Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ρωσία: Rasul Tsakoyev όπως Ζακ Κωστόπουλος;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρωσία: Rasul Tsakoyev όπως Ζακ Κωστόπουλος;

Τα φρικτά βασανιστήρια που καταγγέλλουν  οι γονείς ενός νεαρού από το Βόρειο Καύκασο ότι υπέστη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης,  ο γιος τους Rasul Tsakoyev ο οποίος τελικά δεν άντεξε και λίγο καιρό αργότερα πέθανε,  φέρνουν στο… εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Ρωσία η οποία υποχρεούται να τους  καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους 70 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη αλλά και ποσό 4.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα που στοίχισε ο νομικός τους αγώνας.

Τον βασάνισαν με ηλεκτροφόρα καλώδια ενώ τον έκαιγαν με αναμμένα τσιγάρα επί τρεις μέρες

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή που κατέθεσαν οι δύο γονείς, το Σεπτέμβριο του 2004, ο νεαρός ο οποίος είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη ομάδα, είχε «απαχθεί» από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον μετέφεραν στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και εκεί τον ξυλοκόπησαν  άγρια με κούτσουρα από καουτσούκ. Παράλληλα, τον βασάνισαν με ηλεκτροφόρα καλώδια ενώ τον έκαιγαν με αναμμένα τσιγάρα και του τοποθετούσαν βελόνες κάτω από τα νύχια του επί  τρεις μέρες.

Ο νεαρός βρέθηκε, δύο ημέρες αργότερα, δίπλα σε ένα τοπικό πρατήριο καυσίμων, σε άσχημη κατάσταση και μετά από λίγες ημέρες υπέκυψε στα τραύματα που έφερε.

Οι  γονείς υπέβαλαν καταγγελία στις αρχές, ενώ ο γιος τους ήταν ακόμα ζωντανός.  Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη,  στις 7 Οκτωβρίου 2004 αλλά οι αστυνομικοί που κατέθεσαν είπαν  ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν ούτε το περιστατικό ούτε  ότι η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού τον είχαν αναζητήσει στο αστυνομικό τμήμα αλλά δεν τον βρήκαν.

Εκκρεμότητα 14 ετών

Η έρευνα για την υπόθεση, αν και έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια εκκρεμεί ακόμη αφού πολλές φορές …ανεστάλη και ξεκίνησε εκ νέου. Ακόμη όμως κι οι επιβλέποντες  εισαγγελείς και τα τοπικά δικαστήρια μιλούν για παραλείψεις στην έρευνα.

Οι γονείς του Rasul Tsakoyev

Οι γονείς επιμένουν ότι  η αστυνομία απήγαγε και βασάνισε το γιο τους, με αποτέλεσμα να πεθάνει αλλά και  ότι οι αρχές δεν εξέτασαν αποτελεσματικά την υπόθεση. Τελικά το ΕΔΔΑ  έκρινε ότι υπήρξε σωρεία παραβιάσεων όπως  της απαγόρευσης βασανιστηρίων και του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία και υποχρέωσε τη Ρωσία στην καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια του νεαρού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ