Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μιχάλης Καλογήρου: Ο 40άρης που έπιασε την «καυτή» δικαστική πατάτα και την προεκλογική αντζέντα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιχάλης Καλογήρου: Ο 40άρης που έπιασε την «καυτή» δικαστική πατάτα και την προεκλογική αντζέντα

Ήταν περίπου νομοτέλεια: Ο ισχυρός συμβολισμός της ανανέωσης και της εισόδου της γενιάς των 40ρηδων του ΣΥΡΙΖΑ στα βαθιά της πρώτης γραμμής της κυβέρνησης,

που αναζητούσε το Μαξίμου έπρεπε να δοθεί στο υπουργείο που θα παίξει τον κομβικό, καθοριστικό – κατά τους παρατηρητές- ρόλο της επόμενης, προεκλογικής περιόδου.

Κάπως έτσι, ο 43χρονος δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου, ο νεαρότερος (από την εποχή του Γιάννη Μαντζουράνη στην κυβέρνηση Παπανδρέου) γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου, έγινε – πιθανόν- ο νεαρότερος υπουργός Δικαιοσύνης της μεταπολίτευσης.

Η αντιδιαστολή επίσης είναι ενδεικτική: “Το νέο πολεμά το παλιό της διαφθοράς και της διαπλοκής” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επερχόμενης θητείας, δεδομένου πως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τοποθετήσει τα – προεκλογικά- ρέστα της, στις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, τη στιγμή μάλιστα που , όπως λέγεται, οι διώξεις σε διάφορες υποθέσεις βρίσκονται “επί θύραις”.

“Το νέο πολεμά το παλιό της διαφθοράς και της διαπλοκής” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επερχόμενης θητείας

Όμως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού έχει να χειριστεί πέραν των υποθέσεων διαφθοράς (Novartis, εξοπλιστικών – Γ. Παπαντωνίου κλπ) ένα μέτωπο δικαστών που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση π.χ για την υπόθεση των προαγωγών στον Άρειο Πάγο και δικηγόρων για την, εξαγγελθείσα από τον προκάτοχό του, διάσπαση στα τρία του πρωτοδικείου Αθηνών. Όλων αυτών προηγείται η θύελλα που “θερίζει” η κυβέρνηση με τον νόμο Παρασκευόπουλου, τον οποίο παρεμπιπτόντως θα κληθεί μετά από ερώτηση των τομεαρχών δικαιοσύνης της ΝΔ (Παναγιωτόπουλου, Καραγκούνη) να “υπερασπιστεί” στη Βουλή, σύντομα.

Αντανακλαστικά

Η επιλογή Καλογήρου ήταν -περίπου- μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, καθώς στην προηγούμενη θέση του επέδειξε αντανακλαστικά και ικανότητα χειρισμού σημαντικών υποθέσεων, που τον οδήγησαν στην πλήρη εμπιστοσύνη του Μαξίμου. Αλλωστε τα κατατόπια στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τα γνωρίζει καλά αφού ο νεαρός δικηγόρος, πέραν από στενός φίλος του Δημ. Τζανακόπουλου βρέθηκε εκεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 αφού διετέλεσε νομικός σύμβουλος του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Άνθρωποι του Τσίπρα

Ακολούθησε η θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και συνέχισε στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπου κατά γενική ομολογία ήτα αποτελεσματικός και μετρημένος.

Η επιλογή Καλογήρου φέρνει δυο ανθρώπους του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στα ηνία της δικαιοσύνης: Πέραν του Μιχ. Καλογήρου, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος που παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του είναι γνωστό πως διατηρεί προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως ο Καλογήρου έχει εκτελέσει σημαντικές “επικίνδυνες” αποστολές, με ίσως κορυφαία όλων, το ταξίδι που έκανε προκειμένου να παραλάβει από τον Εμβρέ Φαλτσιανί δύο πανομοιότυπα USB με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα. Τον χώρο της δικαιοσύνης άλλωστε τον γνωρίζει καλά και εκ των έσω ο κ.Καλογήρου, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Το “δίδυμο” της Δικαιοσύνης είναι άνθρωποι του Αλ.Τσίπρα αφού ο Δημ.Παπαγγελόπουλος παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του

Κι αυτό γιατί μετά τις σπουδές του στην Ιταλία όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα το 2001, συμμετείχε σε πολλές δίκες ως συνήγορος κατηγορουμένων, όπως του Κώστα Σακκά ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”.

Επίσης, είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος και τον Αγγελέτο Κανά (μαζί με τον Αλέξη Κούγια ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και συγχαρητήρια ανακοίνωση), τον πρώην δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και τελικά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο.

Συνεργάστηκε με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη, ενώ είχε συνεργαστεί σε υποθέσεις με το γραφείο του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη. Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα που συνδέονται με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετέχοντας στη δικηγορική εταιρεία του Σωτήρη Φέλιου, με δραστηριοποίηση στο Δίκαιο των ΜΜΕ.

Είναι μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού από μαθητής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ