Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Άννα Κανδύλη: Ένας… άλλος Ν. Μιχαλολιάκος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Ένας… άλλος Ν. Μιχαλολιάκος

Όσοι βρέθηκαν χθες στη δίκη της Χρυσής Αυγής είδαν έναν… διαφορετικό Νίκο Μιχαλολιάκο. Διαφορετικό από εκείνον που θυμούνταν από το παρελθόν στις συγκεντρώσεις, στις ομιλίες, στη βουλή.

Καθόλη τη διάρκεια της απολογίας του , ο κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κράτησε χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να πείσει ότι ουδεμία σχέση έχει ο ίδιος ή η Χρυσή Αυγή με τον ναζισμό, ότι τάγματα εφόδου δεν υπήρχαν, ότι ο χαιρετισμός με το χέρι παρατεταγμένο είναι ελληνικός κι όχι ναζιστικός, ότι με την φράση του «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ΄45» εννοούσε των ηττημένων ιδεολογικά εθνικιστών και ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από μέρους του στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης στον Νίκο Χατζηνικολάου σήμαινε το πολιτικό κόστος που υπέστη η Χρυσή Αυγή από τη δολοφονία Φύσσα. Για την οποία όπως είπε δεν μπορεί να κατηγορείται ένα ολόκληρο κόμμα αφού πρόκειται για τη «δολοφονία ενός ανθρώπου από άλλο άνθρωπο». Αυτό όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι έδωσε «στεγνά» τον πυρήνα της Νίκαιας που εμπλέκεται στη δολοφονία του άτυχου μουσικού.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είπε ότι δεν είχε οριστικοποιήσει την παρουσία του τα αμέσως επόμενα 24ώρα στην περιοχή (βασικός ισχυρισμός των κατηγορούμενων της Τοπικής για να δικαιολογήσουν την κινητοποίησή και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που έκαναν μεταξύ τους τη βραδιά της δολοφονίας) ενώ του φάνηκε και του ίδιου «περίεργο» το ότι υποστήριξαν πως βγήκαν εκείνο το βράδυ να πετάξουν φυλλάδια εν όψει της (μη επιβεβαιωμένης) ομιλίας, καθώς αυτά «γίνονται συνήθως μεσημέρι».

Αξιοσημείωτοι ήταν και οι χαρακτηρισμοί του για άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής: «Προβατοβοσκός» στην Αιτωλοακαρνανία ο Μπαρμπαρούσης, «πασόκος που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί στο Περιστέρι» ο Μπούκουρας, «Παλαιοκομματικός, Μαυρογιαλούρος» ο Κουκούτσης.

Εν ολίγοις, η εντύπωση που έδωσε ήταν ότι πάλευε να σώσει τον εαυτό του και το κόμμα που ίδρυσε «θυσιάζοντας» όχι μόνο όλους τους υπόλοιπους αλλά και βασικά σημεία της ιδεολογίας του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ