Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας στην Ελλάδα

Η πρώτη χώρα που θα κυρώσει νομοθετικά τον θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα είναι η Ελλάδα, με το σχέδιο νόμου να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή.

Στόχος, η χώρα μας να συνδράμει στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο έχει υπολογιστεί  ότι κοστίζει στην Ε.Ε τουλάχιστον 50 δις ευρώ ετησίως από χαμένους φόρους και δασμούς που οικειοποιούνται διεθνή κυκλώματα.

Το πράσινο φως για την δημιουργία του θεσμού άναψε τον Ιούνιο του 2017 στο Λουξεμβούργο, μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης, όπου 20 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ της σύστασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή θα έχει επ’ ώμου την αρμοδιότητα για την διερεύνηση και την δίωξη των υποθέσεων που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε (απάτες με δασμούς και φόρους, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπορίες τσιγάρων και άλλων προϊόντων, διαφθορά) καθώς έχει εδώ και χρόνια διαφανεί ότι το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα απομυζά από την Ευρώπη δεκάδες δις ευρώ, καταφέρνοντας να ξεπερνά εθνικούς νόμους και κανόνες και αποφεύγοντας την ποινική δίωξη.

Ταχείες έρευνες σε όλη την Ευρώπη

Η νέα ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή θα διενεργεί ταχείες έρευνες σε όλη την Ευρώπη και θα καταστήσει δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη, δηλαδή θα διαθέτει μια κεντρική υπηρεσία σε επίπεδο ΕΕ και επιμέρους υπηρεσίες που θα αποτελούνται από Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς στις χώρες-μέλη.

Η κεντρική υπηρεσία θα εποπτεύει τις έρευνες και την άσκηση διώξεων στο εθνικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός συντονισμός και ενιαία προσέγγιση σε όλη την ΕΕ. Επίσης θα έχει την αρμοδιότητα να επεμβαίνει άμεσα διασυνοριακά, χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για κάθε μορφής οικονομική εγκληματικότητα κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να στείλει τους εγκληματίες στα εθνικά δικαστήρια.

Για τη χώρα μας προβλέπεται ένας εντεταλμένος εισαγγελέας που θα ανήκει στο δυναμικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ