Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

“Τετ α τετ” με τη δικαιοσύνη οι 63 Χρυσοδάκτυλοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Τετ α τετ” με τη δικαιοσύνη οι 63 Χρυσοδάκτυλοι

Στους… αδύναμους κρίκους της αλυσίδας που συνδέει τα δύο κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι αρχές, «χαρτογραφώντας» την εγκληματική δράση τους η οποία μπορεί να τους οδηγήσει και σε άλλα ενδεχομένως πρόσωπα που εμπλέκονται.

Μέσα από τις απολογίες των 63 συλληφθέντων ως μελών των δύο κυκλωμάτων, η Δικαιοσύνη θα προσπαθήσει να αναζητήσει στοιχεία και για άλλους εμπλεκόμενους που μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται στη λίστα των κατηγορουμένων. Και ο αριθμός τους ξεπερνά τους 22 καθώς στη δικογραφία γίνεται αναφορά και σε άλλα πρόσωπα που μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ορατός ο κίνδυνος της προφυλάκισης

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό βαρύτατων κατηγοριών οι οποίες τους φέρνουν αντιμέτωπους και με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, θα κληθούν να απολογηθούν για την εγκληματική δράση που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με «βιτρίνα» τα ενεχυροδανειστήρια. Εκεί που εκατοντάδες πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν τα κοσμήματά τους και ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, λόγω της οικονομικής «εξαθλίωσης» στην οποία είχαν περιέλθει.

Δηλώνει αθώος

Ο πασίγνωστος από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ενεχυροδανειστής ο οποίος μοιραζόταν την αρχηγία της μίας εγκληματικής οργάνωσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ανακριτή το πρωί και, όπως όλα δείχνουν, θα επιμείνει στην αθωότητά του. Αυτό διαφάνηκε ήδη από τις ανακοινώσεις του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο οποίος, μόλις ανέλαβε την υπεράσπιση του, έδωσε και το στίγμα της υπερασπιστικής τακτικής που θα ακολουθήσει, τονίζοντας πως όλα ήταν απολύτως νόμιμα.

Αμφίβολη η «ομερτά» μεταξύ κατηγορουμένων

Ακόμη όμως κι αν δεν αναμένονται εκπλήξεις από τη στάση που θα κρατήσει στην απολογία του ο φερόμενος ως αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέλη τους, μπροστά στον ορατό κίνδυνο της προφυλάκισης. Δεν αποκλείεται δηλ. να θελήσουν να μιλήσουν για όσα μέχρι τώρα κρατούσαν επιμελώς το στόμα τους κλειστό, λόγω της σιδερένιας πειθαρχίας και του νόμου της «σιωπής» που διαπερνούσε τις δύο εγκληματικές οργανώσεις. Η επίκληση του φόβου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό άλλοθι για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων οι οποίοι θα θελήσουν να δείξουν διάθεση συνεργασίας με τις αρχές, προσβλέποντας βεβαίως και στην ευνοϊκή ποινική μεταχείρισή τους.

Οι διενέξεις με τον αρχηγό

Οι διενέξεις εξάλλου που υπήρχαν συχνά στα μέλη του δεύτερου κυκλώματος με τον αρχηγό, με τον οποίο, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, έφταναν καν να μη μιλούν, αλλά ο κίνδυνος της απόλυσης που επικρεμόταν επάνω από τους εργαζόμενους στα ενεχυροδανειστήρια πιθανότατα να αποδειχτούν η «αχίλλειος πτέρνα» των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Η έρευνα άλλωστε δεν σταματά με τις 63 συλλήψεις καθώς , από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος και άλλων προσώπων για συμμετοχή στις «γκρίζες» ζώνες της παρανομίας γύρω από την αγορά χρυσού.

Οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες και το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχές εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν τις πραγματικές διαστάσεις των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού τα οποία «καρπώθηκαν» την οικονομική δυσπραγία εκατοντάδων Ελλήνων, για να γιγαντωθούν και να διεισδύσουν παντού.

Η διαφημιστική προβολή του ενεχυροδανειστή

Ακόμη και στην τηλεοπτική αγορά, όπου, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ο γνωστός ενεχυροδανειστής αγόραζε πιθανότατα με «μαύρο χρήμα» χρόνο για τη διαφημιστική του προβολή, κατόπιν οικονομικής συμφωνίας με τηλεπαρουσιαστή.

Η αποκωδικοποίηση επίσης των χειρόγραφων σημειώσεων που κρατούσαν τα μέλη του κυκλώματος θεωρείται από τις αρχές ότι θα εισφέρει νέα στοιχεία στην έρευνα. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κύκλος των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να επεκταθεί ακόμη και σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Ψάχνουν διασυνδέσεις σε Αστυνομία και Τελωνεία

Οι αναφορές πάντως στο διαβιβαστικό για πληροφορίες που έφταναν στον κατηγορούμενο ενεχυροδανειστή σχετικά με τις επικείμενες κινήσεις της Αστυνομίας, ίσως να οδηγήσουν και σε άλλους …ένστολους συνεργάτες των κυκλωμάτων πλην του ενός που ήδη φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Επίσης, στα τελωνεία απ’ όπου …ταξίδευαν για την Τουρκία οι ράβδοι χρυσού, εφοδιασμένοι με εικονικά τιμολόγια, οι διωκτικές αρχές στρέφουν το ενδιαφέρον τους αναζητώντας πιθανούς συνεργούς των εγκληματικών οργανώσεων.

Το όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε

Οι «χρυσές» δουλειές πάντως που έκαναν τα τελευταία χρόνια τα ενεχυροδανειστήρια, όπως παραδέχονται και τα μέλη των δύο κυκλωμάτων, στις συνομιλίες τους, όχι μόνο εκτόξευσαν τα κέρδη τους αλλά τους έκαναν να ονειρεύονται ενεχυροδανειστήρια στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Λας Βέγκας όπου είχε στόχο να επεκταθεί ο γνωστός ενεχυροδανειστής. Τα σχέδια τους βέβαια ανατράπηκαν από τις συλλήψεις τους.

Μένει βέβαια για τις αρχές να διαπιστώσουν πως κατάφεραν να γίνουν πανίσχυρα τα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού, απολαμβάνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας, που τους παρείχε το «χαλαρό και ομιχλώδες», σύμφωνα και με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ