Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Συνεχείς διαρροές απόρρητων εγγράφων από τη ΡΑΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνεχείς διαρροές απόρρητων εγγράφων από τη ΡΑΕ

Μήνυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της οποίας έχει επιληφθεί εισαγγελέας αναθέτοντας στην Κρατική Ασφάλεια να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα, «δείχνει» ότι η εταιρεία έχει έναν «κατάσκοπο» στους κόλπους της που λειτουργεί, όπως καταγγέλλεται, εις βάρος των συμφερόντων της και προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών  εταιρειών ενέργειας.

Σύμφωνα με την Realnews, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχής που φωτογραφίζεται μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά, φέρεται αφενός  να έδωσε σε συγκεκριμένη εταιρεία απόρρητες πληροφορίες από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, με συνέπεια να της δοθεί χρόνος να προετοιμάσει την άμυνά της  έναντι αποφάσεων της ΡΑΕ που την  αφορούσαν, αφετέρου να διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για άλλη εταιρεία με αντίκτυπο στην αξιοπιστία αυτής.

«Ανεπανόρθωτη βλάβη» από διαρροές

Στα τέλη Ιουλίου η Αρχή κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου με ενδεχόμενο δόλο. Στην πολυσέλιδη αναφορά περιγράφονται δύο πολύ σοβαρά περιστατικά διαρροής απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών που διατηρούνται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς τρίτους, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα γνώσης αυτών. Και όπως σημειώνεται από την μηνύτρια:

«Τα περιστατικά διαρροής που συνέβησαν προκάλεσαν τεράστια και ανεπανόρθωτη βλάβη στον θεσμό της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στη χρηστή λειτουργία αυτής. Ειδικότερα, βλάφθηκε το συμφέρον της Πολιτείας για την τήρηση της εχεμύθειας ως προς τα επαγγελματικά μυστικά, τα οποία είναι μάλιστα δημόσιου χαρακτήρα».

Το πρώτο περιστατικό έχει να κάνει με εταιρεία  η οποία υπέβαλε αίτηση προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό. Καθώς τα δικαιολογητικά που προσκόμισε κρίθηκαν ελλιπή απορρίφθηκε η αίτηση από την ΡΑΕ «ως μη πλήρης ως προς τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου βάσει της οικονομικής επάρκειας της εταιρείας. …»

Η τελευταία προσέφυγε κατά της προαναφερόμενης Απόφασης της ΡΑΕ, ωστόσο και πάλι τα δικαιολογητικά που προσκόμισε θεωρήθηκαν «λειψά». Η αίτηση αναθεώρησης που υπέβαλε, ανατέθηκε σε Υπηρεσία αρμόδιων στελεχών της Αρχής, ώστε να τη μελετήσουν και να διατυπώσουν την εισήγησή τους γραπτώς προς την Ολομέλεια, όπως προβλέπεται. Η εισήγηση ήταν απορριπτική και διακινήθηκε με εσωτερικό σημείωμα της Αρχής το οποίο υποβλήθηκε σε κλειστό διαδικτυακό ιστότοπο την 16.11.2017, προκείμενου να λάβουν γνώση αποκλειστικά και μόνο τα μέλη της Ολομέλειας  πριν από την ψήφιση, τα οποία δεσμεύονται  για τη μη δημοσιοποίησή τους.

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία θα συζητούνταν το παρόν θέμα και θα εκδιδόταν η απόφαση της Αρχής, στάλθηκε προς τη ΡΑΕ, τα μέλη της Ολομέλειας, αλλά και τους εισηγητές που είχαν αναλάβει την εισήγηση του παρόντος θέματος  δύο εξώδικα της εταιρείας με τα οποία διαμαρτυρόταν για την απορριπτική εισήγηση, προκαλώντας έκπληξη σε όλους για το πώς το πληροφορήθηκε.

Τελικά όλοι, πλην ενός, και πρόκειται για αυτόν που φωτογραφίζεται στη μήνυση, ψήφισαν θετικά στην ανωτέρω εισήγηση της Υπηρεσίας, απορρίπτοντας την υπό κρίση Αίτηση Αναθεώρησης.

Παραβίαση δεδομένων

Το δεύτερο περιστατικό διαρροής σημειώνεται όταν η Ολομέλεια της ΡΑΕ αποφασίζει  στις 25.05.2018 να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο έλεγχο, έρευνα και ακρόαση τεσσάρων εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας,  προκειμένου να διαπιστώσει αν και σε ποιόν βαθμό οι πρακτικές τους είναι σύννομες  και  ικανοποιούν τον στόχο απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ Α.Ε.  Τούτη τη φορά στο στόχαστρο του «κατασκόπου» μπήκε  μία από αυτές της εταιρείες. Σε αυτήν, στις 07.06.2018 η ΡΑΕ απέστειλε  σχετική επιστολή, με την οποία της ζητούσε να συμμορφωθεί με τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις σχετικά με την περιοδική υποβολή των κληθέντων στοιχείων το αργότερο μέχρι την 15η Ιουνίου 2018.

Ωστόσο, προτού η επιστολή αποσταλεί στην εταιρεία και συγκεκριμένα δύο ημέρες πριν, την 05.06.2018 δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονική σελίδα.

Το πως έφτασε στα χέρια των αρμοδίων της ιστοσελίδας η παραπάνω επιστολή της ΡΑΕ για την οποία είχαν γνώση αποκλειστικά τα μέλη της Ολομέλειας και της Γραμματείας της Αρχής καθώς και η ενδιαφερόμενη εταιρεία  που την παρέλαβε, έγινε αντικείμενο  εσωτερικής έρευνας. Όπως προέκυψε, είχε εκτυπωθεί από εκτυπωτή που τηρείται στην Αρχή και μάλιστα από εκείνον  που χειρίζεται μία συγκεκριμένη γραμματέας. Η  τελευταία κλήθηκε στην Ολομέλεια και δήλωσε ότι της ζητήθηκε από  συγκεκριμένο μέλος, (το ίδιο  που φωτογραφίζεται και στην πρώτη περίπτωση διαρροής), να τη βρει και να την εκτυπώσει.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από όλα τα μέλη να δηλώσουν με γραπτή υπεύθυνη δήλωσή τους  ότι δεν σχετίζονται με τη διαρροή του συγκεκριμένου συμβάντος. Τα έξι από τα επτά μέλη της Ολομέλειας  την υπέβαλαν, αρνούμενοι την εκτύπωση και παράδοση του εγγράφου σε τρίτο πρόσωπο εκτός της Αρχής. Το «φωτογραφημένο» μέλος εξέφρασε  επιφύλαξη ως προς το συμβάν και  προφανώς επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί την εμπλοκή του δήλωσε  ότι ο ίδιος ζήτησε από την  Γραμματέα της ΡΑΕ, να εκτυπώσει και να του παραδώσει την επίμαχη επιστολή προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Λίγες ημέρες μάλιστα πριν κατατεθεί η μήνυση της ΡΑΕ, βλέποντας  ίσως τον κλοιό να στενεύει γύρω του προσέφυγε στη δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά υποστηρίζοντας ότι κάποιος «χάκαρε» το προσωπικό του email, ότι ενδεχομένως να απέστειλε από αυτό επιστολές που δεν γνωρίζει το περιεχόμενό τους και  πως παραβιάστηκαν τα προσωπικά του δεδομένα…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ