Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η άρνηση του Ολοκαυτώματος δεν συνιστά ελευθερία έκφρασης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η άρνηση του Ολοκαυτώματος δεν συνιστά ελευθερία έκφρασης

Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους Ναζί δεν μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης όταν εκφράζουν αυτές τις απόψεις, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε μια απόφαση προωθητική των αντιλήψεων καταδίκης για τη ρητορική μίσους.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου δεσπόζει η άποψη πως ο προσφεύγων (που είχε αρνηθεί το Ολοκαύτωμα), είχε επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία έκφρασης με σκοπό την προώθηση ιδεών αντίθετων προς το κείμενο και το πνεύμα της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Επίσκοπος

Η υπόθεση αφορά τηλεοπτική συνέντευξη σε σουηδικό κανάλι του  επισκόπου Richard Williamson, Βρετανού υπηκόου, ενώ βρισκόταν στην Γερμανία. Ο επίσκοπος δήλωσε πως δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος. Τον Ιανουάριο του 2009, η SVT-1 παρουσίασε τη συνέντευξη σε ένα σουηδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ο προσφεύγων τελικά καταδικάστηκε (μετά από παλινωδίες) για ρητορική μίσους από τα γερμανικά δικαστήρια και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ισχυριζόμενος πως είχε παραβιαστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία έκφρασης.

Το Δικαστήριο έκρινε πως η άρνηση του κ. Williamson για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Εβραίων, είχε υπονομεύσει την αξιοπρέπεια των Εβραίων θυμάτων και μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την δημόσια ειρήνη στη Γερμανία. Επίσης, πως ο συγκεκριμένος προσφεύγων είχε επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία έκφρασης με σκοπό την προώθηση ιδεών αντίθετων προς το κείμενο και το πνεύμα της Σύμβασης.

Έκρινε επίσης, πως ήταν σαφές στον προσφεύγοντα, ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να προσελκύσουν ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Γερμανία λόγω της ιστορίας της χώρας, λόγω του γεγονότος ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και λόγω του ότι ο τότε Πάπας, ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ήταν Γερμανός. Ως εκ τούτου είχε ενεργήσει με πρόθεση, παρόλο που γνώριζε ότι  οι δηλώσεις του υπόκειντο σε ποινική ευθύνη στη Γερμανία. Επανέλαβε δε, ότι τα κράτη που είχαν βιώσει τη ναζιστική φρίκη θα μπορούσαν, υπό το πρίσμα του ιστορικού τους ρόλου και της εμπειρίας τους, να θεωρηθούν ως έχοντα ειδική ηθική ευθύνη για να διαφοροποιούνται ρητά από τις μαζικές αγριότητες που διαπράχθηκαν από τους Ναζί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ