Τρίτη 16 Απριλίου 2024

“Να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για τη τραγωδία στο Μάτι”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για τη τραγωδία στο Μάτι”

Να ανατεθεί σε έφετη ανακριτή η υπόθεση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζητεί με αιτησή του προς την Ολομέλεια Εφετών

απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. Ο Παν. Σταμάτης θεωρεί πως πρέπει να  να οριστεί εφέτης ανακριτής για την έρευνα που διεξάγεται «εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος», καθώς «είναι πασίδηλη η αδράνεια και οι παραλείψεις των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά». Η έρευνα βέβαια ειναι ήδη αναβαθμισμένη, δεδομένου ότι διενεργείτε απο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος ειναι αντεισαγγελέας Εφετών και συνεπικουρείται απο την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη.

Πολλοί θεωρούν πως η έρευνα θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει από δικαστή αυξημένου κύρους , δηλαδή εφέτη.

Πάρα ταύτα ο κ.Σταμάτης ισχυρίζεται πως «οι υπεύθυνοι….. ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή κίνδυνο θανάτου ανθρώπων», επισημαίνοντας μάλιστα πως «υπάρχει προσπάθεια οι κατηγορούμενοι να «πέσουν στα μαλακά», δηλαδή να ισχυριστούν ότι τα αδικήματα που διέπραξαν, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, έγιναν από αμέλεια (πλημμέλημα)».

Ο Παν. Σταμάτης μιλά επίσης για «διαστρέβλωση των τραγικών γεγονότων», καθώς και για «παραπλάνηση και εξαπάτηση» των πολιτών. «Υπήρχε δόλος, υπήρχε σχέδιο, ενώ μια περιοχή του Λεκανοπεδίου (Μάτι) καταστρεφόταν και δεκάδες άνθρωποι έχαναν την ζωή τους, (από εγκαύματα, ασφυξία ή από πνιγμό), οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγωνιούσαν όχι για την τύχη όλων αυτών που είχαν εγκλωβισθεί μέσα στις φλόγες και όλων εκείνων που παρέμεναν επί μακρόν μέσα στη θάλασσα, αλλά για την δική τους τύχη. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής» υποστηρίζει καο προσθέτει πως «η οργανωμένη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και η καταστροφή των ιχνών, που οδηγούν στους ενόχους, δεν επιτρέπεται να περάσει. Είναι θέμα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ