Σάββατο 20 Απριλίου 2024

«Κούγκι» η Προανακριτική για τη Novartis: Κατάθεση Φρουζή- Μανιαδάκη και προστατευόμενων μαρτύρων με ή χωρίς μάσκα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Κούγκι» η Προανακριτική για τη Novartis: Κατάθεση Φρουζή- Μανιαδάκη και προστατευόμενων μαρτύρων με ή χωρίς μάσκα

Είναι προφανές πως τα αίματα στην Προανακριτική έχουν ανάψει για τα καλά. Το δείχνει η αλληλουχία των μαρτύρων: Την επόμενη Τριτη Κων/νος Φρουζής, Νικ. Μανιαδάκης και στο βάθος προστατευόμενοι μάρτυρες με ή χωρίς μάσκα…

Συνεπώς δεν είναι τόσο τα «γαλλικά», οι καυγάδες ή οι κραυγές που ακούγονταν μέχρι τον διάδρομο. Δεν είναι το μπάσιμο με 4σέλιδο υπόμνημα αιτημάτων του Δημ. Παπαγγελόπουλου που δείχνει πως δεν θα πέσει αμαχητί. Ούτε τόσο το ίδιο το αίτημα εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δημ. Τζανακόπουλου από μέλη της επιτροπής ώστε να κληθούν ως μάρτυρες. Είναι το ίδιο το μήνυμα ότι η πλευρά της πλειοψηφίας , είτε κάποιος πιστεύει πως η έκφραση «θα σας πάω μέχρι τέλους» αφορά το όλον ή ένα τμήμα της ΝΔ, είναι σαφές: Δεν θα πέσει τίποτα κάτω.

Η σημασία αν ο Πολάκης είπε μια … «παρόλα» ότι ξέρει τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis ή ο Τζανακόπουλος έσπευσε στον Άρειο Πάγο εκείνο το απόγευμα που η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα πήγε στη Βουλή , γιατί είχε οικογενειακές σχέσεις με την τότε εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, είναι περισσότερο θεσμική. Γιατί απλώς η προσπάθεια είναι να καταδειχτεί η θεσμική λειτουργία της τότε κυβέρνησης ή μάλλον η θεσμική – κατά την άποψή τους- «αντι-λειτουργία» .

Εξ ου και το αίτημα εξαίρεσης, για το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε μεν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να να μην υποστηριχθεί, παρά τις φήμες πως μπορεί να υπάρξει και υπαναχώρηση.

Οι μάρτυρες

Ήδη πάντως στο θέμα των προστατευομένων μαρτύρων είναι ξεκάθαρη η βούληση για την κλήτευσή τους να καταθέσουν ακόμα και με τεχνικά μέσα αλλοίωσης φωνής. Όμως λίγο πριν τελειώσει μια συνεδρίαση της επιτροπής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας φέρεται να έθεσε θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην εξεταστούν 2 συγκεκριμένα πρόσωπα που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία γιατί, όπως είπε, μπορεί να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες! Τα πρόσωπα αυτά είναι ευρέως γνωστά και έχει γραφτεί (και διαψευστεί) πως είναι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ο Θανάσης Πλεύρης απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «εμείς δεν ξέρουμε κάτι για τους δύο συγκεκριμένους μάρτυρες αν ξέρετε εσείς ότι είναι προστατευόμενοι να μας το πείτε».

Η θεσμική διάσταση Κοντονή

Η θεσμική λειτουργία έχει να κάνει και με μια αντιδιαστολή την οποία αναδεικνύει η πλειοψηφία. Αυτή προκύπτει από την μη στοχοποίησης επ’ ουδενί του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Στ,. Κοντονή σε αντίθεση με τον αναπληρωτή του. Μάλιστα αυτό έγινε πιο προφανές από τον τρόπο που απάντησε ο ίδιος ο κ.Κοντονής μιλώντας στο realfm και ερωτώμενος γιατί στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται ο κ. Παπαγγελόπουλος, που ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι ο ίδιος που ήταν υπουργός:

«Δεν θέλω να μπω σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εγώ προσπάθησα να λειτουργήσω και λειτούργησα θεσμικά σε όλη αυτή την διαδικασία. Ήμουν ο άνθρωπος που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη όταν η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχαν πάρει χαμπάρι περί τίνος επρόκειτο. Και μάλιστα τον είχα ρωτήσει τότε, τι γίνεται με αυτή την ιστορία και είχαν μαύρα μεσάνυχτα όλοι τους. Και αναγκάστηκα και την έστειλα στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η υπόθεση. Τότε θυμάστε υπήρχαν σωρεία δημοσιευμάτων ότι διενεργείται έρευνα από το FBI και τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, και υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής μεγάλου αριθμού γιατρών και ιδιωτών και του ΕΣΥ».

Για την ιστορία ο κ.Κοντονής είχε δεχτεί κι ένα sms από την κ. Ράικου (όπως εχει πει δημόσια στη Βουλή) όταν εκείνη παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 , για το περιεχόμενο του οποίου, προφανώς θα κληθεί να καταθέσει. Κι εκεί θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε τις θα απαντήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ