Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Η πρώτη νίκη του Τσιάρα και η στήριξη του Κυριάκου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η πρώτη νίκη του Τσιάρα και η στήριξη του Κυριάκου

Στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν σημασία όπως και οι επιμέρους νίκες. Σε ζητήματα που δεν είναι πρώτης γραμμής, ή νομίζουμε ότι δεν είναι πρώτης γραμμή.

Για πολλούς λοιπόν – μη νομικούς- η έννοια διαμεσολάβηση είναι ψιλά γράμματα. Είναι όμως από τα θέματα που θα μπουν στην καθημερινότητά μας σύντομα αφού πλέον, όταν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο,  για μια σειρά αστικών και εμπορικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών, δε θα πηγαίνουμε στα δικαστήρια, όπως είχαμε μάθει αλλά στον ιδιώτη διαμεσολαβητή. Εκεί λοιπόν σε μάξιμουμ 24 συναντήσεις θα πρέπει να βρεθεί λύση που θα επικυρωθεί από ένα δικαστήριο.  Μη νομίζεται πως αυτό είναι κάτι σαν … μαγικό μαντζούνι , γιατί απλά εφαρμόζεται ήδη, και μάλιστα στην γειτονική Ιταλία τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αποτελέσματα που μετρούνται στην αποφόρτιση των πινακίων των δικαστηρίων.   Το θέμα λοιπόν είναι μείζων για τους πολίτες, τους δικαστές και τους δικηγόρους.  

Η διαμεσολάβηση ήρθε με νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο του 2017 από τον Σταύρο Κοντονή. Δικαστές και δικηγόροι ξεσηκώθηκαν και τελικά η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε πως εκείνη η “βερσιόν” του νομοσχεδίου ήταν αντισυνταγματική. Πολλοί λένε πως αυτό ήταν και η αιτία της απομάκρυνσης του κ. Κοντονή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού οι σχέσεις του με δικαστές και δικηγόρους είχαν διαρραγεί. Η πρώτη κίνηση μάλιστα  του αντικαταστάτη του Μιχ. Καλογήρου ήταν να αναστείλει την εφαρμογή του νομοσχεδίου για έναν χρόνο.

Ο Κ. Τσιάρας , όταν ανέλαβε το Υπουργείο είχε ένα βουνό από εκκρεμότητες. Η διαμεσολάβηση όμως ήταν ανελαστική υποχρέωση. Πρώτα ανέστειλε την εφαρμογή της προηγούμενης βερσιόν μέχρι 30 Νοεμβρίου και μετά έφερε νέο νομοσχέδιο , στέλνοντας μήνυμα πως δε θα υποχωρήσει.

Οι δικαστές , που είχαν σηκώσει το βασικό βάρος των αντιδράσεων, ήδη έκαναν πίσω με την πλειοψηφία του ΔΣ να το θεωρεί συνταγματικό. Αυτή είναι μια πρώτη νίκη για τον κ. Τσιάρα. Η δεύτερη που μένει είναι να πειστούν οι δικηγόροι, που πάντως έχουν επιμέρους ενστάσεις.    

Ο υπουργός  έχει ξεκάθαρη στήριξη από τον πρωθυπουργό για το θέμα , αφού το έβαλε στην ατζέντα στην πρόσφατη ΚΟ της ΝΔ.

ΥΓ: Η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο επιχειρήσεων από Μονομελές Πρωτοδικείο και η εκτέλεση της σχετικής απόφασης χρειάζεται 1.580 μέρες στην Ελλάδα (δεδομένα Μαΐου 2018). Δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες όταν ο  μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 582 μέρες δηλαδή 1,5 χρόνος. Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία απαιτούνται 98 μέρες(!) , στην Ελβετία 142, στο Βέλγιο 164 και την Πορτογαλία 296 μέρες.

Στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους το 2016, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ με 2,2 (το 2010 ήταν 3,7) όταν η Βουλγαρία είναι στις 0,1, η Ισπανία στις 0,3 και η Πορτογαλία στις  0,7.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ