Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ποιος είναι ο καταζητούμενος τραπεζίτης Ζαν Κλώντ Οσβαλντ, η Siemens και τα 4 εξοπλιστικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιος είναι ο καταζητούμενος τραπεζίτης Ζαν Κλώντ Οσβαλντ, η Siemens και τα 4 εξοπλιστικά

Καταζητούμενος είναι πλέον ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους σε υποθέσεις εξοπλιστικών και την Siemens ο οποίος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.  Ο τραπεζίτης, που έσπασε τον ιμάντα του βραχιολιού γεωεντοπισμού του, είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η Ελλάδα μετά την κατάθεση του Αντώνη Κάντα, που τον έχει κατηγορήσει για πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μετά τη σύλληψη του ακολούθησε η προφυλάκιση του, ενώ λίγους μήνες αργότερα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του με την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι. Η διαφυγή του , οπώς έγραψε χθες το dikastiko.gr, προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος ,μιας σειράς υποθέσεων διαφθοράς στην Ελλάδα. Εν ολίγοις ο Οσβαλντ τους έφυγε μέσα από τα χέρια…

Το προφίλ του Οσβαλντ

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ έχει χαρακτηριστεί ως ο «τραπεζικός εγκέφαλος» των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ το πολυπλόκαμο κύκλωμα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται πως έχει… μια άκρη, που ακούει στο όνομά του.

Ο 55χρονος τραπεζίτης ήταν μεταξύ άλλων προϊστάμενος του ανθρώπου «κλειδί» Φάνη Λυγινού, στην DresdenBank, ενώ φέρεται να ήλεγχε ένα από τα δίκτυα διοχέτευσης του μαύρου χρήματος της γερμανικής εταιρίας Siemens για τις μίζες που έφταναν στην Ελλάδα, μέσω της ίδιας τράπεζας και στη συνέχεια της BNP Paribas. Ο Όσβαλντ εμφανίζεται σε ρόλο συντονιστή της «επιχείρησης», αφού ήταν διαχειριστής περιουσίας στο κατάστημα της DresdenBank στην Γενεύη, ενώ οι πληροφορίες τον εμφανίζουν στην Ελλάδα περίπου 3-4 φορές το χρόνο για να συναντηθεί με δικηγόρους και χρηματιστές -κατά την έρευνα «βοηθούς» του στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Όσο ενεργός εμφανίζεται ο ρόλος του στη διακίνηση των «χρυσών μιζών» μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και των μαύρων ταμείων του Γερμανικού κολοσσού, τόσο λιγότεροι θυμούνται την εμπλοκή του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είχε καταθέσει το φερόμενο ως alter ego του στο ξέπλυμα χρήματος, Φάνης Λιγυνός: «σε όλες τις περιπτώσεις τα χρήματα τα παρέδιδαν οι ενδιαφερόμενοι στον Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Μερικές φορές αυτό γινόταν παρουσία μου. Οι έλληνες πελάτες συνήθως συνεννοούνταν μαζί μου εξαιτίας της γλώσσας. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι από αυτούς ενθυμούνται μόνο εμένα και όχι τον παριστάμενο Όσβαλντ».

Η απάντηση Οσβαλντ

Ο Οσβαλντ αντιτείνει πως ο Λυγινός ειχε ως πελάτες όλα αυτά τα πρόσωπα που μετέφεραν τα χρηματικά ποσά, και πως ο ίδιος ήταν απλά προίστάμενός του και δεν ειχε άμεση επαφή μαζί τους. Όπως είπε δεν γνώριζε ούτε τον Αντ. Καντα ούτε άλλους, ενώ δεν ειχε την ευθυνη αποστολής ή ελεγχου των εμβασμάτων. Γιαυτό άλλωστε και ο συνήγορος του, Χριστόφορος Καπαρουνάκης, δήλωνε χθές βράδυ εκπληκτος για το γεγονός ότι διέφυγε, καθως μόλις την περασμένη Παρασκευή αγόρευσε ο ίδιος στην υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία θεωρούσε πως θα πήγαινε καλά.

Ο Ελβετός τραπεζίτης με την γαλλική υπηκοότητα θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς έχει εμπλακεί σε περισσότερες της μιας υποθέσεις – συγκοινωνούντα δοχεία. Μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει την τακτική του… κινέζου, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα, αλλά παράλληλα έχει παραδεχτεί ότι οι διαδικασίες για τα εμβάσματα που έφταναν στην τράπεζα δεν τηρούνταν κατά γράμμα, με το ελαφρώς παράτυπο του πράγματος να βρίσκεται εν γνώσει των προϊσταμένων του.

Πέντε μεγάλα σκάνδαλα βρίσκονται στην πλάτη του Ζαν Κλοτν Όσβαλντ, με τα τέσσερα να αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων και το πέμπτο  στο σκάνδαλο της Siemens. Για όλες τις υποθέσεις έχει παράπεμφθει σε δίκη, ενώ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ εκείνη την περίοδο, Αντώνης Κάντας, σε κατάθεσή του σχετικά με τη Siemens έκανε λόγο για «αμαρτωλά» πάρε-δώσε της γερμανικής εταιρείας, με τον Ελβετό τραπεζίτη να έχει συστήσει εντός και εκτός Ελλάδος ένα ολόκληρο δίκτυο, μέσω του οποίου κάθε «ενδιαφερόμενος» μπορούσε να ξεπλύνει και να βγάλει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται και για δεύτερη υπόθεση, αφού το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έχει παραπέμψει Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον τραπεζίτη για την υπόθεση της προμήθειας των τεσσάρων υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW-Ferrostaal και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο της οποίας διακινήθηκαν μίζες 60.000.000 ευρώ. Από το πλευρό του, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φάνης Λυγινός, στον οποίο αποδίδεται επίσης σημαντικός ρόλος στην υπόθεση. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μέσω εταιρειών, διαπιστευμάτων, αλλά και υπεράκτιων έβαλαν στους λογαριασμούς του επίσης κατηγορουμένου, Αντώνη Κάντα χρηματικό ποσό από μίζες ύψους 1.471.549 ευρώ.

Το «φλερτ» του με την ελληνική δικαιοσύνη δεν τελειώνει εκεί, αφού κατηγορείται για ακόμη 3  υποθέσεις, Πρόκειται για την προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από την γερμανική εταιρία WEGMANN , την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την σουηδική εταιρία Ericsson και την βραζιλιάνικη Embraer (και οι δύο πραγματοποιήθηκαν το 2001) και την προμήθεια του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK.

Στις  υποθέσεις εμπλέκεται επίσης ο Αντώνης Κάντας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί η σύμβαση της Ericsson με το ελληνικό Δημόσιο να υπογράφηκε το 1999 και να ήταν αξίας ύψους 400 εκατ. Ευρώ, όμως τα συστήματα παρελήφθησαν ως το 2009.

Ο κ. Όσβαλντ εκτός από τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται, έχει καταθέσει για την υπόθεση βλημάτων τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS, χωρίς όμως να ρίξει φώς στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ