οριστική ή προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της, ο εργαζόμενος δεν οφείλει την παροχή των υπηρεσιών του και από την άλλη  πλευρά ο εργοδότης δεν υποχρεούται στην καταβολή μισθού.

Ωστόσο, διευκρινίζει πως η ολική ή προσωρινή καταστροφή της επιχείρησης, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και στη λύση των συμβάσεων εργασίας. «Οι συμβάσεις εργασίας παραμένουν ενεργές, πλην όμως, για το χρονικό διάστημα που ο εργοδότης δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, δεν οφείλει να καταβάλλει το συμφωνημένο μισθό» αναφέρει ο κ. Καρούζος.

Τα δικαιώματα εργαζομένων εάν καταστραφεί από φωτιά η επιχείρηση τους

Η μόνη περίπτωση να γίνει καταγγελία της σύμβασης είναι – κατά τον κ. Καρούζο – στο ενδεχόμενο η ανωτέρα βία, να επιφέρει την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης ως ενιαίας μονάδας. Η διακοπή δεν αρκεί να είναι οριστική, πρέπει να είναι και ολική. Σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης.

«Κατ’ εξαίρεση, μόνο εφόσον η επιχείρηση είναι ασφαλισμένη ειδικά για τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό κίνδυνο, δηλαδή την καταστροφή της από πυρκαγιά, τότε οφείλεται στον εργαζόμενο η καταβολή των 2/3 του ύψους της αποζημίωσης απόλυσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του για αυτό τον λόγο» καταλήγει ο δικηγόρος – εργατολόγος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ