Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Θ. Τσουκάτος: Το μήνυμα στην ηγεσία και το «δίδαγμα» για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θ. Τσουκάτος: Το μήνυμα στην ηγεσία και το «δίδαγμα» για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες: 16 δισεκ. δραχμές για τις εκλογές του 2000, υπολογίζεται πως ήταν η ιδιωτική χρηματοδότηση για την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Το κατέθεσε στη δίκη του, χθες, ο Θόδωρος Τσουκάτος που ως γνωστόν γνώριζε εξαιρετικά καλά τη διαδικασία. Και εξ αυτού του λόγου άλλωστε (και της στάσης του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε να παραδεχτεί πως τα χρήματα από τη Siemens μπήκαν στα ταμεία του) βρέθηκε σε αυτή την 10ετη δικαστική δίνη.

Το νούμερο σε σημερινά δεδομένα είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά καλό θα ήταν προηγουμένως να βάλουμε κάτω τα δεδομένα της εποχής:

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Τσουκάτος και θυμόμαστε όλοι τα έξοδα ήταν υπέρογκα:

-Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.

-Διαφήμιση σε ΜΜΕ (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα)

-Προεκλογικές συγκεντρώσεις: Φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κομματος

-Υλικά εκτύπωσης (φυλλάδια κλπ)

Όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να τα εντάξουμε σε ένα περιβάλλον οικονομικής ευρωστίας σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα να βρίσκεται ουσιαστικά σε έναν ακμάζοντα προολυμπιακό (και προ ΟΝΕ) καλπασμό. Χαρακτηριστικό το στατιστικό της εποχής: Τα κόμματα μοιράστηκαν το αστρονομικό ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 240 δισ. δραχμές) από την κρατική επιχορήγηση την περίοδο από το 2000 ως το 2011! Αυτά ήταν τα χρήματα που έμπαιναν νομίμως στο κομματικό ταμείο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σκεφτείτε τα νούμερα από τα χρήματα που δίνουν εταιρίες, για τα οποία ο Θ. Τσουκάτος είπε πως «δεν υπάρχει πρόεδρος κόμματος που δεν γνωρίζει για την ύπαρξη ιδιωτικής χρηματοδότησης». Και προφανώς έχει δίκιο, όπως επίσης και για την άρνηση όλων των κομμάτων να μιλήσουν και να ερευνήσουν την ιδιωτική χρηματοδότησή τους, για ευνόητους λόγους.

Η σχέση με τον Σημίτη

Η πολυετής διαδικασία στην οποία υπεβλήθη ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, προφανώς λήγει και τυπικά, οσονούπω, μετά την παραδοχή στην οποία προέβησαν ενόρκως οι δύο ταμίες του ΠΑΣΟΚ, πως «πήραμε τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα βάλαμε στο ταμείο». Γι’ αυτό άλλωστε και έχει μια σημειολογική αξία (και για τον ιστορικό του μέλλοντος) να καταγραφεί μια αποστροφή του Τσουκάτου, την οποία ο ίδιος τιτλοφόρησε ως «μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματός μας».

Ο Θ. Τσουκάτος για να συνοψίσει τη σχέση με το ΠΑΣΟΚ, έκανε μια αναδρομή στην αρχή (δεξί χέρι επί 8 χρόνια) και στην κατάληξη της σχέσης του με τον Κώστα Σημίτη. Όπως περιέγραψε, η αυλαία έπεσε, όταν υποβλήθηκε η περίφημη πρόταση το 2000 για την συνταγματική πρόβλεψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους κοινωνικά αδύναμους:

«Μαζί μου, υποστήριζε εκείνη την πρόταση ο σημερινός συνήγορός μου και τότε βουλευτής Ζακύνθου, Δ. Γκούσκος. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το συζητήσει. Ο Κ. Σημίτης με κάλεσε στο Μαξίμου. Μου ανακοίνωσε την απομάκρυνσή μου από την Εκτελεστική Γραμματεία. Κάποιοι τον είχαν πείσει πως ήταν επιθετική κίνηση αμφισβήτησής του. Μετά από δύο θυελλώδεις συναντήσεις με απομάκρυνε στις 27/12/2000. Από τότε δεν τον έχω συναντήσει, δεν έχουμε μιλήσει οι δυο μας. Γι’ αυτό και η πικρία μου για τη στάση του Κώστα Σημίτη -απέναντί μου- είναι μεγάλη».

Η πίστη

Κι όμως, στη συνέχεια, ο  Θ. Τσουκάτος αναφέρθηκε εκτενώς -και κολακευτικά- στον Κ. Σημίτη: «Θεωρώ τον Κώστα Σημίτη από τους καλύτερους πρωθυπουργούς της χώρας. Ιδίως την πρώτη τετραετία του. Έγινε πρωθυπουργός την κατάλληλη περίοδο και πέτυχε μεγάλες νίκες: Την είσοδο στην ΟΝΕ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μεγάλα έργα. Τον θεωρώ έντιμο, υπεύθυνο, αυστηρό και στοχοπροσηλωμένο.

Όταν προέκυψε το συγκεκριμένο θέμα της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens, με ρώτησαν όλοι: Ανακριτές, εισαγγελείς, Βουλή, δημοσιογράφοι. Από το κόμμα μου δεν με ρώτησε κανείς!»

Πικρία και μήνυμα

«Μπορεί η πικρία μου, η προσωπική, να είναι μεγάλη και έντονη όμως η αλήθεια είναι πως η Κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό σας είπα την ιστορία της πολιτικής μας σχέσης. Έχω να τον δω από το 2000.  Όμως αυτή η στάση μου είναι θέση αρχής. Είναι μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματός μου.

*Δεν είμαστε μαζί μόνο στην προσπάθεια και τις νίκες

*Είμαστε μαζί και στα δύσκολα

*Δεν είναι το κύριο το πολιτικό κόστος, η υστεροφημία μας και το προσωπικό συμφέρον. Ήμουν κομματικό στέλεχος. Ήξεραν την αλήθεια. Δεν είχα διαχειριστεί έργα, συμβάσεις κλπ. Δεν είχα σπίτια με πισίνες. Με εγκατέλειψαν. Μόνο.

*Εγώ στηρίζω την αλήθεια, δεν αλλάζω ανάλογα τις συγκυρίες. Με πολύ, πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος. Επέλεξα να πω την αλήθεια και όχι να βγάλω την προσωπική μου πικρία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ