Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Novartis, ο Κώστας Φρουζής κι ένα «χαμένο» εκατομμύριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Novartis, ο Κώστας Φρουζής κι ένα «χαμένο» εκατομμύριο

Στο «μικροσκόπιο»  της δικαιοσύνης έχει μπει , στο πλαίσιο της έρευνας για την Novartis, και μία αγωγή  του  άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κώστα Φρουζή και της συζύγου του κατά τριών  συγγενικών της προσώπων, της εταιρείας τους και  του εκπροσώπου της.  Σε αυτή  το ζεύγος Φρουζή υποστηρίζει  ότι  έδωσε στους εγκαλούμενους   να φυλάξουν  ποσό 1.005.000 ευρώ . Τα χρήματα παραδόθηκαν σε τρεις σακούλες για φύλαξη 4 ημερών, από 24-1-2017 έως 28-1-2017, και ο λόγος ήταν , όπως είπαν, ότι θα έλειπαν  αυτό το διάστημα στην Κύπρο για δουλειές.

Αυτό που την καθιστά «περίεργη», σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι ότι εκείνο το διάστημα μόλις  είχε γίνει γνωστή η υπόθεση Νοβάρτις. Λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2016, είχε δημοσιοποιηθεί η είδηση ότι δύο πρώην στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας  πήγαν να καταθέσουν στην Αμερικανική δικαιοσύνη για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας. Ακολούθως, ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την διενέργεια έρευνας. Δικαστικές πηγές αναρωτιούνται με νόημα «Είναι άραγε τυχαίος ο χρόνος της φύλαξης των χρημάτων;»

Η αγωγή

Ειδικότερα, όπως  αναφέρεται στην αγωγή :

«Το πρωί της 28-1-2017 κι ενώ εμείς ακόμη βρισκόμασταν στην Κύπρο, ο δεύτερος εναγόμενος τηλεφώνησε στην δεύτερη από εμάς και την ενημέρωσε βεβιασμένα πως κάποιοι , τα ξημερώματα της ίδιας  ημέρας, είχαν εισβάλει στο κατάστημά τους και τον είχαν χτυπήσει. Η δεύτερη από εμάς , με τη σειρά μου επικοινώνησα αμέσως με τον πρώτο εναγόμενο , ο οποίος κατά τρόπο απαθή , με ενημέρωσε ότι δήθεν είχε γίνει ληστεία στο ανωτέρω κατάστημα και ότι οι ληστές χτύπησαν τον δεύτερο εναγόμενο και αφαίρεσαν μόνο τα σακίδια με τα χρήματά μας.

Οι εξηγήσεις που μας δόθηκαν το επόμενο διάστημα ήταν τουλάχιστον φαιδρές, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τις περιστάσεις υπό τις οποίες φέρεται ότι έλαβε χώρα η ληστεία , μας δημιούργησαν την πεποίθηση , ότι αυτή ήταν σκηνοθετημένο σχέδιο των εναγόμενων, προκειμένου να υπεξαιρέσουν το ποσό του 1.005.000 ευρώ από εμάς…».

“Δεν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis”

Την περασμένη εβδομάδα ο εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας που -μεταξύ άλλων- κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς υποστήριξε πως δεν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis, ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου προσώπου είναι κομβικής σημασίας καθώς φέρεται μέσω της εταιρίας του να ξεπλένονταν το βρώμικο χρήμα, που προφανώς, κατά τις γενικόλογες αναφορές των μαρτύρων, φέρονται να κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Τι απαντά

Ο διαφημιστής, έχει δώσει μια επίσημη απάντηση μέσω του συνηγόρου του Απ. Λύτρα.

Σε αυτή λέει πως :

  • Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis
  • Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών.
  • Πως δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές ,
  • Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Εν ολίγοις θα έχει προφανώς να παρουσιάσει σχετικά τιμολόγια. Πάντως υπάρχουν δυο δεδομένα στην περίπτωσή του:

  • α. Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, «και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι», όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – προφανώς από την Novartis (ή άλλες εταιρίες) σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.
  • β. Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει  πως για τα έτη 2009,2010, 2011. 2012 και 2014, «συνολική αξία  τιμολογίων 1.049.160»  και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Επέστρεφε ένα μέρος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι πως ο διαφημιστής θα υποστηρίξει ότι έπαιρνε κανονικά τις διαφημίσεις από την Novartis, πως δεν ήταν δηλαδή εικονική η συναλλαγή, αλά ένα μέρος της αμοιβής το επέστρεφε είτε στον κ. Φρουζή (προφανώς ως προμήθεια  γιατί του έδωσε τη δουλειά)   ή σε άλλους υπαλλήλους της Novartis. Γιαυτό και στη επίσημη δήλωση του δικηγόρου του αναφέρεται πως «τη σχέση του με τον κ. Φρουζή και άλλους υπαλλήλους της Novartis θα την εξηγήσει ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών».

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν γνωρίζει κανένα πολιτικό πρόσωπο, δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε επαφή με πολιτικό πρόσωπο, πολλώ δε μάλλον συναλλαγές ή γνώση για συναλλαγές τρίτων με πολιτικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr