Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στο Ευρωδικαστήριο έμπορος ναρκωτικών γιατί μυστικοί αστυνομικοί αποκάλυψαν τη δράση του!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Ευρωδικαστήριο έμπορος ναρκωτικών γιατί μυστικοί αστυνομικοί αποκάλυψαν τη δράση του!

Διακινούσε ναρκωτικά, πιάστηκε μετά από μυστική επιχείρηση αστυνομικών οι οποίοι του εμφανίστηκαν ως έμποροι, κι αυτός προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) υποστηρίζοντας ότι παραπλανώντας τον, του παραβίασαν το δικαίωμά του στην ιδιωτική ζωή! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό.

Η επιχείρηση

Η υπόθεση που έλαβε χώρα στο Βέλγιο έχει ως εξής:

Ένας αστυνομικός και ένας μυστικός πράκτορας, εμφανίστηκαν στον  προσφεύγοντα και ισχυρίστηκαν ότι διέθεταν επιχείρηση μεταφορών που θα μπορούσε να του προμηθεύσει ναρκωτικά. Εκείνος «τσίμπησε» το δόλωμα, συνελήφθη φυσικά και κατέληξε να καταδικαστεί από τα βελγικά ποινικά δικαστήρια.

Με την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαμαρτύρονταν γιατί δεν εξετάστηκαν ο πληροφοριοδότης και ο μυστικός πράκτορας ενώπιον των δικαστηρίων και για το ότι οι ειδικές μέθοδοι διερεύνησης παραβίασαν το δικαίωμά του στην ιδιωτική ζωή.

ΕΔΔΑ: Παράνομη η αστυνομική επιχείρηση αλλά επιβεβλημένη

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η εξέταση των δύο αστυνομικών στο ακροατήριο δεν θα προσέθετε κάτι αφού η ενοχή του κατηγορουμένου προέκυπτε με σαφήνεια από άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Πλέον αυτού το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η μυστική αστυνομική επιχείρηση δεν καλυπτόταν από νομοθετικό πλαίσιο, παρόλα αυτά όμως δεν θίχτηκαν τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου. Εξάλλου κατά το ΕΔΔΑ είχε διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι η πρόθεση εισαγωγής ναρκωτικών είχε προηγηθεί της συμμετοχής των δύο μυστικών αστυνομικών στην υπόθεση και  η διαπίστωση της ενοχής του είχε βασιστεί σε άλλα αποδεικτικά στοιχεία και τελικά οι δηλώσεις των αστυνομικών είχαν μικρότερη αποδεικτική αξία και όχι καθοριστική.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ