Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ανατροπή στην Novartis! Διπλή έρευνα -τώρα- για τις  καταγγελίες Αγγελή κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανατροπή στην Novartis! Διπλή έρευνα -τώρα- για τις  καταγγελίες Αγγελή κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη

Ένα σκηνικό ανατροπής ή μια κίνηση αντιπερισπασμού που θα οδηγήσει σε κλείσιμο μιας βαθιάς πληγής για τη Δικαιοσύνη;  Σε κάθε περίπτωση με μια ετεροχρονισμένη αντίδραση για ένα πλέγμα καταγγελιών που «συγκλονίζουν» τον Άρειο Πάγο και τη Δικαιοσύνη γενικότερα,  η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανοίγει μια μεγάλη έρευνα , λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε σειρά – κατά την άποψή του- αντιδικονομικών ενεργειών στην έρευνα για την υπόθεση Novartis.

Με αυτή την αναφορά ο κ. Αγγελής ουσιαστικά λέει πως υπήρξε στόχευση άρον –  άρον δίωξης στην υπόθεση Novartis , πολιτικών προσώπων και έβαζε επί τάπητος ζήτημα στρατηγικής – πολιτικής- επιλογής να προχωρήσει έτσι η δικαστική έρευνα.

Στη συγκεκριμένη αναφορά είχε απαντήσει η Ελένη Τουλουπάκη στα τέλη Ιανουαρίου  (πριν τη δεύτερη αναφορά του αντεισαγγελέα) στην οποία και η ίδια κατήγγειλε συγκεκριμένα γεγονότα. Όμως αυτές οι αναφορές ουδέποτε ερευνήθηκαν , ούτε του κ. Αγγελή ούτε της κας Τουλουπάκη για τα ζητήματα τα οποία περιελάμβαναν.

4 μήνες μετά

Τελικά μετά το σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη δημοσιοποίηση της αναφοράς Αγγελή και το εξώδικο απάντηση της κας Τουλουπάκη, διατάχθηκε διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα με αφορμή τις  αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου Ιω. Αγγελή όσο και της επικεφαλής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Την παραγγελία για διπλή έρευνα έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Τι λέει ο κ. Αγγελής

H αναφορά αυτή είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς παρά τα όσα – φοβερά και τρομερά- κατήγγειλε στο έγγραφο παραίτησής του από τη θέση του επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, ο κ. Αγγελής, επιλέχθηκε να μην ερευνηθούν τα βασικά μέρη της καταγγελίας παρά μόνον όσα ανέφερε περί διαρροής στον Τύπο «γεγονότων» που αφορούσαν   το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis.

Τον Ιανουάριο

Η αναφορά υποβλήθηκε στις αρχές του 2019 και λίγο καιρό μετά τέθηκε στο αρχείο μετά από έρευνα που διενήργησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρ. Πεπόνης. Η επιλογή του αντεισαγγελέα ήταν μονόδρομος καθώς η εντολή που είχε πάρει από την κ. Δημητρίου ήταν να περιοριστεί μόνον στην διαρροή στον Τύπο που αφορούσε την «πληροφορία»  ότι προσφέρθηκε ένα στικάκι με στοιχεία στον κ. Αγγελή από τους από τους Αμερικανούς και εκείνος δεν το πήρε. Μάλιστα ο αντεισαγγελέας θεώρησε πως με αυτό τον τρόπο (κι ένα ψευδές περιστατικό όπως λέει ) προσπάθησαν να τον εκθέσουν και να τεθεί εκτός έρευνας καθώς διαφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη. Υποστήριξε ακόμα – εμμέσως πλην σαφώς- πως υπεύθυνη για τη διαρροή μέσω πολιτικού προσώπου ήταν η κα Τουλουπάκη. Αυτό το σκέλος της υπόθεσης λοιπόν τέθηκε στο αρχείο.

Η αναφορά

Η αναφορά Αγγελή όμως ήρθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και προκάλεσε πάταγο. καθώς σε αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε πως διαφωνούσε  κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα  μιλάει περί «σπουδής να ασκηθούν διώξεις άρον άρον σε πολιτικά πρόσωπα» δείχνοντας ουσιαστικά την επικεφαλής της εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη.  Από την πλευρά της η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαψεύδει (με εξώδικα) όλα αυτά, πλην οι περιγραφές του κ. Αγγελή αφήνουν  αιχμές για  σχέδιο εκ μέρους πολιτικών κέντρων για την εξόντωση 8 πρώην υπουργών και δυο πρώην πρωθυπουργών. Εκ οικείων δηλαδή τα βέλη για τη Δικαιοσύνη.

Η απάντηση Τουλουπάκη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου η Ελένη Τουλουπάκη είχε καταθέσει με τη σειρά της αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα την χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

Μεταξύ άλλων, σε αυτή την αναφορά η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ανάσυρση

Μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς Αγγελή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της στις 30 Ιουνίου, έδωσε εντολή για ευρεία έρευνα των καταγγελιών. Ουσιαστικά δηλαδή επί 4 μήνες οι αναφορές αυτές παρέμεναν ανερεύνητες στην Εισαγγελία. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα,  ο οποίος σημειωτέον ήταν μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που έκρινε την ανανέωση της  θητείας της Ελένης Τουλουπάκη προ ημερών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει στο γραφείο του όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του προκειμένου σύμφωνα  και με την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ