Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κατηγορoύν για ναρκωτικά «ενοχλητικό» Ρώσο δημοσιογράφο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατηγορoύν για ναρκωτικά «ενοχλητικό» Ρώσο δημοσιογράφο

Κατηγορίες για απόπειρα διακίνησης «σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών» απαγγέλθηκαν σε βάρος του Ρώσου ερευνητικού δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ. Ο δικηγόρος του Πάβελ Τσικόφ δημοσιοποίησε έγγραφο της αστυνομίας το οποίο κατηγορεί τον δημοσιογράφο ότι επιχείρησε να πουλήσει «σημαντική ποσότητα» κοκαΐνης και μεφεδρόνης.

Ο Ιβάν Γκολούνοφ εργάζεται στο ανεξάρτητο site Meduza, και έχει «εκθέσει» την Μαφία γράφοντας άρθρα το… μοίρασμα μεταξύ ανθρώπων του υποκόσμου των επιχειρήσεων κοιμητηρίων. Επίσης εχει γράψει ρεπορτάζ για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης πόρων.

Η αστυνομία δήλωσε ότι κατά τη σύλληψη του 36χρονου στη Μόσχα βρέθηκαν στο σακίδιο του 4gr μεφεδρόνης, ένα συνθετικό ναρκωτικό, ενώ ανακάλυψαν και άλλες συσκευασίες ναρκωτικών όταν ερεύνησαν το σπίτι του. Ο Ιβάν Γκολούνοφ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση που φθάνει τα 15 χρόνια. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του και δηλώνει ότι αυτές οι συσκευασίες ναρκωτικών δεν του ανήκουν.

Διώκεται λόγω της δουλειάς του

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ο Γκολούνοφ διώκεται λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς του», δήλωσαν αξιωματούχοι της Meduza, (η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ρίγα, στη Λετονία, ώστε να διαφύγει από τον έλεγχο των ρωσικών αρχών). Έξω από το δικαστήριο, πολλοί δημοσιογράφοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Είμαι ο δημοσιογράφος Ιβάν Γκολούνοφ. Συλλάβετε κι εμένα!». Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.

Την Παρασκευή, δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα και κάποιοι από αυτούς προσήχθησαν.

«Πολλά στοιχεία μας οδηγούν να σκεφθούμε ότι τα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν εν αγνοία του», δήλωσε ο δικηγόρος του Ντμίτρι Τζουλάι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα προειδοποίησε πως η σύλληψη αυτή μπορεί να δείχνει «μια σημαντική κλιμάκωση των διώξεων» ανεξάρτητων δημοσιογράφων στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ