Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Ταφόπετρα” στις ελπίδες δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο η απόφαση του ΔΕΕ

Αφήνει, ωστόσο, παράθυρο για νομοθετικές πρωτοβουλίες προστασίας των καταναλωτών. Τι σχολιάζει ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ταφόπετρα” στις ελπίδες δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο η απόφαση του ΔΕΕ unsplash

Απορριπτική είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τα προδικαστικά ερωτήματα που είχαν τεθεί για την προστασία όσων είχαν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με την απόφαση η κοινοτική Οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες «δεν αντιτίθεται στη θέσπιση εθνικών διατάξεων που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές όσον αφορά ορισμένες ρήτρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της».

Το ΔΕΕ σημειώνει πως «αν η διάταξη που ορίζει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας δεν έχει μεταφερθεί τυπικά στην έννομη τάξη του κράτους μέλους, τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να κρίνουν ότι η διάταξη αυτή έχει ενσωματωθεί εμμέσως μέσω της μεταφοράς άλλων διατάξεων της οδηγίας οι οποίες δεν έχουν το ίδιο αντικείμενο, όπως οι διατάξεις που αφορούν την έννοια των «καταχρηστικών ρητρών» και την έκταση της εκτίμησης του καταχρηστικού τους χαρακτήρα».

Το Δικαστήριο διευκρινίζει πάντως ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τις διατάξεις της οδηγίας σε περιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, εφόσον η εφαρμογή αυτή συμβιβάζεται με τους σκοπούς που επιδιώκει η οδηγία και με τις Συνθήκες.

Συνεπώς, το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες δεν αντιτίθεται στη θέσπιση ή διατήρηση διατάξεων του εσωτερικού δικαίου οι οποίες συνεπάγονται την εφαρμογή του συστήματος προστασίας των καταναλωτών σε ρήτρες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της επειδή απηχούν εθνικές διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.

Ελβετικό φράγκο – Β. Χειρδάρης: Άτολμη απόφαση, αφήνει όμως περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Οδηγία της Ε.Ε. για τις καταχρηστικές ρήτρες δεν αντιτίθεται στη θέσπιση ή διατήρηση διατάξεων του εσωτερικού δικαίου οι οποίες συνεπάγονται την εφαρμογή του συστήματος προστασίας των καταναλωτών σε ρήτρες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της επειδή απηχούν εθνικές διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.

Έτσι το Δικαστήριο της Ε.Ε δίνει ευρύ περιθώριο στο εσωτερικό ελληνικό δίκαιο, αφού κρίνει ότι η κρίσιμη οδηγία της Ε.Ε. για τις καταχρηστικές ρήτρες δεν αντιτίθεται στην ελληνική νομοθεσία που προστατεύει τους καταναλωτές. ελβετικό φράγκο

Μια τέτοια απόφαση σηματοδοτεί την ουσιαστική απόσυρση του ευρωπαϊκού προστατευτικού μηχανισμού, που μέσω της Οδηγίας για τις καταχρηστικές ρήτρες προστατεύει τον ευρωπαίο καταναλωτή, με ένα minimum αλλά αναγκαίο και χρήσιμο πλέγμα προστασίας, στις περιπτώσεις των επίμαχων συμβάσεων δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου, αφήνοντας σημαντικό πεδίο δράσης στα εθνικά (δηλ. στα ελληνικά) δικαστήρια που έχουν την ευχέρεια να ερμηνεύσουν αυθεντικά την εσωτερική νομοθεσία. Βεβαίως η απόφαση, αν την διαβάσει κανείς προσεκτικά – και θέλει μελέτη-  περιέχει και θετικά στοιχεία που οφείλει να λάβει ο εθνικός δικαστής αλλά και ο νομοθέτης για την προστασία των καταναλωτών. Μια απόφαση, που κατά την κρίση μου είναι άτολμη και δεν δίνει μια καθαρή, αρμόζουσα και δίκαιη λύση στο καίριο και ουσιαστικό πρόβλημα των καταναλωτών που έχουν καταστραφεί, αλλά αφήνει περιθώρια για εθνικές ερμηνείες. Δυστυχώς οι καταναλωτές οφείλουν να περιμένουν τα εθνικά τους δικαστήρια, ενώ δεν θα έπρεπε. Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά δεν έδωσε τη λύση…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ