Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

“Σύγκρουση” Προέδρου Αρείου Πάγου – Δημήτρη Βερβεσού για την αποχή των δικηγόρων από την (απλήρωτη επί 3ετία) Νομική Βοήθεια- Στήριξη από την Μαργαρίτα Στενιώτη

Σοβαρή διαφωνία στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων μετά την αναβολή δικών με υψηλό ενδιαφέρον από την αποχή των δικηγόρων από την αποχή Νομικής Βοήθειας επειδή είναι απλήρωτοι. Διευρύνει το πλαίσιο αδειών για να γίνουν οι δίκες (π.χ Χρυσή Αυγή) ο ΔΣΑ- Η στήριξη της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Σύγκρουση” Προέδρου Αρείου Πάγου – Δημήτρη Βερβεσού για την αποχή των δικηγόρων από την (απλήρωτη επί 3ετία) Νομική Βοήθεια- Στήριξη από την Μαργαρίτα Στενιώτη EUROKINISSI

Διαφωνία” όχι μεν σε υψηλούς τόνους αλλά με ευθείες αναφορές εκατέρωθεν καταγράφηκε στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων μεταξύ της Προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου και του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσού, σχετικά με την αποχή των δικηγόρων από τον θεσμό της Νομικής Βοήθειας και από τις δίκες για εγκληματική οργάνωση, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν σημαντικές υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Το θέμα πέρασε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά την δημόσια ανακοίνωση της έδρας που εκδίκαζε την υπόθεση της Folli Follie που οδηγήθηκε σε αναβολή μετά από 1 χρόνο δίκης, καθώς οι δικηγόροι απέχουν από τις δίκες εγκληματικής οργάνωσης ζητώντας να τροποποιηθεί διάταξη που εισήχθη στον Ποινικό Κώδικα που επιβάλλει την φυλάκιση χωρίς αναστολή ενός προσώπου που καταδικάστηκε για πλημμέλημα. Η διάταξη, που συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την νομική κοινότητα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, επρόκειτο να τροποποιηθεί αλλά τελικά αυτό μπλοκαρίστηκε.

Αποχή από Νομική Βοήθεια

freepik

Αναβολές

Την περασμένη βδομάδα δεν έγινε η δίκη στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Τοπαλούδη λόγω της αποχής από τις δίκες Νομικής Βοήθειας , καθώς και η δίκη της Folli Follie λόγω της αποχής από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις με αίτημα την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την ανακοίνωση σύνθεσης του δικαστηρίου για την Folli Follie, αλλά και την υψηλών τόνων απάντηση των δικηγόρων που χαρακτήρισαν δικανική FOLLI-λογία η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με “έωλες κατηγορίες έναντι των δικηγόρων”.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Την διαφωνία της εξέφρασε ανοιχτά στην γενική συνέλευση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στους δικηγόρους. Όπως είπε νιώθει πολύ πικραμένη, αφού σέβεται μεν το ρόλο των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά τα καθήκοντά τους είναι συνυφασμένα με θυσίες . Μάλιστα περιέγραψε πως οι αποχές (σ.σ των δικηγόρων) πρέπει να είναι έσχατο μέσο μιλώντας για “κατάχρηση” αφού δεν γίνονται δίκες για Νομική Βοήθεια. Ενώ για τις δίκες περί εγκληματικών οργανώσεων είπε ότι θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί αποχή μετά την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των εμπλεκομένων (στο στάδιο επιβολής της ποινής προφανώς) . Και ευχήθηκε να σταματήσουν άμεσα οι αποχές.

Αποχή από Νομική Βοήθεια

eurokinissi

Απάντηση Βερβεσού

Ο πρόεδρος των δικηγόρων Δημ. Βερβεσός σήκωσε το γάντι στην ομιλία του (Διαβάστε τη ολόκληρη στα “Αρθρα”) λέγοντας ότι οι “πρόσφατες δημόσιες ανακοινώσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τόσο όχι μόνο από συσσωματώσεις αλλά και δικαστικές συνθέσεις με την έκδοση δελτίων τύπου (το ζήσαμε και αυτό) σε βάρος του δικηγορικού σώματος, αποδομούν την προσπάθειά μας, ενώ δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στη Δικαιοσύνη”.

Απαντώντας δε ευθέως στην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου μίλησε για έλλειψη στήριξης των αιτημάτων των δικηγόρων απο τους δικαστές και θύμισε πως οι δικηγόροι για να φτάσουν σε αποχή για την Νομική Βοήθεια έφτασαν προηγουμένως να είναι απλήρωτοι 3-4 χρόνια, την ώρα που το Κράτος προχωρεί σε κατασχέσεις εναντίον τους για τη μη πληρωμή οφειλών στον ΕΦΚΑ:

“..Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πάνδημη δικηγορική αντίδραση αφ’ ενός στην συνεχιζόμενη κυβερνητική αβελτηρία περί την εξόφληση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, καθώς οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι επί τρία και τέσσερα χρόνια για τις υπηρεσίες που έχουν παράσχει, καθώς και η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που πλήττει με κοινωνικά ανάλγητο τρόπο τους πλέον αδύναμους οικονομικά δικηγόρους και κατά της οποίας υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, που επιδόθηκε στον αρμόδιο Υπουργό και έχει υπογραφεί ήδη από 16.618 συναδέλφους. Δυστυχώς, σε αυτούς τους αγώνες, που έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα για το δικηγορικό σώμα, δεν σας κρύβω ότι αισθανόμαστε κάπως μόνοι. Φυσικά αυτό δεν μας πτοεί· αντίθετα, μας χαλυβδώνει. Έχουμε μάθει, φύσει και θέσει, να μαχόμαστε ακόμα και με τις πιο αντίξοες συνθήκες· ακόμα και αν όλοι είναι απέναντί μας. Η αποχή αποτελεί όντως το έσχατο μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων ενός κλάδου, θέτω και στη δική σας κρίση την απόφασή μας να φτάσουμε σε αυτό το έσχατο μέσο στοχευμένης δράσης μετά από 3-4 χρόνια απλήρωτοι στη νομική βοήθεια, την ώρα που το κράτος κατάσχει χωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση τις τραπεζικές καταθέσεις και ο ΕΦΚΑ στέλνει στο ΚΕΑΟ όσους καθυστερούν να πληρώσουν (1) ένα μήνα τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους!!!. Η αποχή ενός κλάδου αποτελεί το έσχατο σημείο διεκδίκησης και προφανώς έχουμε φθάσει σε έσχατο σημείο στη νομική βοήθεια. Πλήττεται ο ίδιος ο θεσμός που πρωτεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών. Αυτόν το θεσμό πρέπει να προστατεύσουμε και είναι επιλογή της Κυβέρνησης να δώσει λύση ή να μην δώσει το ταχύτερο δυνατό. Και βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την τροποποίηση του 187 ΠΚ, τροποποίηση που βρίσκει αντίθετο το σύνολο της νομικής κοινότητας και δεν συνάδει με το κράτος δικαίου και τα βασικά δικαιώματα του κατηγορούμενου. Η θέσπιση κανόνων δικαίου δεν πρέπει να υποκύπτει σε αλλότριες του δικαίου σκοπιμότητες. Οι κανόνες και το πλαίσιο αποχής ισχύουν ΚΑΙ πρέπει να ισχύουν για όλους. Όλες οι δίκες είναι, για τους εμπλεκόμενους, σημαντικές.

Δεν έχω καμία διάθεση αντιπαράθεσης. Περιορίζομαι σε αυτό και ελπίζω να μην αναγκαστώ να επανέλθω λεπτομερής. Ας μείνουμε σε αυτά που μας ενώνουν στην εκτέλεση του θεσμικού μας ρόλου.

Παρ’ όλα αυτά, ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι η καλώς νοούμενη αλληλεγγύη και στήριξη όσων αποτελούμε τους πυλώνες του δικαστικού οικοδομήματος κάνει τη Δικαιοσύνη πιο ισχυρή. Αντίθετα, η υπονόμευση και η διάβρωση έχουν ως αποτέλεσμα την απίσχνασή της, που εν τέλει λειτουργεί μόνον υπέρ, όσων την επιβουλεύονται θεωρούμε θετικό το ότι το ζήτημα της Νομικής Βοήθειας θα απασχολήσει τη σημερινή σας Γενική Συνέλευση και αναμένουμε να πληροφορηθούμε τις αποφάσεις σας επί του άνω ζητήματος.

Αποχή από Νομική Βοήθεια

dikastiko.gr

Στήριξη από τη Μαργαρίτα Στενιώτη

Στον αντίποδα πάντως ήταν ξεκάθαρη η στήριξη από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία στην ομιλία της τάχθηκε υπέρ της λύσης και για τα δυο θέματα που αφορούν οι δικηγορικές αποχές : “…Όπως επανειλημμένα έχει κρίνει του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμα του άπορου κατηγορουμένου σε διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης αποτελεί στοιχείο δίκαιης δίκης. Γι’ αυτό το λόγο προέκυψε η ανάγκη της οργάνωσης του θεσμού παροχής νομικής αρωγής προς πολίτες χαμηλού εισοδήματος με μέριμνα της πολιτείας. Την εποχή που διανύουμε, το δικαίωνα για δωρεάν δικαστική συνδρομή είναι βαρύνουσας σηµασίας για τους οικονοµικά ασθενέστερους πολίτες. Ωστόσο, η υποχρέωση της πολιτείας για διασφάλιση ανεµπόδιστης και αποτελεσµατικής άσκησης του δικαιώµατος δικαστικής προστασίας για τους αδύναμους παραβιάζεται λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας περί τα τρία έτη. Η παράλειψη αυτή, που οδήγησε τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης σε αποχή από τα καθήκοντά τους από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης με τις συνεχείς αναβολές των εν λόγω υποθέσεων και επιτείνει τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες. Η επίλυση του προβλήματος αυτού και η εξεύρεση λύση ως προς τη συνεχιζόμενη αποχή των μελών των δικηγορικών συλλόγων λόγω της διάταξης του άρθρου 187 ΠΚ πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αποχή από Νομική Βοήθεια

dikastiko.gr

Αλλαγές στο πλαίσιο αποχής

Από την πλευρά του ο ΔΣΑ προχώρησε με απόφαση του ΔΣ σε “άνοιγμα” των υποθέσεων που θα δίδεται άδεια για παράσταση δικηγόρου στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας, αφενός στις δευτεροβάθμιες δίκες, αφετέρου στις προσωρινές διαταγές:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) ενόψει της αποχής των δικηγόρων μελών του από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας, το πλαίσιο χορήγησης αδειών, συγκεκριμενοποιώντας το και τροποποιώντας το ισχύον, μέχρι σήμερα, ως κάτωθι:

  1. Οι δικηγόροι οφείλουν να παραλαμβάνουν τους διορισμούς και να συμμορφώνονται με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους.
  1. Χορηγείται άδεια στις κάτωθι περιπτώσεις:

α. Παραγραφές και αποσβεστικές προθεσμίες σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι έτη στον α’ βαθμό και επτά έτη στο β’ βαθμό και συμπληρωμένα δεκαπέντε έτη στα κακουργήματα.

β. Συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις (αυτόφωρα και ανακρίσεις).

γ. Στην εκδίκαση προσωρινών διαταγών σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, όπου υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου (πχ διατροφή ανηλίκου, διατήρηση ψυχιατρικής κράτησης κ.οκ.)

δ. Σε ποινικές δίκες β΄ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφαση.

ε. Σε προσωρινά κρατούμενους εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκάμηνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

στ. Δεν θα χορηγείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων νέας τακτικής (πολιτικές δίκες)

Τέλος το νέο πλαίσιο αδειών θα ισχύει από Δευτέρα 19.12.2022”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ