Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Έλληνες εναντίον Ελλήνων για τον εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έλληνες εναντίον Ελλήνων για τον εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

H 46χρονη Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι είναι η πρώτη Ευρωπαία γενική εισαγγελέας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την τοποθέτησή της ως επικεφαλής  του νεοσύστατου αυτού θεσμού που έχει ως αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να παραπέμπει στη δικαιοσύνη εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Ο κανονισμός για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 και άρχισε να ισχύει στις 20 Νοεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν 22 κράτη  της ΕΕ μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η οποία όμως είναι ίσως η μοναδική χώρα που δεν γνωρίζει ακόμη τον εκπρόσωπό της σε αυτό το νευραλγικό πόστο, με δική της υπαιτιότητα.

Πόλεμος

Όπως είχε αποκαλύψει ήδη το dikastiko.gr από τις αρχές Αυγούστου, τέθηκε θέμα για  τον κ. Λάμπρο Πατσαβέλα, έναν εκ των 3 προτεινόμενων εισαγγελικών λειτουργών  που το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου έκρινε  τον  περασμένο Μάιο  ότι πληροί  τα προσόντα για την θέση.

Οι άλλοι δύο που έχουν προταθεί από τη χώρα μας είναι οι κύριοι Δημήτρης Ζημιανίτης και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος. Κι ενώ όλοι περίμεναν να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε το καλοκαίρι περαιτέρω στοιχεία για τον κ. Πατσαβέλα καθώς υπήρχε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορά από πρώην ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό πως δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα. Παρόλο που ο Άρειος Πάγος όταν έκανε την επιλογή είχε ελέγξει αυτό ακριβώς και είχε κρίνει πως όντως τα διαθέτει.

Κατά τις ίδιες πηγές εκείνος που υπέβαλε την αναφορά επιθυμούσε να προκριθεί άλλο πρόσωπο που απερρίφθη  από τους ανώτατους δικαστές, προσδοκώντας με την κίνησή του αυτή να αλλάξει το «παιχνίδι»…

Τελικώς φαίνεται πως κατάφερε να  τεθεί θέμα για  τον κ. Πατσαβέλα  ενώ τώρα όπως λέγεται γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του καθώς και από τον μη επιλεγέντα να «ακυρωθεί» ένας ακόμη υποψήφιος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ