Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πώς το ελληνικό δημόσιο απέκτησε και πάλι τον πρώτο λόγο στα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς το ελληνικό δημόσιο απέκτησε και πάλι τον πρώτο λόγο στα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Τον πρώτο λόγο θα έχει και πάλι το ελληνικό δημόσιο έναντι ακόμα και των προσημειωμένων ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, εκτιμούν δικαστικές πηγές, ερμηνεύοντας τις έννομες συνέπειες της δέσμευσης των ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των μελών του ΔΣ της Folli Follie αλλά και της ίδιας της εταιρείας, στην οποία προχώρησε προ ημέρων η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου χρήματος.

Η δέσμευση αυτή λοιπόν αφορά και σε ακίνητα που είχαν ήδη προσημειωθεί, ώστε να παρεμποδιστούν οι υπόλοιποι πιστωτές να εγείρουν αξιώσεις επί των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό σημαίνει πως καλύπτεται το ελληνικό δημόσιο έναντι ενεργειών που φέρονται να είχαν στόχο να προστατεύσουν την ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών της Folli Follie. Κι αυτό γιατί στις 30 Μαΐου και ενώ η υπόθεση είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος φέρεται να ενέγραψε προσημείωση υποθήκης στο υποθηκοφυλακείο Σπετσών επί ακινήτων συμφερόντων του υπέρ της εταιρείας Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, που αφορούσε σε δάνειο ύψους 36,45 εκατ. ευρώ.

Μπλοκάρισμα

Με την κίνηση αυτή η Petrus AG απέκτησε το δικαίωμα να αποκτήσει τα ακίνητα αυτά μπλοκάροντας τους άλλους πιστωτές της Folli Follie ή νομικά ή φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμο συμφέρον. Όπως προέκυψε εκ των υστέρων, η εν λόγω δανειακή σύμβαση μεταξύ του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της Petrus AG – μιας εταιρείας με καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ελβετικά φράγκα – δεν αφορούσε σε παλαιές υποχρεώσεις, αλλά συνομολογήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου, 17 ημέρες μετά την 4η Μαΐου, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν από το hedge fund QCM οι καταγγελίες περί παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος φέρεται επίσης να ενέγραψε προσημείωση υποθήκης υπέρ της ελβετικής εταιρείας και σε οικόπεδο που περιλαμβάνει δυο κατοικίες υψηλής ποιότητας, των 250 τ.μ. εκάστη, στην περιοχή της Αστυπάλαιας στη θέση Καράι. Όμως και τα ακίνητα αυτά δεσμεύθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Αλλά τα ακίνητα των Σπετσών, δεν ήταν τα μόνα που περιήλθαν στην κατοχή της Petreus AG. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ενέγραψε προσημείωση υποθήκης υπέρ της ελβετικής εταιρείας και σε οικόπεδο που περιλαμβάνει δύο κατοικίες υψηλής ποιότητας των 250 τ.μ. εκάστη  στην περιοχή της Αστυπάλαιας στη θέση Καράι. Και τα ακίνητα αυτά δεσμεύθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, η δέσμευση καθιστά και πάλι το Δημόσιο πρώτο τη τάξει δικαιούχο των ακινήτων αυτών εφόσον στοιχειοθετηθεί ζημία σε βάρος του. Συνεπώς, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, πιθανότατα βρίσκεται εκτεθειμένος έναντι της Petrus AG, που εφόσον δεν είναι παρένθετη εταιρεία, θα πρέπει να κινηθεί σε βάρος του για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.

Η έρευνα

Όσον αφορά την έρευνα για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο διερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, έχουν ήδη δώσει έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση δύο κακουργημάτων (απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) η οικογένεια Κουτσολιούτσου, τα 5 μέλη του ΔΣ, ο ορκωτός λογιστής και ο εκπρόσωπος του Ομίλου στην Ασία.

Ο εισαγγελέας Δραγάτσης μελετά πλέον αποδεικτικό υλικό και τα υπομνήματα των υπόπτων, και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταλήξει στην άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων.

Η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί και για άλλα αδικήματα, όπως της χειραγώγησης αγοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ