Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Τσίπρας: Αυτοί είστε, με σημαία ευκαιρίας στα εθνικά ζητήματα – Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τσίπρας: Αυτοί είστε, με σημαία ευκαιρίας στα εθνικά ζητήματα – Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητούνται οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ περιέγραψε δύο στόχους που θα έπρεπε να έχει μια «συγκροτημένη εθνική στρατηγική».

«Αυτοί είστε, με σημαία ευκαιρίας στα εθνικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά σε παλαότερες δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Ο κ. Τσίπρας θύμισε πως τότε ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήριζε πρωτοφανή επιπολαιότητα την προαναγγελία επέκτασης μόνο στο Ιόνιο, καθώς, όπως είχε πει αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως στο Αιγαίο και έτσι καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην το κάνει.

«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχει ο διεθνής παράγοντας, που τις παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αξιοποιώντας τις αδυναμίες της ΕΕ, μια γείτονα που θέλει να παίξει ρόλο περιφερειακής δύναμης, να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με έναν ηγέτη, ο οποίος ιδίως μετά το 2016 βρίσκεται σε μία άλλη σφαίρα, θεωρεί τον εαυτό του παγκόσμιο αρχηγό του ισλαμικού κινήματος και δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και τη συμπεριφορά του», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «απέναντι σε αυτήν την Τουρκία, απέναντι στην προφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική», «οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι».

«Αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκούν λόγοι ενότητας. Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού που προηγήθηκε, σχολίασε ότι έλπιζε πως «έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», να διακρίνει «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σ’ ένα γείτονα που κλιμακώνει μια επιθετική στρατηγική», αλλά τελικά «δεν το εισέπραξε». «Είναι υποχρέωση και καθήκον της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας στα εθνικά θέματα», τόνισε.

«Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους», συνέχισε και διευκρίνισε:

«Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» και

«δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, αν χρειαστεί αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

Εμείς δεν θα κάνουμε τέτοιες κυβιστήσεις είπε ο Αλ. Τσίπρας, αφού εξήγησε πως παρά τις διαφωνίες αναγνωρίζει ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο τέμνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας για αυτή τη συμφωνία δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε γιατί ο καθένας αναλαμβάνει τη δική του πολιτική ευθύνη, είπε. Επίσης ανέφερε ότι ίσως κληθεί μελλοντικά να την υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε όμως ότι η παρούσα τμηματική συμφωνία άφησε έξω όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και τη μισή Ρόδο και προειδοποίησε ότι «συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα αν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί».

«Επιμένετε ακόμα και σήμερα να μην απαντάτε στο ερώτημα αν στη συμφωνία χρησιμοποιήθηκε ως μεθοδολογία η αρχή της αναλογικότητας αντί η αρχή της μέσης γραμμής», είπε ακόμα.

Ζητήσε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την «εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή, κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» και ζήτησε για άλλη μια φορά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική {…}» είπε και τόνισε ότι «απέναντι σε αυτήν την Τουρκία, απέναντι στην προφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική», «οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι». «Αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκούν λόγοι ενότητας. Απαιτείται και μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε, σχολίασε ότι έλπιζε πως «έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», να διακρίνει «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σ’ ένα γείτονα που κλιμακώνει μια επιθετική στρατηγική», αλλά τελικά «δεν το εισέπραξε».«

«Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους», συνέχισε και διευκρίνισε:

«Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» και «δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, αν χρειαστεί αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

«Αν θέλετε πραγματικά συνεννόηση δεν έχετε παρά να ζητήσετε επιτέλους τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική» είπε σε άλλο σημείο και κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει ανοιχτά στον ελληνικό λαό για το αν επιθυμεί επανεκκίνηση των δειερευνητικών συνομιλιών και προσφυγή στη Χάγη.

«Καρφιά» για το Ορούτς Ρέις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι άργησε να θέσει το ζήτημα των κυρώσεων ενώ καυτηρίασε τη στάση της για την πορεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε δηκτικά γιατί αφού «διατυμπανίζατε ότι δήθεν το τουρκικό ερενητικό πλοίο δεν πραγματοποιεί έρευνες» και άρα δεν προκύπτει παραβίαση να ενεργοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα για κυρώσεις.

«Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν πορεύεται με μοναδική του πυξίδα την επικοινωνία» είπε και τόνισε ότι ο Διακόπουλος είπε την αλήθεια για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας.

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του και κατά των Βρυξελλών λέγοντας πως είναι απαράδεκτο για την Ε.Ε. να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους.

Υπογράψατε τη συμφωνία και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό ενώ η Τουρκία παραβίασε την πιο προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία, είπε ακόμα.

Πηγή: enikos.gr / efsyn.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ