Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Όσα δεν ξέρετε για τους πολιτικούς αρχηγούς που διεκδικούν την ψήφο σας!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όσα δεν ξέρετε για τους πολιτικούς αρχηγούς που διεκδικούν την ψήφο σας!

Οι εκλογές απέχουν ένα μόνο 24ωρο και καλείστε να ψηφίσετε αυτόν που θέλετε να σας εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο. Είστε όμως σίγουροι ξέρετε λίγα πράγματα παραπάνω από αυτά που δείχνουν οι πολιτικοί αρχηγοί;

Αν νομίζετε ότι ξέρετε… θα σας διαψεύσουμε. Γι’ αυτό διαβάστε πριν ψηφίσετε:

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του κόμματος Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).

Ο ίδιος ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε συνδικαλιστικές ενώσεις και αριστερές κομματικές νεολαίες. Συγκεκριμένα, ήταν πρόεδρος της νεολαίας του ΣΥΝ και στις δημοτικές εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΝ, μετά από πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου. Στις 10 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ.

Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας και ανέλαβε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα.

Ο ίδιος εξελέγη Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015, όπου συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για να σχηματίσει Κυβέρνηση. Αρνήθηκε να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου και συνέχισε να ζει στην Κυψέλη. Είναι ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός της χώρας και στηρίχθηκε κατά αποκλειστικότητα στις δικές του δυνάμεις, χωρίς να έχει το πολιτικό background από την οικογένειά του. Αν και δεν ήξερε Αγγλικά, κατάφερε μέσα σε 4 χρόνια όχι απλά να μάθει, αλλά και να βγάζει λόγο με αρκετή άνεση.

Κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2018 ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος, ένα θέμα το οποίο είχαν συζητήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την επίλυσή του.

Την περίοδο που υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της χώρας, επεδίωξε και υλοποίησε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και τη μείωση της ανεργίας, αν και τα ποσοστά της μειωμένης ανεργίας είναι κάτι που αμφισβητούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι και γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ σπούδασε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.

Τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και έχει μείνει μέχρι και σήμερα στο μυαλό πολλών ως ο κύριος υπεύθυνος για τις απολύσεις και την αναστάτωση που προκλήθηκε στο δημόσιο, κατηγορίες οι οποίες τον «βαραίνουν» μέχρι και σήμερα.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να διορθώσει αυτή την αρνητική εικόνα με το πρόγραμμα που προτείνει, ενώ όπως δείχνουν τα προγνωστικά αναμένεται να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Τον Ιανουάριο του 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 2015.

Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη (Φωτεινή) Γεννηματά αποτελεί την μόνη γυναίκα πρόεδρο που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος ΚΙΝΑΛ (Κίνημα Αλλαγής).

Ασχολήθηκε με την πολιτική από μικρή ηλικία, όταν και ήταν ενεργό μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ΠΑΣΠ. Το 2000, έκανε το μεγάλο βήμα ως εκλεχθείσα βουλευτής στην Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που μετέπειτα την έκανε να αφιερωθεί στο κομμάτι της πολιτικής.

Στο ιστορικό της, έχει λάβει σημαντικούς ρόλους, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχει υπάρξει μέλος σε τρεις διαφορετικές Κυβερνήσεις, τις περιόδους 2009-10, 2010-11 και 2013-2015. Το 2009 από τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ορίστηκε ως Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  με την γρήγορη αλλαγή της Κυβέρνησης και τον Λουκά Παπαδήμο στο «τιμόνι» έγινε  Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών το 2011-12, ενώ την περίοδο 2013-2015 με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά εκτελούσε χρέη Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Το καλοκαίρι του 2015 θα γίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δύο καλοκαίρια αργότερα θα κάνει γνωστή τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, του οποίου δύο μήνες αργότερα θα ανακοινωθεί το όνομά του (ΚΙΝΑΛ) και θα ψηφιστεί πρόεδρος του.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι ο εν ενεργεία Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος). Από τα φοιτητικά του χρόνια έκανε εμφανές πως η πολιτική θα ήταν ο τομέας που θα ακολουθούσε. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, ήταν ενεργό μέλος της παράταξης ΚΝΕ, συμμετέχοντας ενεργά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Συμμετείχε σε όλα τα Συνέδρια της ΚΝΕ, όπου με τα χρόνια κατάφερνε να αποκτά μεγαλύτερα αξιώματα. Στο 15ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ενώ στο 18ο Συνέδριο του κόμματος, έκανε το μεγάλο βήμα, λαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς το 2013, και στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ διαδέχθηκε την Αλέκα Παπαρήγα εκλεγόμενος ως ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Βασίλης Λεβέντης

Ο γηραιότερος πρόεδρος στη Βουλή των Ελλήνων και είναι εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος Ένωση Κεντρώων. Χωρίς να έχει πολλές επιτυχίες στην πολιτική του φαρέτρα, αποτελεί ένα από τα πολιτικά πρόσωπα με πολυάσχολο πολιτικό βιογραφικό.

Η πολιτική απέκτησε ενεργό ρόλο στη ζωή του το 1974, όντας ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, παρόλα αυτά σύντομα αποχώρησε από το κόμμα. Το 1981, έχοντας σημαντικές διαφωνίες με τις αρχές του κόμματος, απομακρύνθηκε ολοσχερώς.

Δίχως να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική 1984 ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν είχε καθόλου επιτυχία. Έξι χρόνια αργότερα αποφασίζει ξανά να ιδρύσει άλλο κόμμα, με όνομα Οικολόγοι Ειρηνιστές Πράσινοι, το οποίο το 1992 θα επαναδημιουργηθεί με όνομα Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων και θα αποτελέσει μετέπειτα την Ένωση Κεντρώων.

Από εκεί και πέρα θα κάνει πολλές απόπειρες με το κόμμα του να εισέλθει στη Βουλή, γεγονός που καταφέρνει στις Εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν με ποσοστό 3,43% θα πετύχει την είσοδο του στη Βουλή, 23 χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος.

Γιάνης Βαρουφάκης

Πασίγνωστος οικονομολόγος και πλέον Γενικός Γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25 ( Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής). Είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα από την εξάμηνη θητεία του ως Υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Αποτέλεσε ισχυρός διαπραγματευτής, κατά την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών. Η στάση του, πολλές φορές προκάλεσε αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και γενικότερα στο κοινό που παρακολουθούσαν τα πολιτικά γεγονότα. Μάλιστα, η κάθετη στάση του απέναντι στις «μεγάλες δυνάμεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της τελεσιγραφικής πρότασης των θεσμών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν «ΟΧΙ» με συντριπτικό ποσοστό (61,31%), κάτι το οποίο δεν τηρήθηκε και ήταν ο κύριος λόγος που ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

Η παραίτηση του, ήταν η αφορμή για την εντονότερη ενασχόληση του με τα πολιτικά δρώμενα και συνάμα την ίδρυση του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, το 2016. Δύο χρόνια, αργότερα, ίδρυσε το αντίστοιχο ελληνικό κόμμα, με όνομα ΜέΡΑ 25, με το οποίο για πολύ λίγο δεν κατάφερε να πάρει έδρα στις περασμένες Ευρωεκλογές και θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι Ελληνίδα πολιτικός, νομικός, δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα. Το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα διαχώρισε τη θέση της από το ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα Πλεύση Ελευθερίας.

Ως πρόεδρος της Βουλής, ακόμα και για μερικούς μήνες, υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα φύλων, ενώ ως βουλευτής συμμετείχε στις επιτροπές διερεύνησης του Ελληνικού χρέους και των γερμανικών αποζημιώσεων. Έγινε, επίσης, η νεαρότερη Πρόεδρος στην ιστορία του Κοινοβουλίου.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου συμμετείχε στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και δεν κατάφερε να αποκτήσει έδρα.

πηγή: ipop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ