Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παρέμβαση εισαγγελέα για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο Μεταναστευτικό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση εισαγγελέα για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο Μεταναστευτικό

Τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων στο μεταναστευτικό αναλαμβάνει να διερευνήσει η επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Την παραγγελία έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με κακοδιαχείριση στα κονδύλια.

Η εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων κα Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Η συνέντευξη

Σε αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Την έρευνα θα διενεργήσει η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη

Μάλιστα, παρακινούσε  τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς», ανέφερε. «Εκείνοι είναι που θα δουν, αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».

Απάντηση Βίτσα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για  όσα ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

Απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

 Συγκεκριμένα στη δήλωση  αναφέρει, «Θα προκαλούσα τον κ. Βίτσα να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι “αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα μου” και φυσικά να τολμήσει να προσδιορίσει τα “αναληθή” που ανέφερα στην συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο. Τα υπόλοιπα στον Εισαγγελέα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ