Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ποιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς με «παρελθόν» στην Ευρώπη επέλεξε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως υποψηφίους για τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα. Πρόκειται για τους Δημήτρη Ζημιανίτη, Λάμπρο Πατσαβέλα και Ηλία Κωνσταντακόπουλο.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου μαζί με την αίτηση και τον φάκελο υποψηφιότητας εκάστου θα διαβιβαστεί τώρα μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ακολουθηθεί η  προβλεπόμενη εκ του κανονισμού επιλογή και ο διορισμός στη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ποιοι είναι οι 3 υποψήφιοι

Ο κ. Δημήτρης Ζημιανίτης υπηρέτησε με απόσπαση από το 2002 έως το 2008 στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στη συνέχεια ήταν ο πρώτος Έλληνας που ανέλαβε χρέη τακτικού μέλους στην επιβλέπουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε, γνωστής ως OLAF.

Είχε επίσης συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας που ξεκίνησε πριν περίπου 5 χρόνια τις συζητήσεις για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Εκτός των παραπάνω, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ το 2012 έγινε και ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με απόφαση της νέας τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Παναγιώτας Φάκου.

Ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Λάμπρος Πατσαβέλας υπηρέτησε για 4 χρόνια στη Eurojust. Η πρώτη θητεία του ξεκίνησε το 2009 και το 2011 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του την ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια.

Τέλος το βιογραφικό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Ηλία Κωνσταντακόπουλου, περιλαμβάνει χρέη συμβούλου Δικαιοσύνης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ