Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι εισαγγελείς «χτίζουν» αποζημιώσεις για τη NOVARTIS

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι εισαγγελείς «χτίζουν» αποζημιώσεις για τη NOVARTIS

«Τα πανάκριβα φάρμακα της Novartis οδήγησαν πολλούς ασθενείς στην απελπισία αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν και αναγκάστηκαν, μη έχοντας άλλη λύση να ξεπουλήσουν ό,τι είχαν».

Με τα λόγια αυτά περιγράφει στο dikastiko.gr το «Γολγοθά» των ασθενών, ένας από εκείνους που χρειάστηκε να πουλήσει ακόμη το σπίτι του για να μπορέσει να πάρει το πανάκριβο σκεύασμα της Νovartis που του είχαν συστήσει οι γιατροί . Και δεν ήταν ο μόνος. Τον ίδιο αγώνα έδιναν και οι άλλοι ασθενείς για να ανταποκριθούν στην πανάκριβη θεραπεία τους.

Τα πανάκριβα φάρμακα

Περίπου πέντε από τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα της Novartis βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του πρώτου πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. . Πρόκειται για φάρμακα που απευθύνονταν σε καρκινοπαθείς ή ασθενείς με σοβαρότατο πρόβλημα όρασης τα οποία πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές, τις περισσότερες φορές, απαγορευτικές, εάν δεν καλύπτονταν μάλιστα από το ασφαλιστικά ταμεία τους. Κάποια από αυτά κόστιζαν πάνω από 1.000 ευρώ ενώ για την πλήρη θεραπεία του ασθενούς το κόστος ήταν δυσθεώρητο.

Τεράστιο όμως ήταν και το ποσό που δαπανήθηκε από τους ασφαλιστικούς φορείς για τα κάλυψη αυτών των σκευασμάτων τα οποία υπολογίζεται πως εκτόξευσαν στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο μεγαλύτερος όγκος τους, σύμφωνα με το πόρισμα, καταγράφεται τη διετία 2012-2014 ενώ η έρευνα των ελεγκτών εκτείνεται από το 2006-2014.

H υπερτιμολόγηση και η ζημία του δημοσίου

«Η τιμολογιακή πολιτική σε αυτά τα φάρμακα θα δείξει και το ύψος της ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο, την επίμαχη περίοδο», εκτιμούν εισαγγελικές πηγές. Μία ζημιά που μέχρι πρότινος ήταν αχαρτογράφητη.

Αξιοποιώντας το πόρισμα των ελεγκτών το οποίο περιγράφει αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου τα συγκεκριμένα φάρμακα της Novartis να υπερτιμολογούνται και να καταλήγουν στους Έλληνες ασφαλισμένους σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, οι εισαγγελείς θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά να αποτιμήσουν τη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Με «οδηγό» τους εξάλλου τα συγκριτικά στοιχεία άλλων χωρών, όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά στο πόρισμα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα μπορέσουν, εμπεριστατωμένα, να προσδιορίσουν το ακριβές ύψος της ζημίας του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων

Το θέμα αυτό άλλωστε θα κρίνει και τις περαιτέρω κινήσεις των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για τα πρόσωπα, πολιτικά και μη που φέρονται να εμπλέκονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα διαμορφώσει τη νομική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα μπορέσουν να θεμελιωθούν αστικές αξιώσεις σε βάρος της Novartis, είτε από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου είτε ατομικά, εκ μέρους των ασθενών που πλήρωσαν πολύ ακριβά την «προνομιακή» τιμολόγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του dikastiko. gr, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αντιμέτωπη η Novartis με το πρώτο κύμα αγωγών από ασθενείς στη χώρα μας οι οποίοι, μέχρι στιγμής, παραμένουν τα «αθέατα» θύματα αυτής της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ