Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ένταση στην Εισαγγελία Διαφθοράς με τους δικηγόρους στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένταση στην Εισαγγελία Διαφθοράς με τους δικηγόρους στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς

Ένταση υπήρξε χθες από το πρωί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς , με τους δικηγόρους των 40 προσώπων  τα οποία κλήθηκαν  με την ιδιότητα του υπόπτου για χορηγήσεις δανείων από την τράπεζα Πειραιώς. Αφορμή στάθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά, όπως π.χ το γεγονός ότι οι προθεσμία που έδωσε η Εισαγγελία για μια δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, είναι για την επόμενη Τετάρτη(!).

Δηλαδή , κι ενώ οι κατηγορούμενοι παρέλαβαν ένα στικάκι με τα στοιχεία της δικογραφίας , τα βασικά έγγραφα τυπωμένα θα τα παραλάβουν τη Δευτέρα , και τα υπόλοιπα εντός των επόμενων ημερών, και θα πρέπει ουσιαστικά εντός μιας (!) ημέρας να ετοιμάσουν υπομνήματα εξηγήσεων για τους εντολείς τους.

Ποιοι έχουν κληθεί       

Πρόκειται για τραπεζικά στελέχη της περιόδου 2015-2016 που ελέγχονται για το αδίκημα της απιστίας Ανάμεσά τους άλλοτε ισχυρός άνδρας της τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας.

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση δανείων χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν μέτρα capital control στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τα ποσά τα οποία χορηγήθηκαν σε δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις φέρονται να αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ενώ στο εξωτερικό εκτιμάται ότι «φυγαδεύτηκαν» περίπου 127 εκατ. ευρώ.

Τι έγινε χθες

Στην εισαγγελέα εμφανίστηκαν γνωστοί δικηγόροι όπως ο Τάκης Μιχαλόλιας (εκπρόσωπος του Μιχ. Σάλλα) , Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Μαν. Φωτάκης, το γραφείο του Θ. Βαρλάμη , ο Νίκος Μιχαλόλιας και άλλοι. Οι δικηγόροι εξανέστησαν και διατύπωσαν σφοδρές ενστάσεις για συγκεκριμένα γεγονότα:

  • Δεν γνωστοποιήθηκε- όπως λένε- εγγράφως η πράξη για την οποία καλούνται ως ύποπτα τα τραπεζικά στελέχη
  • Δίδεται μια προθεσμία ολίγων ήμερων γα να ετοιμαστούν απαντήσεις επί εγγράφων δικογραφίας που εκτείνεται σε  «τρία καρότσια»!! Ουδείς επίσης γνωρίζει τι θα γίνει (σε επίπεδο προθεσμίας) μετά την Τετάρτη.

Αλλαγή

Προφανώς η σπουδή της Εισαγγελίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι τράπεζες δεν ανήκουν πλέον στο  στενό δημόσιο τομέα, συνεπώς η διερεύνηση της υπόθεσης φεύγει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς την 1η Ιουλίου, οπότε αρχίζει η ισχύς του νέου κώδικα.

Η Εισαγγελία δηλαδή σπεύδει να «τελειώνει» πριν την καταληκτική ημερομηνία αλλαγής της «έδρας» της υπόθεσης. Όπως λένε πάντως αρμόδιες πηγές, το θέμα της «επίσπευσης» , θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει  τις αρχές τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ