Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Οικονομικός πόλεμος» ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ και στο βάθος… η Huawei!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Οικονομικός πόλεμος» ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ και στο βάθος… η Huawei!

Με ποινή κάθειρξης άνω των 30 ετών απειλείται η  “κληρονόμος” του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου  η οποία συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στον Καναδά, μετά το ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος της από τη αμερικανική δικαιοσύνη για  παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η  46χρονη οικονομική διευθύντρια της Huawei, θα προσαχθεί εκ νέου τη Δευτέρα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Βανκούβερ , μετά το αίτημα για την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται  ότι προκειμένου να αποκτήσει η κινέζικη εταιρεία πρόσβαση στην ιρανική αγορά, παραβίασε το «εμπάργκο» στην Τεχεράνη,  πουλώντας υλικό με εξαρτήματα που είχαν κατασκευαστεί σε αμερικανικό έδαφος.

«Αφήστε την ελεύθερη»

Παρά την έντονη αντίδραση της Κίνας που με επίσημα διαβήματά της, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητεί  να επανορθώσουν αμέσως την «εσφαλμένη συμπεριφορά» τους, αφήνοντας ελεύθερη τη Μέγκ Ουάγκζου, ο εισαγγελέας έχει ήδη προτείνει  να μην γίνει δεκτό το αίτημά της για αποφυλάκιση με όρους.

Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι αμερικανικές αρχές έλαβαν γνώση ότι στις 29 Νοεμβρίου η 46χρονη Μενγκ θα βρισκόταν στο Βανκούβερ – ως ενδιάμεσο σταθμό – στο ταξίδι της προς τρίτη χώρα, που πιθανολογείται  ότι ήταν το Μεξικό.

Η ταχεία επέκταση της Huawei και οι «φόβοι» για κατασκοπεία

Η σύλληψή της  ωστόσο εντάσσεται στο πλαίσιο του  «οικονομικού πολέμου»  που είναι σε εξέλιξη , με «φόντο» την ταχύτατη ανάπτυξη της Huawei  η οποία κατάφερε να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο προμηθευτή εξοπλισμού για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Η  Huawei η οποία θεωρείται για την Κίνα εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, καθώς πρωτοπορεί  σε διάφορα πεδία, από τα δίκτυα 5G ως τους ημιαγωγούς, κατάφερε να εκτοπίσει πρόσφατα την Apple από τη δεύτερη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής έξυπνων τηλεφώνων, μετά τη Samsung.

Η δυσπιστία που καλλιεργήθηκε πριν από χρόνια στις  ΗΠΑ για τα κίνητρα της  Huawei  με έντονε τις υποψίες για κατασκοπεία, οδήγησαν  το 2012, μεγάλους παρόχους  τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως η ΑΤ&Τ να αποφεύγουν οποιαδήποτε  συνεργασία μαζί της, ιδιαίτερα ύστερα από έρευνα του Κογκρέσου πο έκανε λόγο για κινδύνους ασφαλείας. Από τότε,  η Huawei στράφηκε σε άλλες αγορές. Πάνω από το ένα τέταρτο των περσινών εσόδων της –άνω των 90 δισ. δολαρίων– προήλθε από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική..

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν ανοιχτά  το τελευταίο διάστημα  την ανησυχία τους για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της Huawei,  ότι η κυβέρνηση της Κίνας,  δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της.

«Τείχη» υψώνουν Ευρώπη και Ιαπωνία 

Μεγάλος προβληματισμός φαίνεται ότι επικρατεί  στη Γερμανία  και τη Γαλλία για τις εξελίξεις στη Huawei ενόψει των δημοπρασιών 5G που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο έτος, ενώ , σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτεται ήδη οι Βρετανικές αρχές τον κινέζικο κολοσσό  ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας που θα αλλάξουν ριζικά τις πρακτικές του ομίλου στη χώρα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη μπλοκάρει τη συμμετοχή της Ηuawei σε δημοπρασίες δικτύων 5ης γενιάς (5G). Πηγές της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri και του πρακτορείου Reuters αναφέρουν , επίσης, πως η Ιαπωνία ενδεχομένως να σταματήσει να προμηθεύεται εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ΖΤΕ για να ενισχύσει τα συστήματά της έναντι των κινδύνων διαρροής πληροφοριών και κυβερνοεπιθέσεων.

Ενδεικτική πάντως του «κλίματος» που επικρατεί, είναι ότι Η ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της Huawei ϊ, αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ