Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δεκάδες τραπεζικά στελέχη στο «στόχαστρο» του Εισαγγελέα για τις αγορές ακινήτων μέσω POS από Κινέζους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεκάδες τραπεζικά στελέχη στο «στόχαστρο» του Εισαγγελέα για τις αγορές ακινήτων μέσω POS από Κινέζους

Τραπεζικά στελέχη, δύο κορυφαίων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων ελεγκτών και εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση των πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζους που ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα με στόχο τη χρυσή βίζα, με βασικό ερευνώμενο πρόσωπο τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Τα τραπεζικά στελέχη ελέγχονται για να διαπιστωθούν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους καθώς όφειλαν να παρακολουθούν τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Όπως τονίζουν τα «Παραπολιτικά», μόλις ξέσπασε η υπόθεση προ μηνών ορισμένα τραπεζικά στελέχη απομακρύνθηκαν άμεσα διότι φέρεται να μην διενεργήθηκαν οι αναγκαίοι έλεγχοι για την κατάθεση αθρόων ποσών μέσω POS σε εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία και πρώην αντιπροέδρου της Jumbo. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να ερευνούν ασυνήθιστες συναλλαγές προκειμένου να αποκλείουν ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ως γνωστόν, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, εδώ και μερικούς μήνες,  η νομιμότητα ή μη της διαδικασίας  αγοράς ακινήτων από Κινέζους υπηκόους με τη μεσολάβηση εταιρειών, συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου, ερευνάται από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση.

Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας έρευνα την πιθανή τέλεση των αδικημάτων της φοροδιαφυγής, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αναμένεται το προσεχές διάστημα να καλέσει τους εμπλεκόμενους ενώπιον του για εξηγήσεις προκειμένου να δώσουν την δίκη τους εκδοχή για την υπόθεση.

Υπό έρευνα έχουν τεθεί και οι εταιρίες του επιχειρηματία, τα τραπεζικά στελέχη τα οποία φέρονται να τον είχαν προμηθεύσει με POS, συνεργάτες του και συγγενικά του πρόσωπα. Σύμφωνα με τις ερευνώμενες καταγγελίες οι οποίες ξεκίνησαν από την έρευνα των Κινεζικών αρχών, με τη χρήση των POS ο επιχειρηματίας φέρεται να παρέκαμψε τους περιορισμούς στα capital controls σε Ελλάδα και Κίνα. Από την πλευρά, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νόμιμες ενώ όταν ξέσπασε η υπόθεση παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Jumbo.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ