Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκή δικαστική δικαίωση για την επιλογή ονόματος των τρανσέξουαλ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκή δικαστική δικαίωση για την επιλογή ονόματος των τρανσέξουαλ

Τη βαριά δικαστική σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πήρε το δικαίωμα των διεμφιλικών/τρανσέξουαλ να επιλέγουν το όνομα που επιθυμούν ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η ιατρική διαδικασία αλλαγής φύλλου. Η απόφαση η οποία έρχεται να ενισχύσει  τα δικαιώματα των διεμφυλικών.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Ιταλία διότι η άρνηση των ιταλικών αρχών  να τροποποιήσουν το όνομα τρανσέξουαλ ώστε να μην εξευτελίζεται και να εναρμονίζεται με την εξωτερική της εμφάνιση για μια περίοδο 2,5 ετών (ώσπου να ολοκληρωθεί η ιατρική διαδικασία) παραβίασε τη θετική υποχρέωση του κράτους να εγγυηθεί το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτική της ζωής, το οποίο και παραβιάστηκε.

Η υπόθεση

Η προσφεύγουσα S.V. είναι Ιταλίδα υπήκοος, γεννηθείσα το 1965, και ζει στην Ostia Lido (Ιταλία). Καταχωρήθηκε στο ληξιαρχείο ως άνδρας. Όμως από πολύ νωρίς αυτοπροσδιορίστηκε ως γυναίκα, εμφανιζόταν κοινωνικά ως γυναίκα και  χρησιμοποιούσε γυναικείο όνομα.  Σε ηλικία 39 ετών άρχισε διαδικασίες για αλλαγή του φύλου της από άνδρα σε γυναίκα.

Το ΕΔΔΑ έκρινε πως όφειλαν οι Ιταλικές αρχές να επιστρέψουν την αλλαγή ονόματος

Το εθνικό δικαστήριο της Ιταλίας επέτρεψε να προβεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία  ζήτησε από το Νομάρχη να αλλάξει το όνομά της στην ταυτότητα γιατί η εμφάνισή της  σε σχέση με το ανδρικό όνομα της δημιουργούσε μόνιμα προβλήματα εξευτελισμού της. Ο Νομάρχης αρνήθηκε μέχρι να επιβεβαιωθεί δικαστικά η πραγματοποίηση της εγχείρησης αλλαγής φύλου.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η αλλαγή φύλου εμπίπτει στην προστατευτική εμβέλεια του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Η άρνηση του Νομάρχη για την αλλαγή του ονόματος βασίστηκε σε καθαρά τυπικά επιχειρήματα τα οποία δεν έλαβαν υπόψη την ειδική κατάσταση της προσφεύγουσας. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η αδυναμία της προσφεύγουσας να επιτύχει αλλαγή του ονόματος με το σκεπτικό ότι η διαδικασία αλλαγής φύλου δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της  μη ολοκληρωθείσας χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου, ανερχόταν σε αποτυχία  από την πλευρά του κράτους να συμμορφωθεί με τη θετική υποχρέωσή του να εξασφαλίσει στην προσφεύγουσα το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής της. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση παραβίασης αποτελούσε από μόνη της επαρκή δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη η S.V. Έκρινε όμως ότι η Ιταλία έπρεπε να καταβάλει στην προσφεύγουσα 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Β. Χειρδάρης: Διασφάλιση δικαιωμάτων

Ο Ασίλης Χεριδάρης, που είναι ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει πως «πρώτη φορά το ΕΔΔΑ ασχολείται με τέτοιο θέμα. Εντάσσει την αλλαγή και τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής στην προστατευτική εμβέλεια του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Η προσφεύγουσα ήθελε να καταφύγει σε χειρουργική επέμβαση για να εναρμονίσει τη φυσική της εμφάνισή με τη σεξουαλική της ταυτότητα και είχε λάβει δικαστική άδεια  χειρουργικής επέμβασης.

Ο δικηγόρος Βασ. Χειρδάρης

Το ΕΔΔΑ κλήθηκε να καθορίσει αν η άρνηση των αρχών να επιτρέψουν στην προσφεύγουσα να αλλάξει το όνομά της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης φύλου και πριν από την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης αποτελούσε δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής της ζωής. Έκρινε, ορθά, ότι η άρνηση των ιταλικών αρχών  να τροποποιήσουν το όνομά  της ώστε να μην εξευτελίζεται και να εναρμονίζεται με την εξωτερική της εμφάνιση για μια περίοδο 2,5 ετών παραβίασε τη θετική υποχρέωση του κράτους να εγγυηθεί το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτική της ζωής, το οποίο και παραβιάστηκε.

Είναι μια σημαντική και θετική απόφαση του Στρασβούργου που διασφαλίζει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των διεμφυλικών ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη θέση στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ