Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης Λυριτζής: Η ψύχραιμη και διεισδυτική φωνή της δημοσιογραφίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Λυριτζής: Η ψύχραιμη και διεισδυτική φωνή της δημοσιογραφίας

Κατ΄ αρχήν ήταν η χροιά της φωνής του μέσα από στον ιστορικό flash 961. Ακολούθως ήταν για σχεδόν 2 δεκαετίες η εικόνα του πρωί- πρωί. Ήταν η ψύχραιμη ματιά του στα γεγονότα, χωρίς ακρότητες,  είτε βρισκόταν στην ΕΡΤ είτε στον ΣΚΑΙ.

Διεισδυτικός, χωρίς φωνές, βαθύς  γνώστης, πολιτικό ον. Ηταν η επιτομή της σοβαρής δημοσιογραφίας. Ήταν η εξήγηση της περίφημης φράσης των παλαιότερων δημοσιογράφων πως «μη ξεχνάτε ότι οι εφημερίδες  ανήκουν σε ιδιοκτήτες αλλά τα γράφουν δημοσιογράφοι».

Αυτή η εικόνα και ο ήχος της αξιοπρεπούς, σοβαρής δημοσιογραφίας, θα μας ακολουθεί. Όπως βέβαια και η εικόνα του στις εξέδρες του Καραϊσκάκη, να παρακολουθεί τον αγαπημένο του Ολυμπιακό.

Έφυγε τα ξημερώματα   

Ο Βασίλης Λυριτζής «έφυγε» τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 62 ετών,  χτυπημένος από τον καρκίνο, έπειτα από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Βασίλη Λυριτζή, ανακοίνωσε ο επί χρόνια συνοδοιπόρος του σε ραδιόφωνο και τηλεόραση δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε: “Είναι σαν να έχασα τον αδερφό μου. Είναι ένα βαρύ πλήγμα για μένα. Αυτό μόνο μπορώ να πω”.

Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Μεγάλωσε, όμως, στην Αθήνα με τους γονείς του και τον αδελφό του Μάνο. Τελειώνοντας το σχολείο μετακινήθηκε βορειότερα για σπουδές στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας. Εκεί έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, παράλληλα με την σημαντική πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Η θητεία στο Μανταμάδο Μυτιλήνης και επιστροφή στην “μάχιμη” δημοσιογραφία.

Στην εφημερίδα Αυγή και λίγο αργότερα το 1990 στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61. Συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δ. Οικονόμου αναλαμβάνει το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού. Ο κύκλος του Flash έκλεισε για τον Βασίλη Λυριτζή έχοντας στήσει ένα από τα πρώτα ενημερωτικά site στην Ελλάδα το “www.flash.gr“.

Το επόμενο δημοσιογραφικό κεφάλαιο για τον Βασίλη Λυριτζή εκτός από ήχο αποκτά και εικόνα. Το 2002 το δίδυμο Λυριτζή – Οικονόμου, βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα “Εκτός Γραμμής” από την συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά κατεβαίνουν στο μετερίζι της πρωινής ενημέρωσης της ΕΡΤ με την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”.

Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μέχρι το καλοκαίρι του 2017 όπου το τηλεοπτικό δίδυμο της “Πρώτης Γραμμής” βάζει τίτλους τέλους.

Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real Fm, αλλά και από τις γραμμές της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Με τη σύζυγο του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Μαριλένα και τον Δημήτρη.

Η πολιτική κηδεία του δημοσιογράφου θα γίνει αύριο στις 3 το απόγευμα από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Όπως ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης, με ανάρτησή του στο twitter, η οικογένεια του Βασίλη Λυριτζή παρακαλεί αντί στεφάνων, να κατατεθούν εισφορές στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.

Συλλυπητήρια του Αλ. Τσίπρα

“Ο Βασίλης Λυριτζής υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με αρχές και ευσυνειδησία. Για πολλά χρόνια η φωνή του ήταν η πρωινή μας συντροφιά” αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, ξεχώρισαν το ήθος και την ανιδιοτέλεια που τον διέκριναν. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του” προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση

Ο Βασίλης Λυριτζής ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων, που με πάθος διεκδικούν την έγκυρη ενημέρωση του κοινού, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας τη θλίψη και τα συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του καταξιωμένου δημοσιογράφου.

“Αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη θλίψη το Βασίλη Λυριτζή που υπηρέτησε σε όλα του τα βήματα το δημοσιογραφικό λειτούργημα με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα, πίστη στις ιδέες και τα ιδανικά του και με έντονο αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία. Ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων που με πάθος διεκδικούν την έγκυρη ενημέρωση του κοινού”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

“Η ευθύτητα, η αυθεντικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ που πάντα τον χαρακτήριζαν μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του φίλου και συντρόφου μου στην οικογένεια και στους οικείους του”, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Συλλυπητήρια του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο διαδίκτυο για την απώλεια του Βασίλη Λυριτζή:

“Ο Βασίλης Λυριτζής ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής και ποιοτικός δημοσιογράφος με τον οποίο έχω κάνει πολλές ουσιαστικές συζητήσεις. Λυπήθηκα πολύ για τον πρόωρο θάνατό του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Συλλυπητήρια Δ. Αβραμόπουλου

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή και τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

“Βαρύς και αξεπέραστος για την οικογένειά του και τους αγαπημένους του ο απροσδόκητος θάνατος του Βασίλη Λυριτζή. Έφυγε ένας νέος και έντιμος άνθρωπος, συνεπής πάντα στις ιδέες και τις αρχές του που ασκούσε το λειτούργημα του με αξιοπρέπεια και ευθύνη. Υπόδειγμα για τη δημοσιογραφία και την κοινωνία. Τον αποχαιρετούμε με τιμή και αγάπη και στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας και των δικών του ανθρώπων” αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ