Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βόλος: Ιερέας αποκάλυψε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βόλος: Ιερέας αποκάλυψε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας 

Ελεύθερος με τον όρο εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αφέθηκε ένας 34χρονος που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ενώ συνελήφθη πριν από ένα χρόνο έπειτα από καταγγελία ιερωμένου για αρχαιοκαπηλία.

Η έρευνα των Αρχών στο σπίτι του 34χρονου, αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα, αφού είχε στην κατοχή του λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, ιερατικά βιβλία, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση Αγίου, ακόμη και μεταλλικό ιερό δισκοπότηρο.

Δίωξη για κλοπές αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας

Τον Φεβρουάριο του 2018 διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς έφτασαν τα ιερά αντικείμενα στα χέρια του 34χρονου, αλλά και να εκτιμηθεί η αξία τους, ενώ τελικά ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για κλοπές αντικειμένων αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας τα οποία προορίζονταν και για θρησκευτική λατρεία.

Κατά την απολογία του στον ανακριτή, ο 34χρονος υποστήριξε ότι τα εκκλησιαστικά κειμήλια ήταν δικά του. “Ήθελα να γίνω ιερέας. Τα κειμήλια αυτά ήταν στην κατοχή μου γιατί αυτό βοηθά στο έργο των ενοριών” φέρεται να είπε στον ανακριτή, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος.

Τι βρήκαν

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αξία των κειμηλίων που ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του προσδιορίστηκε περί τις 5.000 ευρώ, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εκτιμά ότι τα κατασχεθέντα αντικείμενα είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας.

Στην αποθήκη του 34χρονου, είχαν εντοπισθεί και κατασχεθεί τα εξής: Οκτώ λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, τέσσερα ιερατικά βιβλία, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση Αγίου, μία ξύλινη εικόνα Αγίου, ένα ξύλινο κυτίο που περιείχε χρυσή αλυσίδα αποτελούμενη από σταυρούς, ένα μεταλλικό Ιερό Δισκοπότηρο, ένα μεταλλικό μυροδοχείο, δύο μεταλλικά προσαρτήματα εκκλησιαστικών σκευών «αστερίσκοι», δύο μεταλλικά δισκάρια, δύο υφασμάτινα αντιμήνσια, οκτώ μεταλλικές λαβίδες, έξι μεταλλικές λόγχες, μία ασημένια αλυσίδα και τμήμα θυμιατού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ