Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εξηγήσεις στους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς καλείται να δώσει ο Θεόδωρος Βενιάμης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξηγήσεις στους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς καλείται να δώσει ο Θεόδωρος Βενιάμης

Ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων καλείται να δώσει εξηγήσεις από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ελλάδος, Θεόδωρος Βενιάμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, ο γνωστός εφοπλιστής  έλαβε κλήση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας  που διενεργείται για τα δάνεια της MARFIN, μετά την ανάσυρση από το αρχείο της σχετικής δικογραφίας.

Ο όμιλος Βενιάμη φέρεται να έχει λάβει χορηγήσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ χωρίς επαρκείς εγγυήσεις την περίοδο που στο τιμόνι της Τράπεζας ήταν ο αποβιώσας Ανδρέας Βγενόπουλος. Εκτός αυτού, κλήσεις έχουν λάβει τουλάχιστον άλλα 10 άτομα που εμπλέκονται στις  εν λόγω δανειοδοτήσεις, καθώς σύμφωνα με πόρισμα πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελείς διαφθοράς υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων όπως: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο  της προκαταρκτικής έρευνας ελέγχθηκαν όλες οι δανειοδοτήσεις του Ομίλου Βενιάμη από την MARFIN, μέχρι την ημερομηνία που η τράπεζα περιήλθε στην εποπτεία της Τραπέζης της Κύπρου. Την εξαετία δηλαδή 2005-2011. Μια περίοδο που σύμφωνα με την Έκθεση του πορίσματος κοινού ελέγχου που διενεργήθηκε στην Marfin Egnatia Bank (ΜΕΒ)  από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου(ΚΤΚ)  το 2009, ο Όμιλος Βενιάμη έλαβε  από την ΜΕΒ 70,8 εκ. ευρώ για αγορά μετοχών της Marfin Investments Group (MIG) και 134 εκ. δολάρια για αγορά μετοχών της επενδυτικής IRF μέσω της εταιρίας του Mentele Enterprises Ltd  που εδρεύει  στα νησιά Μάρσαλ.

Οι χορηγήσεις εξασφαλίζονταν κατά βάση με μετοχές της MIG και τα δάνεια φαίνεται να είχαν δοθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, με αποπληρωμή κεφαλαίων στη λήξη τους, πέντε χρόνια από την ημερομηνία εκταμίευσής τους. Επίσης, δάνεια με μετοχές της MIG ύψους 40 εκ. ευρώ, είχαν δοθεί  και στις εταιρείες του Θ.Βενιάμη ALMIRANTE ARMADORA S.A (40,3 εκ. ευρώ), SUNNY VIEW TRUST INC (12,5 εκ. ευρώ) ενώ ο ίδιος ο εφοπλιστής είχε λάβει δάνειο για αγορά μετοχών της MIG ύψους 18 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ