Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

«Πήδηξε» στα έδρανα των δικαστών για να διαμαρτυρηθεί και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πήδηξε» στα έδρανα των δικαστών για να διαμαρτυρηθεί και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η σκηνή δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη: Οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα και τότε ένας από τα μέλη του ακροατηρίου πήδηξε πίσω από το έδρανο των δικαστών και φώναξε «αυτή είναι κοροϊδία της δικαιοσύνης!» Κάποια άλλα μέλη του ακροατηρίου φώναζαν παρόμοια συνθήματα. Οι δικαστές αποσύρθηκαν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο πολίτης απομακρύνθηκε, αλλά επέστρεψε αργότερα και συνέχισε να φωνάζει συνθήματα στο ίδιο πνεύμα.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφαση για την υπόθεση που εκδικαζόταν σε μία διπλανή αίθουσα. Αργότερα εκείνη τη μέρα ο πολίτης καταδικάστηκε ερήμην του σε 14 μέρες φυλάκισης για διατάραξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου από τους ίδιους μάλιστα δικαστές που είχαν «προσβληθεί». Αρκετές μέρες αργότερα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη φυλακή όπου εξέτισε την ποινή του.

Κριτική και όχι προσβολή

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε στην Πολωνία το 2012 με πρωταγωνιστή τον Αdam Słomka, πρώην ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, ο οποίος φυλακίστηκε από τις κομμουνιστικές αρχές το 1982. Βρίσκονταν στο δικαστήριο όταν στις 12 Ιανουαρίου 2012 οι δικαστές θα εξέδιδαν την απόφασή τους σχετικά με υπόθεση των τριών υψηλόβαθμων μελών του Στρατιωτικού Συμβουλίου Εθνικής Σωτηρίας, τα οποία επέβαλαν στρατιωτικό νόμο το 1981.

Ο ακτιβιστής δεν δικαιώθηκε στα Πολωνικά Δικαστήρια και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με το echrcaselaw.com, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είχε ως στόχο να ασκήσει κριτική στη δικαστική εξουσία και να διαμαρτυρηθεί για το έλλειμμα δικαιοσύνης, και όχι να προσβάλει τους δικαστές.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε: α) παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι υπήρξε αντικειμενικά δικαιολογημένος φόβος έλλειψης αμεροληψίας του εθνικού Δικαστηρίου αφού δίκασε τον κατηγορούμενο το ίδιο δικαστήριο που δέχθηκε την διατάραξη

και β) παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, διότι η καταδίκη του προσφεύγοντος συνιστούσε  παρέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, που δεν ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Παράλληλα με ένα πρωτοποριακό σκεπτικό αναφέρει πως «το έργο των δικαστηρίων, τα οποία είναι εγγυητές της δικαιοσύνης και τα οποία έχουν θεμελιώδη ρόλο σε ένα κράτος δικαίου, πρέπει να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Επομένως, πρέπει να προστατεύονται από αβάσιμες επιθέσεις. Τα δικαστήρια, όπως και όλοι οι άλλους δημόσιοι οργανισμοί, δεν πρέπει να εξαιρούνται από τη κριτική και τον έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ κριτικής και προσβολής».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Πολωνία οφείλει να καταβάλει στον προσφεύγοντα 15.000 ευρώ για ηθική του βλάβη και 850 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ