Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βουτιά στους «θεσμούς» της αγοράς από τον εισαγγελέα για την Folli Follie

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουτιά στους «θεσμούς» της αγοράς από τον εισαγγελέα για την Folli Follie

Ένα μικρό βήμα προς τη διερεύνηση ενός κολοσσαίου σκανδάλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαστικών παραγόντων, αποτελεί η πρόσφατη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της Folli Follie.

H δίωξη, αφορά μεν σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος, τα οποία επισύρουν έως και ισόβια κάθειρξη, αφού φέρεται να έχει προκληθεί  ζημία το ελληνικό δημόσιο, πλην αποτελεί την αρχή μιας μακράς δικαστικής διαδρομής. Κι αυτό γιατί η μεν οικογένεια Κουτσολιούτσου θα ελεγχθεί (αν προκύψουν ενδείξεις) και για χειραγώγηση μετοχών, αλλά πλέον η έρευνα στρέφεται σε αυτούς τους παράγοντες της αγοράς που θα εκτιμάται, ότι αν είχαν λειτουργήσει νωρίτερα – πιθανόν- δεν θα «έσκαγε» η βόμβα.

Ουσιαστικά δηλαδή οι οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι υπόλοιποι 7 (μέλη ΔΣ και στελέχη) ήταν η προφανής στόχευση της έρευνας, όμως τώρα αυτή προχωρεί και είναι σαφές από το πλαίσιο που κινείται πως αφενός θα υπάρξει και δεύτερο κύμα υπόπτων και αφετέρου πως αναζητούνται ευθύνες σε εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και παράγοντες της αγοράς.

Το βούλευμα

Άλλωστε το βούλευμα με το οποίο διατάχθηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της, δείχνει πως τουλάχιστον από το 2007 (με ενδείξεις μάλιστα πως η αλλοιωμένη εικόνα της εταιρίας ξεκίνησε από το 2001) νοθευόταν η οικονομική εικόνα της εταιρίας. Αυτό, όπως λένε νομικές πηγές δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες –πέραν των μετόχων βέβαια- και για τους εποπτικούς μηχανισμούς.

Τα όσα λοιπόν αναφέρονται στο βούλευμα σκιαγραφούν και τη στόχευση για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και για το ποιοι βρίσκονται στο εισαγγελικό μικροσκόπιο για τυχόν διάπραξη αδικημάτων:

-Την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) η οποία ελέγχει τους ισολογισμούς οι οποίοι όπως προκύπτει – από όσα αναφέρονται στο βούλευμα- ήταν αλλοιωμένοι επί σειρά ετών και βάθος χρόνου που φτάνει τουλάχιστον στο 2007.

-Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την ευρύτερη στάση της για τα χρόνια που προηγήθηκαν του ισολογισμού του 2017 και για την άσκηση του εποπτικού ρόλου της

-Τυχόν ευθύνες των αναδόχων των ομολογιακών δανείων αλλά και των χρηματιστηριακών εταιριών που προώθησαν το ομολογιακό δάνειο της εταιρίας.

-Τυχόν ευθύνες διαχειριστών Private Banking και διαχειριστών funs που προωθούσαν  αγορές και πωλήσεις

-Τυχόν ευθύνες τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούσαν στην Folli Follie χωρίς να ελέγχουν τους ισολογισμούς της εταιρίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ