Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Στις 11 Απριλίου συνεχίζεται η «μάχη» για το Mr Bitcoin

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στις 11 Απριλίου συνεχίζεται η «μάχη» για το Mr Bitcoin

Το δικαστικό του αγώνα προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης, συνεχίζει ο Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, ενώπιον του Πλημμελειοδικείου Πειραιά. Η διαδικασία συνεχίζεται την 11η Απριλίου, οπότε και θα κριθεί το καθεστώς κάτω από το οποίο θα βρίσκεται ο Ρώσος, που φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

Ο Αλεξ Βίνικ έχει καταθέσει αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης, καταγγέλλοντας πως κρατείται παράνομα για πάνω από 20 μήνες.

Ως μάρτυρας κατέθεσε την Παρασκευή ο Ρώσος δικηγόρος του Αλ. Βίνικ, Τιμοφέι Μουσάτοφ, ο οποίος κατήγγειλε πιέσεις και παρεμβάσεις από την αμερικανική πλευρά για το θέμα, χαρακτηρίζοντας πολλά δημοσιεύματα κατασκευασμένα με στόχο να μετατρέψουν σε ένοχο τον Βίνικ. Πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει αίτημα από τη ρωσική πλευρά για την έκδοσή του και ο ίδιος συναινεί, ο πελάτης συνεχίζει να κρατείται να κρατείται για περισσότερο από 20 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση ενώ δεν γνωρίζει για ποιο λόγο παραμένει κρατούμενος.

Κατά την επόμενη συνεδρίαση, το λόγο αναμένεται να πάρει ο ίδιος Αλεξ. Βίνικ προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή κράτηση του Αλεξάντερ Βίννικ ξεκίνησε στις 25/7/2017 και έχει ήδη συμπληρωθεί το όριο των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας, ως ανώτατο όριο κράτησης χωρίς ποινή. Ο ίδιος είναι κρατούμενος μόνο δυνάμει αιτημάτων έκδοσης από Η.Π.Α., Γαλλία, Ρωσία, ενώ έχει συναινέσει να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντερ Βίννικ από τις 26/11/2018 ξεκίνησε απεργία πείνας, διεκδικώντας την προστασία των δικαιωμάτων του, η οποία διήρκεσε σχεδόν 100 ημέρες και την οποία ανέστειλε προσωρινά, για να είναι παρών στο δικαστήριο.

«Ζητά δίκαιη δίκη»

Η συνήγορός του Αλ. Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά την οποία έγινε εξέταση μαρτύρων, δήλωσε σχετικά:

«Τελείωσε η δεύτερη μέρα στην οποία εξετάζεται το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ προκειμένου να αποφυλακιστεί γιατί δεν κρατείται με καμία νόμιμη διαδικασία και δικαστική απόφαση. Είναι χωρίς προηγούμενο η περίπτωση αυτού του ανθρώπου ο οποίος ζητά το αυτονόητο να επιστρέψει στη χώρα του να δικαστεί, να πάει κοντά στα παιδιά του και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα, με μάρτυρες υπεράσπισης, με συνηγόρους. Για δεύτερη δικάσιμο το δικαστήριο άκουσε τους μάρτυρες που εξετάστηκαν, τον συνάδελφο τον κύριο Μουσάτοφ που κατέθεσε αναλυτικά όλη τη δικαστική περιπέτεια του Αλεξάντερ, τον μάρτυρα ο οποίος δέχεται να φιλοξενήσει τον Αλεξάντερ στην Ελλάδα εφόσον αποφυλακιστεί, αλλά και τη μάρτυρα -επίσης συνάδελφο- που έχει παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία των παραβιάσεων. Η επόμενη δικάσιμος θα γίνει την Πέμπτη 11 Απριλίου. Θα είναι μια πολύ σημαντική δικάσιμος γιατί εκεί επιτέλους ο Αλεξάντερ θα έχει τη δυνατότητα να ακουστεί, να μιλήσει στο δικαστήριο. Είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί για την ουσία των αιτημάτων του και των δικαιωμάτων του μετά από πάρα πολλούς μήνες και προσωπικά ευελπιστώ ότι η ελληνική δικαιοσύνη επιτέλους θα αρθεί στο ύψος της και θα προστατεύσει αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος χωρίς κανένα προηγούμενο κρατείται 20 μήνες χωρίς να κατηγορείται στην Ελλάδα και χωρίς να έχει δικαστεί και να του έχει επιβληθεί ποινή. Είναι κάτι ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε άνθρωπο στο ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας.

Ελπίζω πραγματικά ότι στο πρόσωπο του Αλεξάντερ Βίνικ τελικά θα κυριαρχήσει το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη και θα προστατεύσει αυτόν τον άνθρωπο και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Η επιβολή της δύναμης του ισχυρού που θέλει να εξουθενώσει και να συνθλίψει όχι μόνο μια ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και μία οικογένεια που δοκιμάζεται σκληρά:

Δύο ανήλικα παιδιά 4 και 7 ετών μία σύζυγο που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του θανάτου και δοκιμάζεται και αγωνίζεται σε αυτήν απάνθρωπη συνθήκη. Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα απονείμει το δίκαιο και θα επιτρέψει στον Αλεξάντερ επιτέλους να δοκιμάσει την ελευθερία και θα τον προστατεύσει από εκείνες τις δυνάμεις που αμφισβητούν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην αξιοπρέπεια στη πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων του». Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ