Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Χαμός στη Βουλή: Να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ζήτησε ο Τσίπρας – Η απάντηση Κεραμέως και η αντίδραση Ταραντίλη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Στο "κόκκινο" ανέβηκε το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσει πυρά με την Υπουργό Παιδείας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαμός στη Βουλή: Να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ζήτησε ο Τσίπρας – Η απάντηση Κεραμέως και η αντίδραση Ταραντίλη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Τσίπρας κατά πάντων από τη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ στο οποίο προβλέπεται η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και κατέκρινε τη διαχείριση του θέματος με το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία.

Την ίδια ώρα κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ για να λάβει απάντηση από την Νίκη Κεραμέως ότι «δεν θα σταματήσει η συζήτηση του ν/σ, για να ξεχαστεί η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «βεβαίως δέχεται το ρίσκο» για τις διαδηλώσεις». Για το θέμα υπήρξε αντίδραση και από κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη.

Έκκληση προς την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των συνθηκών έξαρσης της πανδημίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινώντας την παρέμβασή του εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και τον πολιτικό έλεγχο» και «μέσα στον πανικό της οδηγείται σε αποφάσεις απαράδεκτες, σε μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικές».

Ο ίδιος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό ότι «επιμένει» και φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα». Επισήμανε δε, ότι στις αντιδράσεις των φοιτητών, των πρυτάνεων, ακόμα και των αστυνομικών, προστίθενται και οι αντιδράσεις σημαντικών στελεχών και της ΝΔ, όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Φορτσάκης.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγει να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει «επίτηδες», συμπλήρωσε, μιλώντας για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο». Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι πάντοτε εύλογες. Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και μια δημοκρατία οφείλει να έχει τον διάλογο, να έχει τον αντίλογο, τη διαμαρτυρία ακόμα και τη διαδήλωση», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει σε «αθλιότητες» προκειμένου να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» ειδικά μετά το «φιάσκο» του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ως «αθλιότητα» την «προσπάθεια» που έγινε το προηγούμενο Σάββατο να μην προβληθούν στις οθόνες της τηλεόρασης οι εικόνες από την Ικαρία, σχολιάζοντας ότι είναι «μάταιος κόπος» καθώς η «τεχνολογία δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια».

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε την «ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη» της ΕΡΤ, για τη μη προβολή πλάνων από την Ικαρία και του Δημήτρη Λιγνάδη «με άλλους», αφήνοντας αιχμές κατά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενώνη περί «κάλυψής» του, ενδεχομένως «με άνωθεν εντολές».

Ως τρίτη «αθλιότητα», χαρακτήρισε την «προσπάθεια» της ΝΔ από χτες να «εξισώσει το κορονογλέντι της Ικαρίας» με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα, όπου, «μπροστά σε κάμερες» και «τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» συναντήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, ιδίως της εστίασης.

Τέλος, εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και την απόπειρα «να αλλάξει τις λέξεις από τη συνέντευξη» που παραχώρησε στον Alpha, «προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο της επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης από τις διαδηλώσεις.

Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που είπε είναι ότι «δέχεται το ρίσκο» και γι’ αυτό «ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση που δημιουργεί αντιδράσεις».

«Προφανώς και το κατάλαβε. Αλλά σε αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε υποπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση, με αλλαγή των λέξεων, για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», τόνισε, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην «επικοινωνιακή υπεροπλία» της κυβέρνησης, που της δίνει τη δυνατότητα «να κάνει ό,τι γουστάρει».

«Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια, ούτε την ίδια τη δημοκρατία. Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη. Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και μάλιστα στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη και για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και κυρίως για το γεγονός ότι εάν δεν αναστείλετε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και ευλόγως διαμαρτυρίες και ευλόγως διαδηλώσεις, οι οποίες πιθανόν και να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει «το ίδιο νομοσχέδιο», χωρίς αλλαγές, «μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεσης, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της εξάπλωσης του ιού πάνω από το κεφάλι μας».

Κεραμέως: «Δεν θα σταματήσει η συζήτηση του ν/σ, για να ξεχαστεί η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «βεβαίως δέχεται το ρίσκο» για τις διαδηλώσεις»

Με υψηλούς τόνους απέρριψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να σταματήσει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Η κ. Νίκη Κεραμέως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι πίσω από αυτή την πρόταση και την παρέμβαση που ζήτησε να κάνει στην συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «η προσπάθειά του να ανασκευάσει την πρωτοφανή δήλωση» που έκανε χθες κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του, λέγοντας πως ««βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο» όταν του έγινε η ερώτηση από τον δημοσιογράφο για «το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση» διαμαρτυρίας. Η υπουργός είπε, πως ο κ. Τσίπρας «δέχεται το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος!». Εμείς, είπε η κ. Κεραμέως, «λέμε απερίφραστα εκ μέρους της κυβέρνησης: δεν θα σταματήσει η συζήτηση στην Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή αυτή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί διαδηλώνει και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις και το μεσημέρι έρχεται και καταγγέλλει τις αυξήσεις στα κρούσματα. Ο ελληνικός λαός κρίνει».

Η υπουργός Παιδείας επίσης, απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο και προσπαθεί να το περάσει από την Βουλή στα «μουλωχτά» λέγοντας: «Αυτό δεν μπορείτε να το λέτε, όταν υπήρξε εκτενής διαβούλευση, όταν έχουμε την μακρότερη δυνατή χρονική διάρκεια συνεδρίασης στην Βουλή και όταν έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 150 βουλευτές. Και εσείς αυτό το λέτε στα “μουλωχτά”» και τόνισε: «Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη: “κλειδώνουμε την Βουλή, όσο διαρκεί η πανδημία”, να μην νομοθετούμε, να μην προχωράει η χώρα μπροστά, να περιμένουμε. Είναι στην ίδια λογική που λέτε “κλειδώνουμε τα σχολεία, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας , μέχρι και την τελευταία”».

Η Νίκη Κεραμέως απέκρουσε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι πρυτάνεις είναι απέναντι στο σχέδιο νόμου» λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμφωνούν με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια. Δεν συμφωνούν όλοι ως προς την λύση, αυτή είναι η κατάσταση». Και παρατήρησε πως εκεί που υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες είναι «οι εσωκομματικές αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «για την ελεγχόμενη είσοδο, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι “ υπέρ” 60%, για την βάση εισαγωγής οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι “ υπέρ” σε ποσοστό 52% και το καλύτερο, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι “ υπέρ” σχεδόν σε 40%!». Συνεπώς, είπε, εκεί που προκαλεί το νομοσχέδιο αντιδράσεις είναι στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κοινής γνώμης.

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η Νίκη Κεραμέως αναρωτήθηκε ποια είναι αλήθεια, καθώς, όπως είπε, «η μόνη πρόταση που έχει ακουστεί είναι αυτή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρδα, που μας είπε “για ινκόγκνιτο αστυνομικοί-φοιτητές”».

Η υπουργός Παιδείας, αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι φυσιολογικό, να συζητάμε ακόμη, για το «το εάν πρέπει να εισάγεται κάποιος στο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό 1 και 2 στα 20! Πόσο, επίσης θα πρέπει να συζητήσουμε, εάν είναι φυσιολογικό να είναι κανείς φοιτητής για 20 και 30 χρόνια. Πόσο πρέπει να συζητήσουμε εάν είναι φυσιολογικό να εισάγεται κανείς σε ένα τμήμα που το έχει επιλέξει 250ή θέση». Απέρριψε τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι εφέτος θα εισαχθούν 24.000 λιγότεροι φοιτητές, λέγοντας «πως το έχετε υπολογίσει αυτό, όταν ο αριθμός των εισακτέων, εν τέλει, θα καθοριστεί με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, αλλά και από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια». Κάλεσε τον αρχηγό και τον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μιλούν και να δείχνουν τόσο «απαξίωση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μην αντιμετωπίζετε τους εκπαιδευόμενους στα Δημόσια ΙΕΚ με τέτοια απαξίωση, προσβάλει την χώρα μας αυτή η στάση».

Τέλος, η υπουργός ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να σταματήσει τα fake news σχετικά με την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων, λέγοντας πως «η κυβέρνησή σας με αποφάσεις των υπουργών σας Ν. Φίλη και Κ. Γαβρόγλου, έδωσαν για πρώτη φορά το δικαίωμα να εγγραφούν στην δημόσια εκπαίδευση και σωστά γιατί ήταν Ενωσιακό Δίκαιο. Γιατί όπως ο Έλληνας μπορεί εργαστεί στην Γαλλία και την Αγγλία, θα πρέπει να ισχύει και το αντίστροφο. Η α λα καρτ Ευρώπη ανήκει στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εποχή της ΝΔ, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και λειτουργεί με κανόνες».

Ταραντίλης: Αφού ο Αλ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται το ρίσκο να απαντήσει αν θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις

«O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση. Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα “δέχομαι την ευθύνη” δεν σημαίνει “αναλαμβάνω την ευθύνη”. Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες» σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης τον κάλεσε, από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, να απαντήσει ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση «και αν θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ