Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Απαλλάσσεται ο Χρ. Βερελής και άλλοι 47 για την προμήθεια των τρόλεϊ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απαλλάσσεται ο Χρ. Βερελής και άλλοι 47 για την προμήθεια των τρόλεϊ

Κλείνει, ύστερα από 9 χρόνια, ο φάκελος για την προμήθεια 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή και ως «υπόθεση Μan», με την απαλλαγή σχεδόν όλων των εμπλεκομένων,  μεταξύ των οποίων και του πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή.

Η υπόθεση που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον κ. Βερελή από το βουλευτικό του αξίωμα, για λόγους ευθιξίας, έφτασε, μετά από 9 χρόνια ερευνών στα χέρια του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας το οποίο κατέληξε τελικά ότι δεν υπήρξαν παράνομες αμοιβές στην εν λόγω προμήθεια.

Έτσι, το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε και τους  48 κατηγορούμενους στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μπήκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της έρευνας για διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ήταν και ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής, ο οποίος είχε διατελέσει  πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την επίμαχη αγορά και παραιτήθηκε από βουλευτής, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για  λόγους ευθιξίας.

Στην υπόθεση αυτή είχαν εμπλακεί όμως και άλλα πολιτικά πρόσωπα που είτε τον αναπλήρωσαν είτε μετείχαν στη διακομματική επιτροπή  για την εν λόγω προμήθεια, κατά τον νόμο, ή εκπροσώπησαν  τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφού. Ακόμη, στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης έρευνας που διατάχθηκε  με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία, επικαλούμενα, στοιχεία από τη Γερμανική Δικαιοσύνη έκαναν λόγο για ενδεχόμενες παράνομες αμοιβές, υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο.

Δεν προέκυψε «μαύρο χρήμα» στην υπόθεση

Στο «μικροσκόπιο» μπήκε  η διακίνηση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται ότι  εντοπίστηκαν, χωρίς ωστόσο να προκύψουν στοιχεία πως στην επίμαχη αγορά διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα «από την έρευνα δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά έως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Το δικαστικό συμβούλιο αναγνωρίζει μάλιστα στον κ. Βερελή το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr