Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αίτημα παρέμβασης στο ΕΔΔΑ 23 κυβερνήσεων και μίας ΜΚΟ στην προσφυγή Ουκρανίας κατά Ρωσίας

Η Ουκρανία είχε καταγγείλει παράνομη εισβολή και κατοχή τμημάτων της χώρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αίτημα παρέμβασης στο ΕΔΔΑ 23 κυβερνήσεων και μίας ΜΚΟ στην προσφυγή Ουκρανίας κατά Ρωσίας freepik

Άδεια να παρέμβουν ως τρίτοι στη διαδικασία σχετικά με την υπόθεση Ουκρανία κατά Ρωσίας ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) 23 κυβερνήσεις και μία μη κυβερνητική οργάνωση, η Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης.

Αυτή η διακρατική υπόθεση αφορά τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι προσφεύγουσες κυβερνήσεις είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Το ΕΔΔΑ θα εξετάσει και θα αποφασίσει σχετικά με αυτά τα αιτήματα εν ευθέτω χρόνο. Η Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν και τους χορηγήθηκε σύντομη παράταση της προθεσμίας να ζητήσουν να παρέμβουν ως τρίτες χώρες.

Υπόθεση Ουκρανία κατά Ρωσίας

echr

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου μπορεί να χορηγήσει άδεια σε οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος που δεν είναι μέρος στη διαδικασία ή σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο που δεν είναι ο προσφεύγων, να παρέμβει στη διαδικασία (παρέμβαση τρίτων). Το εν λόγω πρόσωπο ή κράτος δικαιούται να υποβάλλει γραπτές παρατηρήσεις και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να συμμετέχει σε δημόσιες ακροάσεις.

Το Δικαστήριο έλαβε την προσφυγή σχετικά με την υπόθεση Ουκρανία κατά Ρωσίας στις 23 Ιουνίου 2022 και ειδοποίησε το εναγόμενο κράτος στις 28 Ιουνίου 2022. Η Ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία και ότι η εισβολή της και η κατοχή τμημάτων της Ουκρανίας συνεχιζόταν.

Υπόθεση Ουκρανία κατά Ρωσίας

Freepik

Συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Ουκρανία κατά Ρωσίας, υπάρχουν επί του παρόντος πέντε διακρατικές προσφυγές που έχουν υποβληθεί από την Ουκρανία κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Αν και η Ρωσική Ομοσπονδία έπαψε να είναι Υψηλό Συμβαλλόμενο Μέρος στη Σύμβαση στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, το Δικαστήριο παραμένει αρμόδιο βάσει του άρθρου 58 της Σύμβασης για τις προσφυγές που στρέφονται εναντίον της σε σχέση με πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να συνιστούν παραβίαση της ΕΣΔΑ, υπό την προϋπόθεση ότι τα γεγονότα έλαβαν χώρα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ