Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τάσσος Τζήκας: “Ο πλούτος πολλές φορές σε οδηγεί στην αλαζονεία και την ύβρη…”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τάσσος Τζήκας: “Ο πλούτος πολλές φορές σε οδηγεί στην αλαζονεία και την ύβρη…”

Σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, άπαντες, εντός κι εκτός Ελλάδας, γευόμαστε το νέκταρ της επιτυχίας της ΔΕΘ 2018.  Το μεγάλο στοίχημα πέτυχε και ο οραματιστής του, ο κατ΄ εξοχήν ικανός και αποτελεσματικός Πρόεδρος κ. Τάσσος Τζήκας έθεσε πλέον τον πήχυ πολύ πολύ ψηλά.  Το dikastiko.gr συνομίλησε μαζί του και άκουσε με προσοχή τις απόψεις του περί γοητείας, Θεού, Καζαντζάκη, Αριστεράς, ποδοσφαίρου, ανάπλασης του Εκθεσιακού χώρου, σε μία βόλτα κατά την οποία τον απαθανατίσαμε περπατώντας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

• Ο Γούντι Αλλεν έχει πει ότι η μισή επιτυχία κάθε project εξαρτάται από την επικοινωνία και την προώθηση στο κοινό. Συμφωνείτε;

Αφού το είπε ο Γούντι Άλλεν δεν μπορώ  να διαφωνήσω!  Μπορώ όμως να προσθέσω: Η επιτυχία κάθε project εξαρτάται κυρίως από το πάθος και την οργάνωση.  Η επικοινωνία έρχεται μετά.

Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO και όχι μόνο! Τεχνόπολη, ΣΕΠΕ και άλλα.  Στις εκθέσεις που διοργανώνετε έρχεται πλήθος κόσμου.  Πώς είναι να σε ξέρουν αλλά να μην τους ξέρεις;

Κατ΄ αρχάς σε κολακεύει.  Όταν όμως ξεπεράσεις τη μικρή ματιαιοδοξία που κρύβεται μέσα μας είναι ένας ψυχαναγκασμός, μία ανισορροπία.

• Ανισορροπία;

Ανισορροπία σε αυτή τη σχέση μας με τον κόσμο.   Μία μορφή ανελευθερίας. Σου μειώνει τη δυνατότητα να υπάρχεις χωρίς να σε γνωρίζουνε.  

• Ενας μπελάς είναι δηλαδή η επωνυμία;

Δεν είμαι τόσο επώνυμος όσο φαντάζεστε. Η επωνυμία όμως στην οποία αναφέρεστε είναι περιοριστική.  Αυτοί οι άγνωστοι σε αφορούν γιατί ξέρεις ότι σε παρακολουθούν και ασυνείδητα σε εγκλωβίζουν.

• Στη “σχέση” σας αυτήν υπάρχουν και εχθροί;

Είναι πιθανό, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, να έχω δημιουργήσει και  κάποιους εχθρούς. Δεν το θέλω, με στενοχωρεί. Η δράση τόσων χρόνων έχει δημιουργήσει μία αντίδραση. Είναι λογικό. Λένε ότι αν σε αγαπάνε όλοι πρέπει να ανησυχείς.

• Γιατί να σας «στενοχωρούν» οι εχθροί;  Δεν είναι μέρος του παιχνιδιού;

Ο εχθρός ισοδυναμεί με ρήξη. Στη ρήξη είσαι αυστηρός με τον αντίπαλο και πολλές φορές είσαι και άδικος. Η συνεργασία αντιθέτως, σε κάνει να εκτιμάς τον άλλον ακόμη και όταν διαφωνείς μαζί του.

• Τότε γιατί οι άνθρωποι αρεσκόμαστε στη ρήξη;

Η ρήξη είναι προκλητική γιατί εμπεριέχει αδρεναλίνη, η οποία πυροδοτεί τη σύγκρουση.  Άρα σε πρώτο επίπεδο η ρήξη είναι εκρηκτική και κάποιες φορές είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί όμως να είναι ο κανόνας.  Η συνεχής ρήξη μειώνει το αποτέλεσμα.  Αντιθέτως η συνεργασία πολλαπλασιάζει την ενέργεια που παράγεται από τη δράση.

• Δώστε μας παράδειγμα ρήξης από την εμπειρία σας.

Το 2011 δέχτηκα πρόταση να αναλάβω την προεδρία του ΣΕΠΕ.  Στην πρώτη περίοδο είχα απέναντί μου την αντιπολίτευση, με επικεφαλής μία πολύ ικανή γυναίκα. Η αντιπαράθεση μαζί της μείωνε διαρκώς το παραγόμενο αποτέλεσμα. Στη δεύτερη θητεία η ρήξη  μεταλλάχθηκε σε γόνιμη συνεργασία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

• Θα μας την κατονομάσετε την κατ΄ αρχάς αντίπαλό σας;

Πολύτιμη πλέον συνεργάτις. Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, η κα Γιώτα Παπαρίδου.

• Ο ΣΕΠΕ λοιπόν κυοφορήθηκε με αγάπη!  Η Τεχνόπολη;

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι ένα μοναδικό case study για το τί μπορεί να κάνει η συνεργασία και η επιμονή στο στόχο. Τα βράδια, της άνοιξης του 2001, συνωμοτούσαμε στα μπαρ για το πως θα κάνουμε την Ελλάδα Silicon Valley της ΝΑ Ευρώπης και τη Θεσσαλονίκη San Francisco.  Το 2001 ανακοινώσαμε τη δημιουργία του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα.  Η Τεχνόπολη είναι «παιδί» της συνεργασίας των σημαντικότερων επιχειρήσεων πληροφορικής της Θεσσαλονίκης.

• Γοητευτικό σε έναν άνθρωπο τι θα κατονομάζατε κ. Πρόεδρε;

Τον τρόπο που σκέφτεται και τον τρόπο που εκφράζει τη σκέψη του.  

• Οχι τη θέαση;

Η θέαση πρέπει να περάσει από τη βάσανο της σκέψης για να αναδυθεί.

• «Εν αρχή είναι ο λόγος» λοιπόν! Βάσει της «λογικής» τους κ. Πρόεδρε φιλτράρετε τους ανθρώπους;

Πρέπει να σε γοητεύσει η σκέψη και ο λόγος του συνομιλητή. Ο λόγος δείχνει  την επεξεργασία του μυαλού. Συγκεκριμενοποιεί τη σκέψη και επικυρώνει ή δεν επικυρώνει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι ένας άνθρωπος.  Βεβαίως και η θέαση παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως στον έρωτα.

• Ποιάς ιστορικής προσωπικότητας ο λόγος σας συνεπαίρνει;

Του Καζαντζάκη. Με γοητεύει η σχέση του με τη μεταφυσική και την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τον Θεό και το νόημα της ζωής. 

• Τι ακριβώς σας ιντριγκάρει σ΄αυτήν τη σχέση του Καζαντζάκη;

Ο Καζαντζάκης συνδυάζει αρμονικά έναν χειμαρώδη λόγο με τις βαθύτερες αναζητήσεις της ψυχής μας. Καταπληκτικός λογοτέχνης και βαθυστόχαστος φιλόσοφος.

• Εσείς σε ποιόν Θεό πιστεύετε;

Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο. Ο Θεός και το Άγνωστο. Για την κοινωνικοποίησή μας, τη συνύπαρξή μας, την ανάγκη να υπάρχει ένα σύστημα ηθικών αξιών, νομίζω ότι είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού, μίας Δύναμης του Καλού, η οποία δίνει νόημα στη ζωή μας.  Κατά τη γνώμη μου ο Θεός οδηγεί στην αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητα, ενώ το Άγνωστο στην απουσία ελπίδας και αρκετές φορές στον κυνισμό. Βεβαίως είναι ακατανόητο για ποιόν ακριβώς λόγο μοιράζει τόσο πόνο αυτή η Δύναμη του Καλού.

• Αφού μιλάμε για Θεό, ποιό ποίημα βρίσκετε θεικό;

Με πιάνετε απροετοίμαστο. Σαν παιδί διάβαζα, όπως όλοι μας, Βιζυηνό και Παλαμά.  Σαν έφηβος μαγεύτηκα από την ποίηση του Ελύτη, του Καβάφη, του Αναγνωστάκη και του γκουρού της αμερικανικής beat ποίησης του Άλλεν Γκίνσμπεργκ, που τον διαβάζαμε πολύ την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

• Κοιτάτε αφ΄ υψηλού τις νεώτερες γενιές που δεν ζήσανε «μεταπολιτεύσεις»;

Μάλλον με θαυμασμό.  Έχουν πιο καθαρή σκέψη και περισσότερες γνώσεις χωρίς στερεότυπα.

• Η αύρα των ανθρώπων εξηγείται επιστημονικά;

Η αύρα είναι κάτι μεταφυσικό.  Είναι η φαντασιακή προσέγγιση του ανθρώπου που στέκεται απέναντί μας, του προσώπου του, της κίνησής του, του λόγου του.  Ένας ανεξήγητος μαγνητισμός.

• Ποιό θεωρείτε απαραίτητο χαρακτηριστικό σε έναν πολιτικό άνδρα;

Να είναι παθιασμένος με την πράξη χωρίς να λογαριάζει το ρίσκο και να είναι σεμνός.  

• Επιτρέπεται να περιαυτολογούμε οι άνθρωποι;

Οταν βρίσκομαι με τους φίλους μου, θέλουμε να θυμόμαστε πόσο καλοί ποδοσφαιριστές ήμασταν!

• Διάβασα σε συνέντευξή σας ότι έχετε κι εσείς το “ποδοσφαιρικό” απωθημένο σας!

Στα 15  μου έπαιξα σε έναν τελικό ενός μεγάλου τουρνουά που διοργάνωνε ο ΠΑΟΚ, της μεγάλης εποχής του Κούδα, μπροστά σε 40.000 κόσμο και σήκωσα μαζί με τους παιδικούς μου φίλους, το κύπελλο του πρωταθλητή.  Ως έφηβος δηλαδή έζησα μία στιγμή που μόνο μεγάλοι ποδοσφαιριστές και ροκ σταρ ζούνε και την κουβαλάω πάντα μέσα μου, σαν μία κορυφαία στιγμή ικανοποίησης και ευτυχίας! Έντεκα μικροί πρωταθλητές σ’ ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο πριν από ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

• Πάντως την ΔΕΘ την γεμίζετε!  Λέτε να οφείλεται στην παιδική αυτή εμπειρία;

Ποιός ξέρει! Το ποδόσφαιρο πάντως προυποθέτει στρατηγική συνεργασίας αλλά και σολάρισμα. Ο παίχτης υποχρεούται σε συνεργασία επιστρατεύοντας το  ταλέντο του. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και στη ΔΕΘ-HELEXPO.  

• Για ποιό λόγο η Αριστερά διατυμπάνιζε ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού;

Η Αριστερά, όπως και το ποδόσφαιρο, έχουν τη βασική τους αναφορά στον κόσμο, στις μάζες. Άρα η σχέση είναι ανταγωνιστική. Η Αριστερά την εποχή της Μεταπολίτευσης ήθελε να αλλάξει τη χώρα, τον κόσμο όλο, και θεωρούσε, λανθασμένα βέβαια, ότι το ποδόσφαιρο αποπροσανατόλιζε τους ανθρώπους.  Είχα κι εγώ ενοχές που έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι που…

• Μέχρι που τί; Πείτε μας Πρόεδρε!

Το 1994, στην περίοδο της Singular, προκειμένου να εκπονήσουμε μία μελέτη στρατηγικής για την εταιρία καλέσαμε έναν σύμβουλο της KPMG από το Λονδίνο. Νέοι τότε επιχειρηματίες ακούγαμε τον γκουρού εκ Λονδίνου μαγεμένοι. Ξαφνικά, νωρίς το απόγευμα, σταματάει να μας μιλάει και λέει «Στοπ! Τώρα πρέπει να πάω για ποδόσφαιρο». Το ότι ένας καταξιωμένος τεχνοκράτης αγαπούσε με το ίδιο πάθος το ποδόσφαιρο, με βοήθησε να ξεπεράσω τις ενοχές με τις οποίες με είχε «φορτώσει» η μεταπολίτευση.

• Μηχανικός γιατί γίνατε;

Γιατί μας έπαιρνε, μαζί με τα αδέρφια μου, ο πατέρας μου στις οικοδομές να τον βοηθάμε και μεγαλώσαμε ανάμεσα σε μπετονιέρες και σοβάδες. Επιπλέον στη Μεταπολίτευση το Πολυτεχνείο ασκούσε μία γοητεία.

• Συνεπώς ο πατέρας είναι που σας καθόρισε επαγγελματικά.  Η Γυναίκα τι ρόλο παίζει στη ζωή ενός άντρα πολυπράγμωνα;

Η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής, και συνεπώς έχει περισσότερη δύναμη από τον άντρα. Κάθε φορά που σκέφτομαι τον όρο γυναίκα το μυαλό μου πάει στη δημιουργία και την τρυφερότητα. Ο ισορροπημένος άνθρωπος έχει δεχτεί από τη μάνα, τη σύζυγο, ή τη σύντροφο, μεγάλες δόσεις θετικής ενέργειας.

• Η βία που επιδεικνύουν οι ακροδεξιοί ανά τον κόσμο ίσως και να οφείλεται στην έλλειψη αυτής της τρυφερότητας;

Η βία οφείλεται στην επικράτηση του ζώου στην πάλη με τον άνθρωπο.

• Την πρόδηλη άνοδο των άκρων που την αποδίδετε;

Η παγκοσμιοποίηση αφαιρεί από τον πολίτη την αίσθηση της συμμετοχής και της επιρροής του στα κοινά. Ο σύγχρονος άνθρωπος αισθάνεται αδύναμος και ανασφαλής. Η ανασφάλεια και η απουσία ελπίδας οδηγούν στα άκρα.

• Δείπνο με ιστορικό πρόσωπο.  Ποιόν θα επιλέγατε;

Θα επέλεγα δύο προσωπικότητες, τον Χριστό και τον Περικλή. Η ανάδειξη της χριστιανικής αγάπης και της αλληλεγγύης με τόσο έντονο τρόπο νομίζω ότι άλλαξε την ιστορία.

• Και ο Περικλής;

Εκφράζει τη συμμετοχική Δημοκρατία και την εμπνευσμένη Διοίκηση.

• Τί θα έλεγε ο Χριστός για το κηνύγι του πλούτου στο οποίο επιδιδόμαστε οι σύγχρονοι άνθρωποι;

Ο πλούτος δεν είναι αδίκημα!  Δημιουργεί θέσεις εργασίας και επενδύσεις, βελτιώνει τη ζωή. Απλά πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που να επιστρέφουν ένα μέρος του στους πιο αδύναμους ώστε να μη δημιουργείται η μεγάλη ψαλίδα που δημιουργήθηκε στις μέρες μας. Πολλές φορές ο πλούτος και η κακή διαχείρισή του περιορίζει τη σκέψη του ανθρώπου.  

• Πώς σχετίζεται η σκέψη του ανθρώπου με τον πλούτο;

Ο πλούτος σε βάζει σε ένα διαρκές κυνήγι απολαύσεων στερώντας σου τον πιο πολύτιμο θησαυρό που έχουμε οι άνθρωποι, μετά την υγεία, το Χρόνο.  Ο πλούτος σου στερεί την ευχαρίστηση της εμβάθυνσης και πολλές φορές σε οδηγεί στην αλαζονεία και την ύβρι.  

• Όταν έχεις πλούτη γιατί χρειάζεται να εμβαθύνεις;

΄Οταν δεν εμβαθύνεις χάνεις την ουσία.  Ο άνθρωπος πρέπει να ξαναβρεί τη σχέση του με το χρόνο και την ουσία.  Η έλλειψη χρόνου είναι δυστυχία.

• Ποιό είναι το όραμά σας αναφορικά με την αγάπη σας, την πληροφορική;

Οι Ψηφιακές Τεχνολογίες πρέπει να αποτελέσουν το γερό χαρτί της Ελληνικής Οικονομίας.  Μία στρατηγική βιομηχανία εφάμιλλη του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Ναυτιλίας.  

• Ο Τουρισμός «εκ φύσεως» αναπτύσσεται παντού.  Πώς θα γίνει το ίδιο και με την Τεχνολογία;

Ο Τουρισμός χρειάζεται χώρο. Η Πληροφορική χρειάζεται ανθρώπους. Το εκπαιδευμένο δυναμικό μπορεί να μεγαλουργήσει οπουδήποτε. Το software είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και της Περιφέρειας. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει κίνητρο για την επιστροφή των νέων μας πίσω στην Πατρίδα.

• Σχετίζετε κατά κάποιο τρόπο την Παιδεία με τις Νέες Τεχνολογίες;

Ο Καθηγητής Δερτούζος μου είχε υπογραμμίσει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Οι ΄Ελληνες, μου είπε, σε μία σύντομη συνάντηση που είχαμε κάποτε στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι είμαστε απείθαρχοι, αλλά και με πολύ φαντασία ταυτόχρονα, είμαστε οι πιο κατάλληλοι για την ανάπτυξη του software. Οι ψηφιακές τεχνολογίες στηρίζονται στη φαντασία και στην ευρηματικότητα βασικά χαρακτηριστικά του ΄Ελληνα.

• Πώς λοιπόν μπορεί η Χώρα να αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα “ευφάνταστα ελληνικά μυαλά”;

Δημιουργώντας μία ελληνική Silicon Valley σε όλη τη Χώρα με κίνητρα.  Για το λόγο αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην εκπαίδευση. Μόνο έτσι θα επιστρέψουν τα παιδιά μας και θα ξεπεράσουμε την κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο καινοτομικής επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης. 

• Κύριε Τζήκα, μόλις προχθές στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, προλογίσατε τον Πρωθυπουργό και εξαγγείλατε την ανάπλαση και την κατασκευή του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο έργο;

Με βάση μία μελέτη που πραγματοποιήσαμε το 2013, η μόνη βιώσιμη λύση είναι η ανάπλαση και όχι η μετεγκατάσταση. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα εκθεσιακό και τεχνολογικό hub της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο που σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε στην καρδιά της πόλης μαζί με ένα Μητροπολιτικό Πάρκο (περίπου στο μισό οικόπεδο) και χώρο parking, θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να παίξει αυτόν τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο. Κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα ρεαλιστικό.

Η Κέλλυ Σταμούλη σπούδασε Νομικά στην Αθήνα.  Στο  ULB (Βρυξέλλες) έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης και στην Klein Akademie θεατρικές σπουδές.   Αν την γνωρίσετε θα νομίζετε ότι ήδη την ξέρετε, χάρη στο απόλυτο επικοινωνιακό της χάρισμα! 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ