Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παρέμβαση του εισαγγελέα για τα ηλεκτρικά πατίνια: «Πρέπει να μπουν κανόνες»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση του εισαγγελέα για τα ηλεκτρικά πατίνια: «Πρέπει να μπουν κανόνες»

Επικίνδυνη είναι πλέον η κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους μεγάλων πόλεων της χώρας, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αφού οι χρήστες τους τα χρησιμοποιούν ακόμα και μέσα σε κεντρικούς και μεγάλους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας δημιουργώντας προβλήματα, με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκληση ατυχημάτων. Τα ηλεκτρικά πατίνια που τείνουν να γίνουν trend της εποχής κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς κανόνες με τους χρήστες τους να μην φορούν κράνη, ενώ από θαύμα μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα παρά τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί. Το εγχείρημα που στο εξωτερικό όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές, όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι, πέτυχε, στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν μπορεί να πετύχει αφού δεν υπάρχουν κανόνες και κυκλοφορούν άναρχα σε οδούς και πεζοδρόμια.

Στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, με παραγγελία του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ζητεί να διερευνηθεί κάτω από ποιο νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια και εάν παραβιάζονται διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Την έρευνα αναμένεται να διενεργήσει η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες πολίτης, που υποστήριξε ότι η χρήση των πατινιών, εκτός από ανεξέλεγκτη, είναι και παράνομη.

Το νέο μέσο μεταφοράς έκανε τους τελευταίους μήνες την εμφάνισή του στην πόλη, στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας και από τις πρώτες μέρες αρκετοί, κυρίως μικρότερης ηλικίας Θεσσαλονικείς, έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν, χαρακτηρίζοντάς το ως εύκολο και οικολογικό μέσο μετακίνησης. Από την άλλη όμως, διατυπώνονται συνεχώς προβληματισμοί για την απουσία νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου αφενός να προσδιοριστεί τι ακριβώς μέσο είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, ώστε να υπαχθούν ανάλογα στις διατάξεις του ΚΟΚ, και αφετέρου να υπάρξει ένας κανονισμός που θα διέπει την ασφαλή συνύπαρξή των χειριστών τους με πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων.

Οι παραπάνω προβληματισμοί εντάθηκαν μετά και το πρόσφατο ατύχημα που σημειώθηκε στην Καλαμαριά, όταν 16χρονος χειριστής ηλεκτρικού πατινιού συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, με συνέπεια να τραυματιστεί και να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ