Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΕΔΔΑ: Κρατήθηκε σε απάνθρωπες συνθήκες και κλήθηκε να πληρώσει και το… λογαριασμό

Λόγω του μικρού ποσού που χορηγήθηκε στον προσφεύγοντα ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που προκλήθηκε από τις συνθήκες κράτησής του, βρέθηκε να χρωστάει στο κράτος και 273,57 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ: Κρατήθηκε σε απάνθρωπες συνθήκες και κλήθηκε να πληρώσει και το… λογαριασμό

Κρατούμενος, ο οποίος επί 4 μήνες είχε φυλακιστεί σε συνθήκες ασυμβίβαστες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρέθηκε τελικά να χρωστάει στο κράτος 273,57 ευρώ! Ο λόγος ήταν το αίτημά του για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του, «υπηρεσία» την οποία κλήθηκε να πληρώσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, ο προσφεύγων Γάλλος υπήκοος τέθηκε υπό κράτηση στη φυλακή Caen από τις 28 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2008 και στη συνέχεια από τις 4 Νοεμβρίου 2008 έως τις 27 Ιουλίου 2010. Στις 15 Ιουνίου 2010 ζήτησε από τον δικαστή υπηρεσίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Caen να διορίσει πραγματογνώμονα για να ελέγξει την κατάσταση των κελιών. Με απόφαση της 16ης Ιουνίου 2010, ο δικαστής διόρισε έναν πραγματογνώμονα, ο οποίος κατέθεσε έκθεση.

Όπως αναφέρεται, ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι τέσσερα από τα έξι κελιά στα οποία είχε κρατηθεί ο προσφεύγων ήταν σε καλή συνολική κατάσταση και ότι το πέμπτο είχε ανακαινιστεί πλήρως. Το έκτο κελί, το οποίο είχε μέγεθος 16 m² και το οποίο ο προσφεύγων είχε μοιραστεί με τέσσερις άλλους κρατούμενους, ήταν σε κακή κατάσταση, είχε κακό φωτισμό και είχε ανεπαρκή εξαερισμό για πέντε ενήλικες.

Το Διοικητικό Δικαστήριο μετά από αγωγή αποζημίωσης του προσφεύγοντα επιδίκασε την καταβολή 500 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Ωστόσο, διέταξε επίσης τον προσφεύγοντα να καταβάλει τα έξοδα της πραγματογνωμοσύνης, συνολικού ύψους 773,57 ευρώ.

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης

Ειδικότερα, αρχικά το Διοικητικό Δικαστήριο εκτίμησε το κόστος της πραγματογνωμοσύνης σε 773,57 ευρώ. Το ποσό αυτό χρεώθηκε στο κράτος, το οποίο κηρύχθηκε υπεύθυνο για την προκαταβολή νομικής συνδρομής στην οποία ο προσφεύγων είχε δικαίωμα.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε Αίτηση, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση  πραγματογνωμοσύνης ήταν περιττή, δεδομένου ότι είχε ήδη συνταχθεί έκθεση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή Caen. Με διάταξη της 28ης Ιουλίου 2010, ο δικαστής ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Δικαστήριο Caen απέρριψε την Αίτηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου του Nantes στις 27 Ιανουαρίου 2011. Ακολούθησε και η απόρριψη από το Συμβούλιο του Κράτους της αίτησης αναίρεσης του προσφεύγοντος.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ

«Βασιζόμενος στο άρθρο 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με το άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), ο προσφεύγων παραπονέθηκε για την αναποτελεσματικότητα του αντισταθμιστικού μέτρου που είχε ασκήσει ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, στο βαθμό που το ποσό της αποζημίωσης ήταν ανεπαρκές και η απόφαση για την καταβολή των εξόδων του πραγματογνώμονα είχε οδηγήσει τον προσφεύγοντα να χρωστάει στο γαλλικό κράτος» λέει το Δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Γαλλία έπρεπε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 2.000 ευρώ  για ηθική βλάβη  και 1.500 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ