Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της καθημερινότητας 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της καθημερινότητας 

Με τη θέληση και την ελπίδα ο Πειραιάς να αλλάξει όψη μέσα στα επόμενα χρόνια μέσα από σημαντικά έργα ανάπλασης και υποδομών πάνω στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών αστικών κέντρων, τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας με γνώμονα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, για να αναβαθμιστεί το επίπεδο ζωής των Πειραιωτών και να πάρει ο δήμος τη θέση που του αξίζει, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά και υποψήφια με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής», Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου παρουσίασε μέσα από το protothema.gr το όραμα της.

“Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο για τους Δήμους και την Αυτοδιοίκηση μνημονιακό περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, μειώσεων προσωπικού και απαγορεύσεων προσλήψεων, μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και ατέλειωτων γραφειοκρατικών έλεγχων, εργαστήκαμε με θέληση και αποφασιστικότητα για την ανθρώπινη πόλη που ονειρευόμαστε.

Στρατηγικά, προέκυψαν δύο στόχοι. Ο πρώτος ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, με γνώμονα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου. Ο δεύτερος ήταν να εξασφαλίσουμε τους πόρους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων. 

Παραλάβαμε έναν δήμο χρεωμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 131 εκ. ευρώ από δάνεια του παρελθόντος, με εκτός ρύθμισης οφειλές στην Εφορία 9,5 εκ. πλέον προστίμων και προσαυξήσεων ύψους 4 εκ ευρώ, με απλήρωτες οφειλές προηγούμενων ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δήμος έκανε χρήση κτηρίου και δεν κατέβαλε μισθώματα επί σειρά ετών . Υπήρχαν οφειλές έναντι προμηθευτών .

  • Πετύχαμε την αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων του δήμου, με «κούρεμα» επί των τοκοχρεωλυσίων και ανάσα ρευστότητας ύψους 7 εκ ευρώ.
  • Παρά τις δυσκολίες προχωρήσαμε σε συνολική μείωση 10% των δημοτικών τελών για όλους και υπήρξε πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
  • Πετύχαμε δικαστικούς συμβιβασμούς υπέρ του Δήμου για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του δήμου ως αντισυμβαλλομένου
  • Υπαγάγαμε οφειλές στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο δήμος αυτά τα υπέρογκα ποσά.
  • Υπαγάγαμε σε ρύθμιση την υπέρογκη οφειλή μας προς το Ελληνικό Δημόσιο
  • Για πρώτη φορά ο δήμος πήρε αντισταθμιστικά έσοδα άνω των 2 εκ ευρώ για την λειτουργία του ΟΛΠ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε έργα για την πόλη και τους δημότες .
  • Εξασφαλίσαμε συνολικά 111.683.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι το 2021. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει δρομολογηθεί ποτέ στην ιστορία του δήμου μας. Εκμεταλλευόμαστε το σύγχρονο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

Μέσω αυτού σχεδιάζουμε στρατηγικά την υλοποίηση έργων υποδομής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με τεράστιο θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομική όσο και στον κοινωνική ζωή της πόλης μας. Με συντονισμένες και προσεκτικές κινήσεις καταφέραμε να αναδείξουμε την ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά πρώτη σε ανταγωνιστική διαδικασία της Περιφέρειας Αττικής και να εξασφαλίσουμε 80.000.000 ευρώ για την πόλη”.

Το Μικρολίμανο και ο Πύργος του Πειραιά

Η κυρία Γλύκα – Χαρβαλάκου αναφέρεται και σε δύο φιλόδοξα projects που αφορούν στην μεταμόρφωση του Μικρολίμανου και του Πύργου του Πειραιά.

“Τονώνεται ο πολιτισμός με σημαντικότατα έργα ύψους εκατομμυρίων ευρώ όπως η αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά , το οποίο έχει αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα.

Με βάση το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 80 εκ ευρώ ξεκινούν σημαντικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης. Ήδη έχει δρομολογηθεί η ανάπλαση της περιοχής του Μικρολίμανου, η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή, η εκμετάλλευση του Πύργου του Πειραιά. Έγιναν αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρόμων, ανακατασκευές παιδικών χαρών ,νέα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας…

Ο Πειραιάς θα αλλάξει όψη μέσα στα επόμενα χρόνια…

Παράλληλα, οργανώσαμε, με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας , την Οικονομική Δ/νση , με την σύσταση Ταμειακής Υπηρεσίας , η οποία δεν υφίστατο ως Τμήμα και ορίσαμε υπόλογο δημοτικό Ταμία. 

Ξεκινήσαμε από την αναζήτηση των οφειλών προς το Δήμο και προχωρήσαμε στην οργάνωση των ιδίων εσόδων ώστε να κάνουμε το Δήμο μας ισχυρό και οικονομικά ανεξάρτητο.

Ως Δημοτική αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου έτσι ώστε στο τέλος της θητείας μας να παρουσιάσουμε ένα δήμο χωρίς χρέη, νοικοκυρεμένο, για να είναι ξεκάθαρο πόσα είναι αυτά που μας οφείλουν και πόσα είναι αυτά που εμείς οφείλουμε.

Επιχειρήθηκε το ξεκαθάρισμα του Μητρώου Οφειλετών, να ξεκαθαρίσουν οι οφειλές που έχουν παραγραφεί και να εκσυγχρονιστεί ο δήμος με την καθιέρωση του συστήματος Ηλεκτρονικών Εισπράξεων, προς εξυπηρέτηση και την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των οφειλετών. 

Η μάχη της καθημερινότητας 

“Με το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού συνεχίζουμε δυναμικά να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες μέσα σε ένα σαφέστατα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον. Δίνουμε καθημερινό αγώνα ώστε παράλληλα με τα οικονομικά μεγέθη να βελτιώνουμε και το επίπεδο ζωής των δημοτών μας. Πέρα από τα ποσοτικά μεγέθη προσπαθούμε να καλυτερεύουμε και τα ποιοτικά:

  • Να βελτιώνουμε και να επεκτείνουμε τις κοινωνικές δομές για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
  • Να αξιοποιούμε το προσωπικό του δήμου και να αναδεικνύουμε τις δυνατότητές του μέσα από εκπαίδευση, εξειδίκευση και αξιοκρατία.
  • Να υλοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις.
  • Να βελτιώνουμε διαρκώς τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα των δημοτών, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία.
  • Να κάνουμε τον Πειραιά κέντρο αναφοράς για τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της χώρας μας. 

Βέβαια, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στην κατεύθυνση αυτή θα καταβάλλουμε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τόσο τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου μας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών μας ενώ παράλληλα δίνουμε διαρκή αγώνα για να κερδίσουμε την μάχη της καθημερινότητας και να κάνουμε σημαντικά έργα υποδομής. Με αυτό το τρόπο θα ανελιχθεί το επίπεδο ζωής των Πειραιωτών και θα πάρει ο Δήμος μας τη θέση που του αξίζει”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ