Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Στο «σκαμνί» για φοροδιαφυγή (667.572€) και ξέπλυμα (1.311.000€) η Σταυρούλα Κουράκου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο «σκαμνί» για φοροδιαφυγή (667.572€) και ξέπλυμα (1.311.000€) η Σταυρούλα Κουράκου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την νομιμοποίηση του 1.311.000 ευρώ που αποκαλύφθηκε μέσω της Λίστας Λαγκάρντ και φοροδιαφυγή ύψους 667.572, θα καθίσει η Σταυρούλα Κουράκου.

Η ήδη προφυλακισμένη σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου για συνδρομή στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος του πρώην υπουργού ύψους 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων, θα δικαστεί στις 13 Μαΐου 2019. Για τα χρήματα της λίστας το ζεύγος έχει ήδη λογοδοτήσει και καταδικαστεί για ανακριβής δηλώσεις πόθεν έσχες.

Δαιδαλώδης διαδρομή

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που της απέστελλε πριν λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ,το οποίο βασίστηκε στα ευρήματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ και της αρμόδιας ΔΟΥ που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, η σύζυγος του πρώην υπουργού:

«Το 2001, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, απέκρυψε από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα , τα οποία είχε κατά τη διαχειριστική περίοδο από 1-1-2000 έως 31-12-2000 , υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα της εν λόγω διαχειριστικής περιόδου, ο δε κύριος φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα που απέκρυψε και τον οποίο απέφυγε να πληρώσει, ανέρχεται στο ποσό των 667.572 ευρώ».

Το αρχικό ποσό των 1.311.000 ευρώ , βάσει των όσων περιγράφονται στη κλήση, το οποίο μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο ανήλθε με τους τόκους στα 1.336.338 ευρώ, μεταφέρθηκε στις 8-1-2001 σε άγνωστο λογαριασμό της HSBC Ελβετίας, μετά το κλείσιμο του αρχικού στην ίδια τράπεζα.

Η off shore “SAR LTD”

Από εκεί, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ξεκινά μία δαιδαλώδης διαδρομή μέσω τραπεζικών λογαριασμών και μίας off shore εταιρείας , δικών της συμφερόντων όπως αναφέρεται, την «SAR LTD», προκειμένου να αποκρυβεί το παράνομο χρήμα.

Η διαδρομή αυτή φτάνει μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 οπότε η κ. Κουράκου αρχίζει να μεταφέρει σταδιακά διάφορα ποσά σε λογαριασμούς των γιων της από τον πρώτο της γάμο. Το ποσό δε που μεταφέρεται εμφανίζεται κι άλλο «αβγατισμένο» σε σχέση με το αρχικό.

Όπως καταλήγει ο Εισαγγελέας, η κ. Κουράκου «με τις τραπεζικές αυτές κινήσεις απέκρυψε φόρο εισοδήματος ποσού 667.572 ευρώ που αντιστοιχεί στην ανακριβή δήλωση του ποσού των 1.483.270 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2001, αποκρύπτοντας την αλήθεια, όσον αφορά στην πραγματική φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση και χρήση της περιουσίας της, χρησιμοποιώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα με την τοποθέτηση ή την διακίνηση μέσω αυτού των εισοδημάτων της, τα οποία ήταν φορολογικώς αξιόλογα, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω ποσά.».

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ