Τρίτη 16 Απριλίου 2024

To δεύτερο χτύπημα σε 10 μέρες στην Folli Follie

NEWSROOM icon
NEWSROOM
To δεύτερο χτύπημα σε 10 μέρες στην Folli Follie

Προθεσμίες για την επόμενη εβδομάδα πήραν τα 10 πρόσωπα τα οποία έχουν κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για την υπόθεση της Folli Follie.

Ουσιαστικά αυτό είναι το δεύτερο χτύπημα της δικαιοσύνης στην Folli Follie τις τελευταίες 10 μέρες αφού πριν από λίγες μέρες το Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε απορρίψει και την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή σε καθεστώς προληπτικής προστασίας από τους πιστωτές της. Αποτελεί δε ένα πρώτο βήμα ενόψει ισχυρότερων, όπως εκτιμάται “δονήσεων” που θα ακολουθήσουν.

Η κλήτευση υπόπτων σημαίνει πως ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της έρευνας του και αποφάσισε να αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε πρόσωπα για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται είναι απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για αυτά πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις, ώστε, με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, να μην βρεθούν κατηγορούμενα για αυτές τις κακουργηματικές πράξεις.

Που στηρίζεται

Είναι προφανές πως η εισαγγελική κίνηση στηρίζεται ουσιαστικά σε όσα ανέφερε και το βούλευμα δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων των 10 προσώπων που κλητεύθηκαν και ως ύποπτοι. Η διατύπωση αυτή ήταν απολύτως ενδεικτικό για το τι θα ακολουθήσει.

«Εκ των ανωτέρων συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γ.Δραγάτσης

Επομένως με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιριών αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρίας υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών δηλαδή κατ΄εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημητρης Κουτσολιούτσος έιχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρίας Folli Follie  συνολικής αξίας 23 εκατομμυρια ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».

Η διευθύντρια

Ενδεικτική ήταν μάλιστα η κατάθεση της  διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα. Όπως αναφέρει το βούλευμα από αυτή προκύπτει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρία «έκτιζε» από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα».

Η μάρτυρας αναφέρει ότι με βάση το πόρισμα της  Alvarez & Marsal ήδη η Κεφαλαιαγορά ξεκίνησε έρευνα και για χρόνια προ του 2016. Όπως λέει «σύμφωνα με την «Α&Μ» οι ανωτέρω ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση 2007 (και κατά πάσα πιθανότατα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FF ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγρών και πωλήσεων εμπορευμάτων…. Η Α&Μ εντόπισε 3 περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη την περίοδο 2015-17 η οποία αναφέρεται ως «άμεσες εικονικές συναλλαγές» , η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15 η οποία αναφέρεται ως «Έμμεσες εικονικές συναλλαγές»   και η Τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “MerryGoRound” (Γύρω Γύρω Όλοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001 αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα».

Ερώτηση: Για πόσα περίπου χρόνια κατά την αξιολόγησή σας «κτιζόταν» ο ενοποιημένος ισολογισμός της FFG (με ψευδή στοιχεία για αδιανέμητα κέρδη, ταμιακά διαθέσιμα, πωλήσεις και αποθέματα);

Απάντηση: Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση της Α&Μ  ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση του 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FFGASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων. Επίσης  η Α&Μ στην έκθεσή της σημειώνει ότι τα λογιστικά στοιχεία που της παρασχέθηκαν χρονολογούνται από το 2007 και ως εκ τούτου αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει συναλλαγές με ελεγχόμενες εταιρίες καθώς και εικονικές πωλήσεις ή αγορές πριν το έτος 2007. Επίσης η Α&Μ διαπιστώνει ότι η πρακτική του MerryGoRound” χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015. Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Α&Μ απ΄τη χρήση 2001 τουλάχιστον διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρίας. Η αξιολόγηση των ευρημάτων της Α&Μ  εκτιμώ ότι θα οδηγήσει , από εποπτική άποψη, στη διαπίστωση ότι η ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για σειρά ετών δεν ήταν ορθές, αλλά αντιθέτως ψευδείς και παραπλανητικές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ