Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΕΔΔΑ: Επιτρέπεται η αφαίρεση ορισμένων δικαιωμάτων γονικής μέριμνας λόγω της άρνησης γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ: Επιτρέπεται η αφαίρεση ορισμένων δικαιωμάτων γονικής μέριμνας λόγω της άρνησης γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

«Ναι» είπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην αφαίρεση ορισμένων δικαιωμάτων γονικής μέριμνας από γονείς λόγω της άρνησης τους να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο!

Με την απόφαση του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρχαν «σχετικοί και επαρκείς» λόγοι που να δικαιολογούν την παρέμβαση αυτή στην οικογενειακή ζωή, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι τα παιδιά επιστράφηκαν στους γονείς τους, κατόπιν αξιολόγησης του επιπέδου γνώσεων τους και αφού συμφώνησαν να τα στέλνουν στο σχολείο τους.

Στο ΕΔΔΑ προσέφυγαν οι Dirk Wunderlich και Petra Wunderlich, Γερμανοί υπήκοοι, παντρεμένοι και γονείς τεσσάρων παιδιών. Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, το 2012, η κρατική εκπαιδευτική αρχή (Staatliches Schulamt), με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Νεότητας ενημέρωσε το οικογενειακό δικαστήριο ότι ο κ. και η κα Wunderlich σκόπιμα και επίμονα αρνούνταν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Δύο μήνες αργότερα το οικογενειακό δικαστήριο του Darmstadt αφαίρεσε το δικαίωμα των προσφευγόντων να καθορίζουν τον τόπο διαμονής των παιδιών τους και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τα σχολικά θέματα και μεταβίβασε τα εν λόγω δικαιώματα στην Υπηρεσία Νεότητας. Επίσης διέταξε να παραδώσουν τα παιδιά τους στην Υπηρεσία Νεότητας για την επιβολή των υποχρεωτικών κανόνων αναφορικά με τη σχολική φοίτηση.

Τον Απρίλιο του 2013, το Εφετείο της Φρανκφούρτης απέρριψε την προσφυγή των γονέων κατά της απόφασης του οικογενειακού δικαστηρίου. Θεώρησε ότι υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος σχετικά με το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, καθώς η εκπαίδευση που έλαβαν από τους γονείς τους δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως αντισταθμιστική της μη παρακολούθησης του σχολείου.

Τον Οκτώβριο του 2014 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει συνταγματική καταγγελία από τους Wunderlich. Τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε παιδικό ίδρυμα για τρεις εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2013. Παρακολούθησαν το σχολείο από το 2013 έως το 2014. Τον Ιούνιο του 2014 απομάκρυναν ξανά τα παιδιά τους από το σχολείο. Δύο μήνες αργότερα, σε παράλληλες διαδικασίες, το Εφετείο της Φρανκφούρτης μεταβίβασε το δικαίωμα καθορισμού του τόπου διαμονής των τέκνων στους προσφεύγοντες, σημειώνοντας ειδικότερα ότι η αξιολόγηση των παιδιών έδειξε ότι το επίπεδο γνώσεων τους δεν ήταν ανησυχητικό. Ωστόσο, το Εφετείο τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί η απόφαση ως άδεια συνέχισης της εκπαίδευσης των παιδιών στο σπίτι.

Τελικά, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι εθνικές αρχές είχαν λόγους να υποθέσουν ότι οι προσφεύγοντες είχαν θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά τους, επειδή δεν τα έστελναν σε σχολείο και σε αντίθεση τα είχαν σε  «συμβιωτικό» οικογενειακό σύστημα.

Το Δικαστήριο επεσήμανε ότι η έλλειψη πιο ουσιαστικών πληροφοριών βασιζόταν στην αντίσταση του κ. και της κας Wunderlich να διεξαχθεί αξιολόγηση των γνώσεων των παιδιών πριν από την απομάκρυνση των παιδιών.

Όσον αφορά τις διαδικαστικές απαιτήσεις, το Δικαστήριο σημείωσε ότι ήταν ικανοποιημένο με το γεγονός ότι οι προσφεύγοντες, εκπροσωπούμενοι από νομικό εκπρόσωπο, ήταν σε θέση να προβάλουν όλα τα επιχειρήματά τους εναντίον της προσωρινής και μερικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας.

Επιπλέον, έκρινε ότι τα εγχώρια δικαστήρια είχαν δώσει λεπτομερείς λόγους για τους οποίους τα λιγότερο αυστηρά μέτρα δεν ήταν διαθέσιμα.

Δεδομένου ότι τα παιδιά επιστράφηκαν στους γονείς τους μετά την αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων τους και αφού συμφώνησαν να τα στείλουν στο σχολείο, η πραγματική απομάκρυνση των παιδιών δεν διήρκεσε περισσότερο από ό,τι ήταν απαραίτητο και δεν είχε εφαρμοστεί κατά τρόπο που ήταν ιδιαίτερα σκληρό σύμφωνα με το ΕΔΔΑ.

Κατά συνέπεια, όπως κρίθηκε  δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 που αφορά το δικαίωμα  σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ