Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σταύρος Τσουμάνης: “Όλοι έχουμε ένα τέρας μέσα μας”   

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σταύρος Τσουμάνης: “Όλοι έχουμε ένα τέρας μέσα μας”   

 Είδαμε την «Κουζίνα» στο θέατρο Αποθήκη, εκστασιαστήκαμε, και ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε πόσο ταλαντούχα είναι η νέα γενιά ηθοποιών.  Ζητήσαμε από τον Σταύρο λοιπόν να μας πεί τις απόψεις του, καθώς η υποκριτική του τέχνη μας ταρακούνησε, αλλά προπαντός μας υπενθύμισε τον πολύτιμο ρόλο των Καλλιτεχνών στην ανάταση της ζοφερής κοινωνίας μας.

Συνέντευξη και φωτογραφίες Κέλλυ Σταμούλη

  • Δώσε μας τον ορισμό του αντρισμού.

Να υπερασπίζεσαι τα ιδανικά σου, να φροντίζεις σαν γυναίκα και ν’ αγαπάς σαν παιδί.

  • Ποιο βιβλίο θα πρότεινες σ΄ έναν φασίστα να διαβάσει, με την ευχή να προβληματιστεί.

Τον Νάνο του Περ Λάγκερβιστ.  Ο νάνος είναι ένα τερατούργημα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.  Το βιβλίο αυτό μας οδηγεί στην κατανόηση της εγκληματικής φύσης του ανθρώπου.  Όλοι έχουμε ένα τέρας μέσα μας και οφείλουμε να το απαλείψουμε.

  • Ποιόν θεωρείς μέγιστο Δημοκράτη στον διεθνή πολιτικό στίβο.

Γενικώς πιστεύω ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Στην δημοκρατία κυβερνάει η γνώμη των πολλών. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι πως αυτοί που επιλέχθηκαν από τους πολλούς, εξουσιάζουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Σίγουρα στο παρελθόν υπήρξαν πολλοί δημοκράτες, αλλά στην εποχή που ζούμε θα ταίριαζε περισσότερο ο χαρακτηρισμός “Πρωθυπουργική δικτατορία”, όπως είχε πει και ο Πανούσης.

  • “Πρώτο προαπαιτούμενο του Πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη”. Πώς εκλαμβάνεις τη ρήση του Φρόυντ.

 Η δικαιοσύνη πρέπει να ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Πόσο σκληροί κριτές είμαστε με τον εαυτό μας; Αυτό δηλαδή που θεωρούμε ότι οφείλει να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος, πρέπει να το θεωρούμε και δική μας υποχρέωση. Όταν μία υποχρέωση βαρύνει τον εαυτό μας, οφείλουμε να είμαστε το ίδιο αυστηροί και να μην γινόμαστε  υποκειμενικοί. Η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για όλους στον ίδιο βαθμό, όμως αυτό που βλέπω είναι ότι η δικαιοσύνη μεταβάλλεται και μετασχηματίζεται ανάλογα με τα προσωπικά κριτήρια του καθενός.

  • Ποια ειδική ομάδα επαγγελματιών θεωρείς ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει κορώνα στο κεφάλι της και γιατί.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να περιφρουρεί τα δικαιώματα όλων των ειδικών ομάδων επαγγελματιών και αυτό γιατί όλες έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Αν θα έπρεπε να επιλέξω όμως μία ομάδα, αυτή θα ήταν το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι Πυροσβέστες ρισκάρουν κυριολεκτικά την ζωή τους, όταν χρειαστεί.

Ο Σταύρος Τσουμάνης συμπρωταγωνιστεί στην παράσταση “Η Κουζίνα” του Arnold Wesker, σε σκηνοθεσία και  μετάφραση Γιώργου Νανούρη, στο θέατρο Αποθήκη (Σαρρή 40, Ψυρρή, 210 3253153) Οι υπόλοιποι δέκα πρωταγωνιστές είναι οι Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη και Μάριος Ράμμος.

* Η Κέλλυ Σταμούλη είναι δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα.  Στις Βρυξέλλες έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB καθώς και τη Σχολή Θεάτρου Klein Akademie. Αν την γνωρίσετε θα νομίσετε ότι ήδη την ξέρετε χάρη στο έντονο επικοινωνιακό της ταλέντο!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ